Hatékonyságnövelés a tervezéstől a gyártásig az SPH Plusz Kft-nél

Az SPH Plusz Kft. tipikus családi vállalkozásként indult 1997-ben. Első körben telephelyük, Lábatlan és vonzáskörzetében tevékenykedő nagy ipari üzemek és kisvállalkozások hidraulikus és pneumatikus problémáit orvosolták.

 

A 2000-es évek elején tevékenységüket kibővítve, kialakították önálló forgácsolási üzemüket és célgép tervezői részlegüket is. Ezáltal még szélesebb tevékenységi körben állhattak partnereik, és megrendelőik számára. Szerencsére a családi vállalkozás öröksége megmaradt, így a mai napig kiemelt figyelmet fordítanak a vevőik maximális elégedettségére.

Később Esztergomba tették át központjukat. Körülbelül 2-3 éve lehetőségük nyílt az itteni ipari parkban megépíteni modern, minden igényt kielégítő telephelyüket, mely a mai napig központi bázisként szolgál a cég számára. Minden általuk készített célgép itt készül, beleértve a tervezést, gyártást, és szerelést is.

sph_kep1

Nagyjából 4-5 éve kezdődött el szakmai együttműködésünk, mikor az akkoriban általuk használt tervezőrendszerek kiváltására kerestek megoldást.

Elsősorban a könnyű kezelhetőség és a költséghatékonyság volt fontos, de nagyfokú funkcionális igényeket is támasztottak a kiválasztandó tervezőrendszert illetően. A feladatok, igények és elvárások megvizsgálását követően azt az Autodesk termékpalettáján elérhető Inventort és Product Design & Manufacturing Collection tervezői szoftvergyűjteményt választották.

sph_kep2

A tervezőrendszerek bevezetését és oktatását követően gyorsan nőtt produktivitásuk, köszönhetően az Inventor átlátható, könnyen kezelhető felhasználói felületének és gondolkodásmódjának, valamit a szoftverben rejlő sokrétű, célgép tervezésben nélkülözhetetlen funkciónak.

Példaként említhető az adaptív „Frame Generator” használata, melynek segítségével az általuk tervezett célgépek alapját képző vázszerkezet, egyszerűen módosítható – ennek segítségével – gyorsan reagálhatnak a változó vevő igényekre anélkül, hogy a ráépülő berendezéseket módosítani kellene. Ide tartozik a „Design Accelerator” használata is, mely olyan tipikus gépészmérnöki problémákra ad gyors megoldást, mint a csavarkötés, fogaskerék, lánchajtás, stb… tervezési feladatok során felmerülő kérdések.

sph_kep3

Vagy az iLogic, mely egy olyan Inventorba integrált makró / programozási környezet, melynek segítségével egyszerűen ki lehet bővíteni a gyári eszközök által kínált lehetőségeket. Az iLogic szabályokkal automatizálni lehet a tervezési és a dokumentáció készítési folyamatokat és ezáltal egyszerűbbé és gyorsabbá lehet tenni a munkát.

Nem sokkal az új telephelyükre költözést követően a dinamikusan megnövekedett megrendeléseik és nagyobb méretű célgép tervezési feladataik megkövetelték a csoportmunkát is.

Elsőként az általánosan használt megosztott mappa tárolási módszert kezdték el használni, melynek során hamar kiderült számukra, hogy a fájlok felülírása, valamint a tervezés fázisainak követhetetlensége miatt csúszhatnak a határidők és nagyban nőhet a hibásan legyártott alkatrészek, berendezések mennyisége.

Szerencsére még időben felismerték a problémát és segítségünkkel bevezetésre került az Autodesk Vault tervadatkezelő rendszer, mely a tervezéstől a gyártásig végigkíséri a tervdokumentum és hozzá kapcsolódó összes fájl útját. A tervezési dokumentáció Vaultban történő tárolásával nemcsak mindenki számára könnyebben elérhetővé váltak a fájlok, hanem mindenki az adott fázisban érheti el őket, ahol számára szükséges. Ezzel felgyorsult és hibamentesebbé vált a tervezéstől a gyártásig tartó útvonal.

Jelenleg a Product Design & Manufacturing Collection szoftvercsomagban található CAM megoldás bevezetése ér a végéhez. Ennek bevezetésével az elkészült megmunkálási tervek is közvetlenül a tervadat kezelő rendszerben tárolódnak és követik az esetleges, szabályozott folyamattal vezérelt módosításokat is. Távlati terveikben szerepelő további megmunkálógépek beszerzése is kiemelten fontossá teszi ezen módszer alkalmazását.

 


 

A Varinex-CADStudio Kft. az Ön egyedi igényeinek megfelelő gyártási, üzemtervezési és automatizálási megoldásokat biztosítja tervezőszoftver kínálatából. 

Reméljük, hogy a fenti példa meghozza a kedvét ahhoz, hogy Ön és vállalata kihasználva az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit új szintre emeljék tervezési hatékonyságukat. Keresse a Varinex kollégáit egy személyes konzultációra, hogy az iparágban jártas szakértőik támogatást nyújtsanak vállalata terméktervezési és fejlesztési folyamatainak továbbfejlesztéséhez és átalakításához.

ForrásVarinex – CADStudio Kft.

További információ:

A Varinex – CADStudio Kft. hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]