Hosszú és nehéz? Az INDEX G400 eszterga-maró központnak nem probléma!

A 3 revolverfejjel felszerelt INDEX G400 eszterga-maró központ ideális választás a hatékony, teljeskörű megmunkáláshoz.

Az INDEX 2019 őszén mutatta be G420-as termékét, ami egy teljesen új dizájnt képviselt a nagy méretű, speciális eszterga-maró központok között. Az utód G400 pedig a tavalyi év végén került a piacra. Az új gép legfőbb különbsége a G420-hoz képest, hogy a motororsós marófej helyett egy 12-állású, VDI-40-es revolverfej került beépítésre.

Innovatív-eszterga-maró központ nagy darabok magas teljesítményű megmunkálásához

Innovatív-eszterga-maró központ nagy darabok magas teljesítményű megmunkálásához

Az új INDEX G400 eszterga-maró központ elsősorban olyan gyártócégek számára alkalmas, amelyeknek akár 2.300 mm hosszú alkatrészek teljeskörű megmunkálására is szüksége lehet és ahol a megmunkálások nagy része esztergálásból áll, a fúró és maró folyamatokhoz pedig elegendők a hajtott szerszámok. Ellentétben, az INDEX G420-szal, amely egy motororsós marófejjel van felszerelve és a felső szerszámtartóján egy nagy szerszámtár helyezkedik el, az INDEX G400 viszont egy 12-állású VDI-40-es revolverfejet kapott. Az itt használt hajtott szerszámok a 7.5 kW-os, 35 Nm nyomatékú motornak köszönhetően lenyűgöző fúrási és marási eredményeket nyújtanak, az INDEX egyedi W-fnútos szerszámtartó illesztőfelületeinek köszönhetően pedig a gyors átállásiok is garantáltak.

A revolverfej különlegessége a torony, amely ± 100 mm-es Y-löketet tesz lehetővé. A sokéves szakértelem és a rengeteg fejlesztési munka eredményeként az egység kiváló csillapító képességgel és minimális súrlódással bír. A torony alapját egy sokszög kontúr képezi, ami rendkívül nagy erők elnyelésére is alkalmas. Az egység további kiemelendő műszaki tulajdonságai közé tartozik annak edzett, speciális textúrával ellátott anyaga és a kissé előfeszített csúszóvezeték.

Robusztus kialakítás

Ezzel a feleszereltséggel az INDEX G400 tökéletes kiegészítése a hasonló felépítésű G420-nak. A tömbös kialakítású, ásványöntvény gépágy rendkívül nagy merevséget biztosít, a X- és Z-tengelyek nagyvonalúan méretezett lineáris vezetékei pedig gondoskodnak a gép stabilitásáról és a jó rezgéscsillapításról. Ráadásul, mivel az álló és a mozgó alkatrészek tömegeinek aránya jóval magasabb 5-nél, ez nemcsak kiváló merevséget, de rendkívül jó dinamikai tulajdonságokat ígér alacsony rezgésszint mellett.

Az INDEX G400 standard változatában, a két alsó VDI-40 revolverfej X és Z irányában, egy lineáris Y-tengely segítségével ± 70mm-rel elmozdítható. Mindkét fej 12-állású, amelyek mindegyike felszerelhető hajtott szerszámmal. Ennek megfelelően elegendő szerszám áll rendelkezésre még a legigényesebb feladatok elvégzéséhez is, bármilyen plusz beállítás nélkül. Az eszterga-maró központ tehát kis sorozatok gyártásához is ideális. Ha pedig még több szerszámra van szükség, a két alsó revolverfej 18-18 állomással is felszerelhető, ebben az esetben azonban Y-tengely nélkül.

Tengely jellegű munkadarabok hatékony, teljeskörű megmunkálása

A tágas munkatérnek, valamint a fő- és ellenorsó közti nagy távolságnak köszönhetően lehetőség van a három revolverfej szimultán programozására is, az orsók ütközésének kockázata nélkül. Az akár 2.300 mm-es esztergálási hossz pedig az alkatrészek széles választékához kínál gazdaságos megmunkálási lehetőségeket. A revolverfejekre ezen felül opcionálisan egy állóbáb is felszerelhető. Az orsók hűtése folyadékkal biztosított.

VDI-40 revolverfej 12 állomással

VDI-40 revolverfej 12 szerszámhellyel

A gép A8-as verziója 102 mm-es áteresztéssel érhető el, de opcionálisan 315 mm-es tokmánnyal (340 mm-es elforduló átmérővel) is felszerelhető. Az A11-es verzió ezzel szemben 120 mm-es áteresztéssel rendelkezik, legfeljebb 400 mm-es tokmány mérettel. Magas dinamikai, teljesítmény- és nyomatékbeli tulajdonságaikkal (A8: 41 kW, 920 Nm/A11: 43 kW, 1000 Nm), a motororsók ideálisak a termelékeny esztergálási műveletekhez.

Automatizálási alternatívák és s digitális világ

A G400 automatizált működése érdekében az INDEX két különböző integrált rendszert kínál a kis és közepes méretű, maximum 20 kg-os darabok be- és kiadagolására, illetve a maradékanyag eltávolítására. Tekintve, hogy az alkatrészek az orsó feletti munkatérből távoznak a gépből, a kéttengelyes változatnál a maximális átmérő 160 mm lehet. A háromtengelyes szerszámkezelő rendszer egy további forgótengellyel rendelkezik, amely akár 250 mm átmérőjű alkatrészek kiadagolását is lehetővé teszi.

Amennyiben csúcskategóriás, automatizált megoldásokra van szükség, az INDEX iXcenter robotos rendszer az ideális választás. A G400-hoz történő csatlakoztatáshoz a fejlesztők a moduláris kialakítás mellett döntöttek, amely lehetővé teszi a különböző kiegészítők, például adagoló, mérő vagy tisztító egységek csatlakoztatását a robotcellához, akár két oldalról is. A be- és kiadagolás a gépajtón keresztül lehetséges.

Az INDEX G400 Siemens Sinumerik 840D SL vezérlést kapott, amelynek 18.5” érintőképernyője egyszerű és biztonságos kezelhetőséget kínál az operátoroknak. Az INDEX iXpanel rendszernek köszönhetően a felhasználók könnyedén integrálhatják szerszámgépeiket meglévő hálózatukba és a gépgyártó saját IoT platformjához, az iX4.0-hoz is hozzáférhetnek.

ForrásINDEX

További információ:

Az INDEX szerszámgépek hivatalos forgalmazója, a GALIKA honlapján.

Megosztás
[
    ]