Az USA és Kína idén jelentős növekedést indíthat be a kollaboratív robot eladások terén

Az Interact Analysis piackutató vállalat új jelentést tett közzé a kollaboratív robotok piacáról. A jelentés áttekintést ad a nehéz 2019-es és viharos 2020-as évről, ám optimizmussal tekint az ágazat jövőjére és jelentős növekedésre számít az idei évtől egészen 2028-ig.

  • 2020-ban a kollaboratív robotokból származó bevételek csökkentek, az előrejelzések szerint azonban 2028-ig évi 15-20%-os növekedés várható
  • A tavalyi évben a kollaboratív robotok több mint felét Ázsiába szállították
  • Az elektronikai ágazatban alkalmazzák a legtöbb cobotot, de más szektorok is kezdik felismerik a technológiában rejlő potenciált

Mint sok iparág esetében, a COVID-19 járvány a kollaboratív robot (cobot) szektor rövid és középtávú kilátásait is súlyosan érintette. 2020-ban a piacon először negatív növekedés volt tapasztalható: -11,3% a bevétel és -5,7% a szállítás terén. A gyárak és a raktárak bezárása lelassította a keresletet, az ügyfelek pedig óvatosabbak lettek a befektetéseikkel kapcsolatban. Mindez késedelmekhez, bizonyos esetekben a megrendelések törléséhez vezetett. Az Interact Analysis kutatása szerint azonban az iparágban még jöhet egy V-alakú visszapattanás, amely 2021-ben közel 20%-os növekedéshez vezethet, meghaladva a 2019-es értékeket.

Ezt követően 2028-ig 15-20%-os éves növekedési ütemre számítanak. Az előrejelzést jelentősen csökkentették az egyenértékű 2019-es jelentéshez képest, amelynek – a járvány hatása mellett – két fő oka van: a kis csuklós és SCARA robotok közti ipari verseny, valamint a cobot telepítések vártnál lassúbb növekedése a nem ipari alkalmazásokban. Az ágazat kilátásai azonban a kihívásokkal teli időszak ellenére is reményteljesek.

Forecast-for-Collaborative-Robot-Revenues-2018-2028-002

A COVID-19 cobot piacra gyakorlot hatása régiónként eltérő. A vírus az ázsiai régiókban kezdődött, majd Európába és Észak-Amerika területeire terjedt. Ennek eredményeként a megszokott üzleti tevékenység és az automatizációs projektek az ázsiai és a Csendes-óceáni térségben fognak elsőként visszatérni a rendes kerékvágásba. Ez előnyös a cobotpiac számára, hiszen 2020-ban a kollaboratív robotok több, mint 50%-át ázsiai országokba szállították. Az előrejelzések szerint azonban csak a kínai és érdekes módon az észak-amerikai piacok haladják meg a 2019-es méretüket, elsősorban a nagy belső kereslet miatt. A kínai piac ugrása betudható annak, hogy a világ egyik legnagyobb gyártóbázisát jelentő ország munkaerőhiányban szenved, a termelés hatékonyságának javítása érdekében ezért nagy szükség mutatkozik a magasabb szintű automatizálásra. Az előrejelzések szerint 2022-re minden régió meghaladja a 2019-es adatokat. A növekedés üteme várhatóan Nyugat-Európában, valamint Kínában és Észak-Amerikában lesz a legnagyobb.

Jan Zhang, az Interact Analysis vezérigazgatója elmondta: „A kollaboratív robotok még mindig új jövevénynek számítanak. A bennük rejlő lehetőségek még közel sem kerültek kiaknázásra. Jelenleg az elektronikai iparban használják őket legnagyobb részben, de egyre több ágazatban kezdik felismerni a bennük rejló potenciált. Rugalmasságuk és könnyű használatuk erős jelölté teszi őket a logisztika, a szolgáltatások, illetve az oktatási alkalmazások területén. Kutatásunk szerint 2024-ig az eféle, nem gyártási területek adják majd a kollboratív robotok eladásából származó bevételek 21,3%-át, kollaboratív kis barátaink pedig minden bizonnyal jelentős növekedésnek örvendenek majd más robot típusokhoz képest!”

2017_EMO_FANUC_12

A jelentésről

A jelentés elkészítéséhez az Interact Analysis csapata több mint 30 órányi interjút készített vezető robotcégek és végfelhasználók 30 szakemberével. A beszélgetéseket négyszemközt vagy telefonon folytatták. Adatbankok kerültek begyűjtésre és elemzésre – némelyiket közvetlenül a vállalatoktól, bizalmasan tárolva, más jellegű, például vállalati jelentéseket pedig nyilvános forrásokból. Ez egy újabb teljeskörű jelentés az Interact Analysis csapatától, amely cobot gyártóktól, régióktól és végfelhasználóktól származó (bottom-up) friss adatot és a kollaboratív robotok becsült gyártói és raktári elterjedésére, valamint olyan faktorokra kiterjedő top-down információkat is egyaránt felhasznál, mint a gazdasági kilátások, a munkaerő aránya és elérhetősége, az e-kereskedelem/raktározás növekedése, a GDP és a gyártóipari teljesítmény. Mindezen tényezők hozzájárultak a jelentésben szereplő előrejelzésekhez.

ForrásInteract Analysis

További információ:

Az Interact Analysis hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]