Megjelent az új TRAUB TNL12

A kis, 13 mm-es áteresztéssel rendelkező TRAUB TNL12 hosszeszterga évek óta kiváló teljesítményt nyújt kategóriájában. Amiben elődmodellje új mércét állított, abban a TNL12 második generációja megerősíti úttörő szerepét. Az INDEX-nek sikerült tovább növelnie a termelékenységet és a rugalmasságot, ugyanakkor csökkentette a gép helyigényét.

Az új TRAUB TNL12-t pontatlan lenne “továbbfejlesztésnek” nevezni. A kis automata hosszeszterga – melynek főorsója, nagyobb testvéreihez hasonlóan gyorsan változtatható fix és mozgó mód között – számos olyan javításon esett át, aminek fényében inkább merőben “új fejlesztésről” van szó.

A fejlesztők prioritása az volt, hogy a szerszámgép még több előnyt kínáljon a felhasználóknak. Emellett persze nagy figyelmet fordítottak arra is, hogy megkönnyítsék a váltást a TRAUB TNL12 korábbi verziójának használói számára. Ez azt jelenti, hogy a meglévő szerszámtartók továbbra is használhatók a revolverfejhez, illetve az elülső és hátsó szerszámtartókhoz, de kiegészíthetők új, erősebb modellekkel is. A munkateret úgy alakították ki, hogy az első generációs TRAUB TNL12-n gyártott összes munkadarab továbbra is előállítható legyen az új gépen.

Az új TRAUB TNL12 mozgó és fix orsós automata esztergával jelentős termelékenységbeli javulás érhető el a kis méretű darabok nagy pontosságú esztergálásában

Az új TRAUB TNL12 mozgó és fix orsós automata esztergával jelentős termelékenységbeli javulás érhető el a kis méretű darabok nagy pontosságú esztergálásában

A gépen első pillantásra is egyértelműen látszik a kompaktabb méret – a vezérlőszekrény már nem a rúdadagoló alatt található, a fejlesztőknek ezt sikerült teljes mértékben a gépbe integrálni. Az eszterga így egy kicsit magasabb, 1.600 mm-es lett. Tekintve, hogy a vezérlőszekrény és a szerszámgép most már egy egységet képeznek, nincs szükség a kábelcsatornákra, így a TRAUB TNL12 könnyebben mozgatható akár nagy teherbírású kerekeken, akár targoncával vagy daruval.

Nagyobb termelékenység kisebb helyen

Egy új gép vásárlása általában a nagyobb termelékenység reményében történik. Az eredeti TRAUB TNL12 már eleve négy szerszámrendszerrel rendelkezik, ami szimultán használat esetén rendkívül termelékeny megmunkálást biztosít. Hogy ezen még tovább javítsanak, a fejlesztők jelentős változtatásokat hajtottak végre a kinematika terén. Korábban a frontmegmunkáló egység és az ellenorsó is ugyanazon a szánon kaptak helyet, most azonban mind a két részegység külön szánon helyezkedik el. Ezeknek a rendszereknek a különválasztása azt jelenti, hogy az elülső és ellenorsós megmunkálás már nem befolyásolják egymást, a nagyobb rugalmasságnak köszönhetően pedig a programozás is sokkal könnyebb. A kisebb súly következtében a gép is dinamikusabb, a felhasználók pedig nagyobb programozói szabadságot élvezhetnek.

Az INDEX a hátoldali megmunkálást is jelentősen javította, ami lehetővé teszi a megmunkálási műveletek jobb elosztását és a termelékenység növelését. A korábbi verziónál a hátoldali megmunkálás esetében csak X-tengely irányú elmozdulás volt, az új gépnél ellenorsó oldalon most már 3-tengelyes megmunkálásra is lehetőség nyílik. Az új visszamunkáló egység hat szerszámhellyel (4 hajtott szerszám, belső hűtéssel) van felszerelve, köztük egy, a kész munkadarabok öblítés általi kiadagolására szolgáló egységgel. De a szerszámkapacitás is nagyobb lett: a dupla és tripla szerszámtartóknak köszönhetően a gépbe akár 40 szerszám is elhelyezhető, ami további lehetőségeket nyit meg az összetett megmunkálási műveletek számára.

A munkatér koncepció – A két revolverfejnek, illetve a front és visszamunkáló egységnek köszönhetően szimultán, nagy termelékenységű megmunkálás végezhető

A munkatér koncepció – A két revolverfejnek, illetve a front és visszamunkáló egységnek köszönhetően szimultán, nagy termelékenységű megmunkálás végezhető

Az INDEX ezenkívül a hat szerszámhelyes revolvereket is szervomotorral és interpolált Y-tengellyel látta el, ami hozzájárul a rövidebb, mindössze 0,3 másodperces forgácstól forgácsig számított időtartamhoz és a jobb forgácsleválasztáshoz.

A termelékenység további növelése érdekében a nagy sebességű mozgásokat is újratervezték. A fejlesztők emellett jobb dinamikai tulajdonságokra is törekedtek, amit a szíjhajtású fő- és ellenorsók folyadékhűtéses, akár 12.000-es percenkénti fordulatra is képes motororsókra cserélésével értek el. A könnyű szorítóhengerek és a karbonszálas hüvely a vezetőpersely meghajtásához szintén növelik a szerszámgép dinamikáját. A gép vezetőperselye választható hajtott vagy programozható verzióban. Utóbbinál a beállítás egy pneumatikus szervoszelepen keresztül történik.

A hajtott szerszámoknál – legyenek azok a revolvereken, vagy a font és visszamunkáló egységeken – az áthajtásokat minimalizálták. A szíjak és közbülső tengelyek kiiktatásának és a csak egylépcsős, kúpkerekes hajtásnak köszönhetően az új kialakítás nem csak dinamikailag jobb, de a csendes működést is lehetővé teszi.

Nagyobb precizitás

Az optimalizációt a fejlesztők a pontosságra is kiterjesztették. A hidraulika nélküli kialakítás, az öntöttvas gépágy a korábbi hegesztett acél szerkezet helyett, és a termo-szimmetrikus dizájn biztosítja a fokozott termikus pontosságot, ezáltal csökkenek a megállítások okozta ugrások és a bemelegítési idő. A lehető legrövidebb energiaáramlás növeli a gép stabilitását, és így jobb általános pontosságot és jobb forgácsolási értékeket eredményez, ami a megmunkálási időre is kedvezően hat.

Az iXpanel segítségével a gépkezelők közvetlenül a gépen érhetik el a releváns gépinformációkat

Az iXpanel segítségével a gépkezelők közvetlenül a gépen érhetik el a releváns gépinformációkat

Az optimális hűtőfolyadék-kezeléshez akár három szivattyú is rendelkezésre áll. Az alapfelszereltséghez egy 8 baros szivattyú tartozik, ami opcionálisan két állítható, 20-120 baros szivattyúval egészíthető ki. Speciális alkalmazásokhoz pedig egy 250 baros szivattyú is választható. A hűtőfolyadékot egy 50 μm-es papírszalagos szűrő tisztítja, emellett opcionálisan a folyadék hűtése is megvalósítható. A forgács eltávolításához a felhasználók választhatnak forgácstálcát vagy forgácskihordót is.

Automatizálási megoldások közül jelenleg három opció áll rendelkezésre a TRAUB TNL12-höz: a kész darabok „kiöblítése”, megfogó-pofás elszedés, amely az alkatrészeket tárolódobozba vagy szállítószalagra helyezi és az ellenorsón keresztül történő kijuttatás a hosszú munkadarabok esetében. Ezek a megoldások mind elő vannak készítve robotos alkalmazásokhoz is, amelyekkel előgyártmányok adagolására és megmunkálására nyílik lehetőség.

Egyszerű és összetett alkatrészek hatékony gyártása

Kiemelkedő teljesítményének és rugalmasságának köszönhetően a TRAUB TNL12-t számos különböző ágazatban használják. Például orvostechnológiában, ahol implantátumok, minimálisan invazív műtéthez használt eszközök és csontcsavarok előállítására használják. A megfelelő alkalmazással még az egyszerű alkatrészek is rendkívül termelékenyen gyárthatók. A rendelkezésre álló lehetőségek közé tartozik például egy nagy sebességű megmunkálásra alkalmas, ±30°-ban állítható örvénylő menetmaró egység is, akár 75 mm hosszúságú menetek kialakítására. A modul használható minda front, mind a visszamunkáló egységben.

ForrásINDEX

További információ:

Az INDEX szerszámgépek hivatalos forgalmazója, a GALIKA honlapján.

Megosztás
[
    ]