A nagy mennyiségű gyártás 100%-os ellenőrzésére tervezve

Ultrapontos, testreszabott méréstechnika vált elérhetővé Magyarországon

Amikor a mikronok és a milliszekundumok is számítanak

Újabb iparági éllovas céggel erősítette meg kínálatát a Werth Magyarország Kft. Az autóipari hajtáslánc alkatrészek, sebességváltók, kormány- és motoralkatrészek gyártásközi mérésében közel 50 éves szakértelemmel rendelkező DWFritz Automation sztenderd vagy testreszabott rendszerei már a precíziós ipar, az orvostechnikai ipar, a fogyasztói elektronika, a repülőgépgyártás, illetve a félvezetőipar számára is elérhetővé váltak.

Orvostechnikai eszköz csomagolásának ellenőrzése (Forrás: DWFritz Automation)

Orvostechnikai eszköz csomagolásának ellenőrzése (Forrás: DWFritz Automation)

Az 1973-ban alapított DWFritz Automation a precíziós méréstechnikai, ellenőrzési és összeszerelési megoldások egyik vezető gyártója. Az automatizálási rendszerek és a nagysebességű, érintésmentes méréstechnikai megoldások mellett a vállalat high-tech célgépeket is épít. A nagysebességű metrológiától és hibafelderítéstől a folyamatautomatizáláson át az anyagmozgatásig terjedő kompetencia komplex gyártási kihívások leküzdésére is képes, jelentősen javítva a működési hatékonyságot és a befektetések megtérülését.

Kutatás és fejlesztés

A DWFritz K+F laboratóriuma az innovatív koncepciók tesztelésére és optimalizálására szolgál: 

  • Rapid Proof of Principle (az elv gyors igazolását célzó) fejlesztése;
  • Az alkatrészek minősítése és kalibrálása;
  • A modern gépi látást szolgáló megvilágítás tervezése és tesztelése;
  • A modern gépi látást lehetővé tevő kamerák és 3D érzékelők tesztelése;
  • Egyedi szoftverek és alkalmazások fejlesztése;
  • Rendszer prototípus készítése.

Tevékenységi körök

Nagysebességű méréstechnika

Fejlett, automatizált, érintésmentes metrológiai megoldások tervezése és gyártása, amelyekkel kiváló minőség és nagy áteresztőképesség érhető el. A DWFritz által létrehozott rendszerek a GRR-megfelelőségi követelményeknek maximálisan megfelelő szubmikronos pontosságra is képesek.

Hibafelderítés és osztályozás

Az egyedi, nagy sebességű, automatizált ellenőrző rendszerek az anyagok széles skáláján – beleértve az átlátszó és áttetsző anyagokat is – azonosítják és osztályozzák a mikron méretű hibákat és a felületi pontatlanságokat.

Apró alkatrészek vizsgálata AMP 1000 mérőgéppel (Forrás: DWFritz Automation)

Apró alkatrészek vizsgálata AMP 1000 mérőgéppel (Forrás: DWFritz Automation)

Folyamatautomatizálás

A DWFritz szakterülete a precíziós összeszerelési és tesztelési feladatok automatizálása. Az erre készült berendezések olyan folyamatelemeket tartalmaznak, mint a precíziós adagolás, a hegesztés és az erőérzékelés.

Modern anyagmozgatás

A gépi látás elősegítő rendszerek és a szenzortechnika révén az anyagmozgatást több szabadságfokon keresztül hangolják össze, támogatva az ellenőrzési és folyamat-automatizálási megoldások optimális működését.

Termékek és megoldások

AMP 3100 méréstechnikai platform a nagy darabszámok vizsgálatához

 

Az automatizált, nagysebességű ellenőrzőrendszer a kisméretű alkatrészek gyártásában használható ideálisan. A nagy mennyiségű gyártás 100%-os ellenőrzésére tervezett multiszenzoros, érintés nélküli AMP 3100 mérőgép a gépi látást lehetővé tevő rendszerrel, lézertechnikával, testreszabott megvilágítással, fejlett robotikával, hibafeltáró képességekkel és rugalmas anyagmozgatási opciókkal rendelkezik.

Anyagmozgatás 6-tengelyes robottal (Forrás: DWFritz Automation)

Anyagmozgatás 6-tengelyes robottal (Forrás: DWFritz Automation)

Az AMP 3100 feldolgozási sebessége meghaladja a másodpercenkénti négy alkatrészt, emellett a koordináta-mérőgépek (CMM) és az optikai mérőgépek (OMM) mérési képességeivel megegyező, vagy azokat meg is haladó mérési eredményeket képes szolgáltatni. A megnövelt áteresztőképesség révén a nagy darabszámú gyártás is 100%-osan ellenőrizhető.

Hibakereső rendszer

A mélytanulás technológiájával működő platform gyorsan, megbízhatóan és pontosan azonosítja a felületi hiányosságokat. A fejlett gépi látást is alkalmazó intelligens ellenőrző rendszer másodpercek alatt azonosítja az összetett felületek hibáit vagy rendellenességeit, segítve a gyártókat a költségek csökkentésében és a minőségi elvárások teljesítésében. Míg a hagyományos gépi látás szabályokon alapuló algoritmusokat használ, és pontos hibadefiníciókat igényel, a mélytanulásra alapuló szoftver jó és rossz alkatrészek képeiből tanul, csökkentve ezzel a hibák meghatározásához és a változó követelményekre való reagáláshoz szükséges időt. A rendszer egyedi világítási megoldásokat és rögzítéseket használ, ezenkívül modern anyagmozgatási technológiával is kombinálható.

ZeroTouch® – 3D alkatrészmérés időveszteség nélkül

 

A nagysebességű ZeroTouch® mérő- és ellenőrzőrendszer minden eddiginél gyorsabban dolgozza fel a bonyolult geometriákat. Az érintés nélkül dolgozó multiszenzoros berendezés valós időben képes 3D mérések elvégzésére. A szoftver egy rendkívül pontos, sűrű 3D pontfelhőt hoz létre. A bonyolult programozási eljárások leegyszerűsítésével a platform néhány órára csökkenti a rendszer konfigurációs idejét, ezáltal jelentős gyártási időt és költségeket takarítva meg.

A legtöbb hagyományos érintésalapú ellenőrzési rendszert hosszú mérési ciklusidők és átállási idők jellemzik, emiatt nem alkalmasak nagy mennyiségű adatpont előállítására, ami a komplex felületek gyártásközi mérésének alapfeltétele. A programozás, valamint maga a mérési folyamat gyakran sok időt vesz igénybe, ezenkívül a gyártásban igényelt ellenőrzési feladatok gyakran nem egyeznek a K+F, vagy az előgyártási tesztek során alkalmazott mérési igényekkel.

A 240 × 150 × 190 cm méretű és 3 550 kg súlyú ZeroTouch®  rendszerben akár 300 × 300 × 300 mm méretű és 10 kg súlyú alkatrészek is mérhetők. Az öttengelyes ZeroTouch®  mérőrendszer egyetlen szkenneléssel másodpercenként akár 4 millió adatpontot rögzít a sűrű 3D pontfelhő létrehozásához, így a bonyolult alkatrész geometriák is gyorsan és nagy ismétlési pontossággal mérhetők. A rendszer a lézer- és a kromatikus konfokális érzékelőket a multispektrális megvilágítású, nagyfelbontású kamerákkal kombinálja. Mivel nincs szükség az érzékelő cseréjére, a ciklusidő jelentősen lerövidülhet.

A ZeroTouch® érintés nélkül dolgozó multiszenzoros berendezés valós időben képes 3D mérések elvégzésére (Forrás: DWFritz Automation)

A ZeroTouch® érintés nélkül dolgozó multiszenzoros berendezés valós időben képes 3D mérések elvégzésére (Forrás: DWFritz Automation)

A mérőgép tervezése során kiemelt szempont volt a hosszú távú megbízhatóság és így a kopásmentes konstrukció. A sík légrugós szerkezetben a mozgó elemek, mint például a mérőplatform és az érzékelők gyakorlatilag nem okoznak súrlódást a mérési folyamat során. Az alkatrész-ellenőrzési tervek néhány órán belül elkészíthetők és a gyártásvégrehajtási rendszerben (MES) tárolhatók. A menüvezérelt eszközök révén a gép működtetése nem igényel programozási ismereteket. A tervek egyszerű drag-and-drop funkcióval elkészíthetők.

Az adatintegritás érdekében megőrzik az egyes alkatrészek mérési adatait. Az alkatrészek vagy szerelvények vonalkódokkal is jelölhetők és megadhatók, amiket a gép vonalkód olvasója olvashat be. Az ellenőrzési terv ezután automatikusan betöltődik a MES-ből. A gépkezelő biztonsága érdekében a gép addig nem mozog, amíg a kapcsolószekrény ajtaja nyitva van, vagy amíg a fényfüggöny interferenciát jelez.

A mérési folyamat után a 3D pontfelhő azonnal elemezhető, vagyis a szkennelt eredmények összehasonlíthatók a CAD-modellekkel, vagy a korábban beolvasott és mért referencia alkatrészekkel, hogy ne csak a GD&T értékeket ellenőrizzék, hanem más, korábban nem észlelt problémákat is, például a felület hibáit. A statisztikai folyamatszabályozás segítségével a hibák vagy a tűrésen kívüli eltérések gyorsan észlelhetők, és a megfelelő jelentések visszaküldhetők a MES-be. Ez lehetővé teheti a folyamatparaméterek beállítását az upstream (a szerelőrészlegig tartó) gyártási folyamatokban, hogy minimalizálják a downstream (a késztermék előállítását célzó) területen keletkező selejtet.

ForrásWerth

További információ:

A hivatalos forgalmazó, a Werth Magyarország Kft. honlapján.

Megosztás
[
    ]