Teljeskörű szervo prés csomag

Az olasz Zani SpA gyártógépek a fejlesztés és gyártás során a Siemens vezérlésére és automatizálási alkatrészeire támaszkodnak a megbízhatóság és a hatékonyság növelése érdekében. A Siemens digitális megoldása emellett a Zani prések prediktív karbantartását is lehetővé teszi.

wp-20170717-14-45-35-pro

Kihívás – 3,200 tonna nyomóerő

A Zani szervo prései maximális rugalmasságot és jelentősen nagyobb termelékenységet kínálnak – ezért az előállított termékek minősége nagy mértékben növekedett az elmúlt években. Az erősebb motorok bevezetése csak egy példa a számos újítás közül, ami újabb és újabb kihívások elé helyezi a céget.

“A gépek tervrajzának készítésében egyre szorosabban dolgozunk együtt ügyfeleinkkel. Specifikus körülmények tesztelését igénylik, egyre növekvő terheléssel és teherelosztással” – számolt be Riva Yarno, a Zani értékesítési igazgatója. Egy új szoftveres megoldás is kifejlesztésre került, új szenzor technológiával ellátott különleges vezérléssel, ami vizsgálja az eltéréseket a forgatónyomatéknál és kiegyensúlyozatlanság esetén.

A gépek egyre nagyobbak és nagyobbak: 2017-ben a cég megépítette a legnagyobb prését: a Servo Master-t, ami 3,200 tonna nyomóerővel és több mint 7 méteres asztalhosszal rendelkezik. A gépet extrém teljesítmény, kiváló minőség és nagy rugalmasság jellemzi. De ugyanúgy igaz ez az alkatrészekre és a Siemens, szervo prések számára fejlesztett megoldására is, ami a gépben alkalmazásra került.

A Siemens fémjele azonban nem csak a hardverben van jelen. A váratlan leállások elkerülése érdekében (ami kialakulhat préshiba vagy a présgépek állapota miatt) a Zani a MindSphere-re; a Siemens felhőalapú nyílt IoT operációs rendszerére támaszkodik.

Ügyfél – Folyamatos fejlődés

A Zani SpA egy olasz cég, amely acéllemezek hidegformázásához fejleszt és gyárt mechanikus préseket, már 1960 óta. A Zani ma már nemzetközi ismertségnek örvend a területen, a gépek technológiai jellegének és a vállalat fejlett megoldások iránti elkötelezettségének köszönhetően. A Zani elhivatott a termelékenység minőségének és teljesítményének javítása mellett.

A vállalat székhelye Turate-ban található, Como tartományban, Milánótól néhány kilométerre, nem messze a svájci határtól. A céget jelenleg a Zaffaroni család harmadik generációja vezeti.

A acéllemezek hidegformázásához használt mechanikai préseknek sok féle alkalmazási módja van: használhatók az autóiparban, háztartási készülékek, elektronikai cikkek, lakberendezési cikkek és megújuló energia előállítása során is. Az elmúlt években az autóipar lett a nagy sikerű olasz cég elsőszámű céliparága, ami lehetővé tette, hogy még nagyobb növekedést realizáljanak a minőség, hatékonyság és megbízhatóság terén.

“Cégünk titka a rendszerezésben és a tervezésben rejlik,” – mondta Alberto Zaffaroni. ”A Zani dinamikusan és rugalmasan képes kielégíteni a piac új igényeit, ami – pontosan tudjuk – ügyfelenként változik.”

A Zani pontosan ezeknek az ügyféligényeknek köszönhetően fejlesztett ki új megoldásokat a tervezés ellenőrzésére, a prések általános nyomon követésén felül.

Megoldás – Hatékony együttműködés

A Servo Master standard alkatrészei, mint például a SIMOTION mozgásvezérlő rendszer, a SINAMICS S120 meghajtók és a SIMOTICS T nyomatékmotorok erős teljesítményt, nagy rugalmasságot és jobb méretezhetőséget biztosítanak, ami növeli a gép termelékenységét.

Ezenkívül a gép a FIDOPress vezérlőrendszert használja, amelyet a Siemens-szel együttműködve fejlesztettek ki. A FIDOPress-t kifejezetten a szervo prések automatizálására és vezérlésére használják, és magába foglalja a SIMOTION SimoPress Servo által biztosított mozgásprofil-menedzsment és energiamenedzsment minden funkcióját.

7476-d-ufo-pressen-servo-effizientes-engineering

Ez a megoldás a Siemens Metalforming Solutions csomagjának része, amely a gyártóüzemek automatizálásához szükséges összes funkciót tartalmazza, megkönnyítve a présgyártók számára a speciális technológiák megvalósítását. A SIMOTION SimoPress Servo mellett a hibamentes SIMATIC S7 vezérlőt is használják. A Siemens technikusaival való együttműködés és a tőlük kapott támogatás segít a fejlődésben, méretezésben, üzembehelyezésben és a biztonsági modulok használatában is.

A Zani az Ipar 4.0 technológiákat is nagy előszeretettel implementálja, melyben szintén teljes támogatást kap a Siemens-től. A cég ezért csatlakoztatta a Servo Master-t a MindSphere-hez. Ennek a felhőalapú, nyitott IoT operációs rendszernek köszönhetően a Zani valós időben tudja elemezni a présteljesítményt, a MindApp Flottakezelőjénn keresztül. A Simatic S7-1500 Siemens PLC (amely a gép létfontosságú funkcióit vezérli) használatának köszönhetően közvetlen kapcsolat létesíthető a MindSphere-rel: a PLC-be integrált funkciómodulon keresztül, további hardver nélkül, az egyes beállításokat néhány másodperc alatt rögzítik és továbbítják a MindSphere-nek, majd a Flottakezelő segítségével elemzik őket. Az alkalmazásban bizonyos biztonsági határértékek megfigyelésére is lehetőség nyílik. Ha bármelyiket túllépik, az ügyfél azonnali tájékoztatást kap.  

Érték az ügyfélnek – Együtt a sikerért

A Zani és a Siemens számos más projekten is szorosan együttműködik. A Servo Master prés azonban minden bizonnyal a legígéretesebb projekt – és az egyik legsikeresebb – mind a felhasznált forrásokat, mind a 2 év fejlesztési időt illetően.

A Zani úgy döntött, hogy a SIMOTION SimoPress Servo számos fontos funkcióját integrálja saját vezérlőrendszerébe, többek között:

  • A mozgásprofilok kiszámítása (dinamika, energiafogyasztás): Az automata mozgásprofilok számítása dinamika és energiafogyasztás szempontjából növeli a termelékenységet és a prés energiahatékonyságát.
  • A mozgásprofilok kiszámítása (folyamatos és lengőmozgás): Folyamatos és lengőmozgások automatikus számítása a termelékenység növeléséhez vezet, ami mindkét működési módban garantált.
  • A mozgásprofilok létrehozása: A paraméterek közvetlenül a gépen állíthatók be, ciklusadatok (például ütem), formáló sebesség vagy formáló erő megadásával. Ez lehetővé teszi a szerszámok rugalmas, gyors cseréjét biztosító mozgásprofilok létrehozását.
  • Egyéb kulcsfontosságú funkciók: Ide tartoznak a speciális funkciók, mint például a gép és a présszerszám adatok kezelése, a présszög kiszámítása, kamera vezérlés, vagy a présszerszám ellenőrzése és védelme. A SIMOTION SimoPress Servo így biztosítja az összes funkció harmonikus működését, és időt takarít meg a tervezés és a programozás során.

“A Siemens-szel való együttműködés már régóta bizonyította hatékonyságát, melynek fókusza a gépeink által használt technológia fejlesztésére irányul. Körülbelül tíz évvel ezelőtt úgy döntöttünk, hogy igénybe vesszük a Siemens SIMOTION SimoPress Servo számos funkcióját, amit a Servo Master prés kifejlesztésével demonstrálunk” – magyarázta el Fabio Olgiati, a Zani mérnöke.

img-20170929-165031

A Siemens technológiai megoldása azért volt sikeres, mert minden tekintetben tökéletes – különösen az energiagazdálkodás és a felhasznált alkatrészek megbízhatósága tekintetében. Feltételezve, hogy gépeink átlagos élettartama már több mint 30 év, biztosak vagyunk abban, hogy egy olyan erős partnerségi kapcsolat, mint amilyet Siemens-szel ápolunk, nem csak a megbízható támogatást, hanem a folyamatos további fejlődést is garantálja.” – hangsúlyozta Olgiati.

Ráadásul, a prediktív karbantartás lehetővé tette, hogy a Servo Master-t csatlakoztathassuk a MindSphere-hez és használjuk hozzá a MindApp Flottakezelőt. Ez biztosítja a présgép komponensek ellenőrzését, aminek hála elkerülhetők a költséges leállások.

A Siemens-szel való együttműködésből a jövőben még több előnyünk fog származni: a szervo prés technológiája használható például a fejlődő üzemekben és a célpiacokon is, ami jelenleg még mindig a hagyományos technológiára támaszkodik.

ForrásSiemens

További információ:

A Zani gépek hivatalos hazai forgalmazója, az SHM Consulting Kft. hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]