Pályázás 100%-os nyerési aránnyal – Egy gyümölcsöző partnerség története

A Savaria Ipartechnika Kft. alkatrészek, egyedi gépek, illetve komplett gyártósorok tervezésével és kivitelezésével foglalkozik. Megalakulásuk óta stabil fejlődést mutatnak, melynek eredményeként rendkívül korszerű gépparkkal és magasan képzett alkalmazotti gárdával rendelkeznek. Sikereik egyik oka a számtalan nyertes pályázat, melyben a European Conformity Check Vállalkozásfejlesztéis Tanácsadó Intézettől kaptak szakértő támogatást.

2020_01_31_Savaria_Ipartechnika_csarnokavato_01

A vállalat alakulásáról és tevékenységeiről, valamint a European Conformity Check Vállalkozásfejlesztéis Tanácsadó Intézettel való kapcsolatuk kialakulásáról és eredményeiről Aszódi Jánost, a Savaria Ipartechnika Kft. ügyvezetőjét kérdeztük.

CNCMedia: Össze tudnád foglalni, hogy mivel foglalkozik a cégetek? 

A.J.: Elsősorban az autóiparban használt gépek, illetve berendezések tervezésével, gyártásával, szerelésével és beüzemelésével foglalkozunk. Azokat a projekteket szeretjük legjobban, ahol minél nagyobb hozzáadott értéket tudunk teremteni. A bevételünknek több mint 50 százaléka kifejezetten ilyen, összetett gépek és berendezések tervezéséből, illetve gyártásából származik.

Komplex autóipari alkatrész 5-tengelyes megmunkálása

Komplex autóipari alkatrész 5-tengelyes megmunkálása

Másik fontos tevékenységi körünk prototípus alkatrészek tervezése és gyártása, jellemzően szintén az autóipar részére. Itt a feladatunk nagy része, hogy az adott darabot sorozatgyártásra alkalmassá tegyük. Amikor elérjük a célunk és az összetett tervezési, prototípus gyártási folyamat végére alkalmassá válik a darab a szériagyártásra, ott a mi munkánk általában véget is ér. Onnantól a gyártást átveszi egy alkatrészgyártó cég, akiknek a célgépeivel nagyon gazdaságosan lehet előállítani a mi alkatrészeinket. 

 

CNCMedia: A gépeitek nagyon magas technológia színvonalat képviselnek. Miért volt erre szükség?

A.J.: Precíziós alkatrészek és szerszámok gyártásával is foglalkozunk, ahol gyakran mikronos pontosságot kívánnak a darabok.

Precíziós alkatrész megmunkálása

Precíziós alkatrészhez elektróda megmunkálása

Ezért van klimatizálva a gyártócsarnokunk és ezért ilyen színvonalú a gépparkunk. Van, hogy stabilan tartanunk kell akár az 1 mikronos tűrést is.

CNCMedia: Mesélnél kicsit a vállalkozás kezdeteiről? Honnan indultatok?

Aszódi János, a Savaria Ipartechnika Kft. ügyvezetője

Aszódi János, a Savaria Ipartechnika Kft. ügyvezetője

A.J.: 2005-2008-ig egyéni vállalkozó voltam. A Savaria Ipartechnika Kft. 2008 alakult meg. 2008-2010-ig tervezéssel, és automatizálással foglalkoztunk. A szükséges alkatrészeket forgácsoló cégekkel (mai partnereinkkel) gyártattuk le. 2010-től Gencsapátiban kezdtük meg a forgácsolást. Ahogy egyre nőtt az alkatrészek száma, kialakult az igény, hogy komplett megoldást kínáljunk. Felújítottunk egy üzemcsarnokot és pár fővel, egy esztergával, illetve egy megmunkálóközponttal kezdtük el a gyártást. Azóta minden nyereséget és eredményt visszaforgattunk a cégbe, így tudjuk garantálni, hogy mindig meglegyen az önerőnk a pályázatokon nyert gépekhez.

CNCMedia: A pályázatírás kapcsán, hogy kerültetek pontosan kapcsolatba az ECC-vel?

A.J.: Mielőtt kapcsolatba kerültünk elvesztettem egy pályázatot pályázatírói hiba miatt és aggódtam. Aztán rátaláltunk az ECC-re, akikkel gyakorlatilag az első perctől kezdve kialakult egy nagyon jó együttműködés. Én a szakmai részt teljesen átadtam számukra, ők pedig korrekt módon, megfelelő dokumentációval és munkafegyelemmel kísérik az összes pályázatot, tehát nagyon rendesen végzik a dolgukat.

CNCMedia: Az eddig készült pályázatok, hogy sikerültek?

A.J.: A velük készült összes pályázatot megnyertük eddig, tehát 100%-os a nyerési arány. 8 év alatt 16 nyertes pályázatunk volt, ez szerintem nagyon jó eredmény. Nem tartom valószínűnek, hogy mással ennél többet nyertünk volna.

A legutóbbi nyertes pályázattal beszerzett Sodick ALC400P huzalos szikraforgácsoló gép

A legutóbbi nyertes pályázattal beszerzett Sodick ALC400P huzalos szikraforgácsoló gép

CNCMedia: A tanácsadásuk, szakértelmük mennyire volt számottevő szerinted az elért eredményekhez?

A.J.: Minden pályázatnál kicsit más feltételeket kell vállalni. Segítettek megérteni, hogy mit vállaljunk és mennyit. Illetve nagyon fontos, hogy ők mindig előminősítenek, így gyakorlatilag elég jó biztonsággal tudjuk, hogy megfelelünk-e az adott pályázatnak vagy sem. Mindent természetesen senki se tud előre, de például azt, hogy versenyképesek vagyunk-e a többi céggel szemben, lehet így látni.

A Sodick ALC400P munkatere

A Sodick ALC400P munkatere

CNCMedia: Az eddigi tapasztalataid alapján szerinted mi az erősségük, mondjuk más pályázatíró cégekkel szemben?

A.J.: Szerintem az, hogy ők rendelkeznek a megfelelő létszámmal. Máshol lehet, hogy elmegy egy jó képességű pályázatíró és megáll az egész cég. Az ECC elérte azt a szervezeti fejlettséget, hogy maguk tanítják ki a jó pályázatírókat. Mindent korrektül rendszereznek és dokumentálnak. Ha kérdezünk valamit arra a választ nem órák kérdése nekik kikeresni, hanem gyakorlatilag percek alatt tudnak válaszolni. Tehát kiépítettek egy olyan rendszert, hogy ne csak profinak látszanak, hanem azok is.

Ez egyébként a mi területünkre is teljesen igaz. Egy pár fős vállalkozás nehezebben kap munkát, mert a megrendelő aggódik, hogy mi történik, ha az az egy gép elromlik vagy a pár fős létszámból valaki megbetegszik. De egy akkora cégnél, mint mi vagy az ECC, már nem aggódnak. Ha egy gép elromlik akkor egy másik gépen tudjuk folytatni a munkát, ha valaki megbeteszik képesek vagyunk helyettesíteni. A határidők tartása így mindig biztosított.

A vállalat egyik gépkezelője beprogramozza a munkát az új szerszámgépen

A vállalat egyik gépkezelője beprogramozza a munkát az új szerszámgépen

CNCMedia: A pályázatok segítségével és a beruházás hatására hány százalékos kapacitás növekedést tudott elérni a vállalkozás? 

A.J.: Az ECC-vel való megismerkedésünk pillanatától, nyugodtan lehet mondani, hogy 40-50-szeres növekedést. Jelenleg 34-en dolgozunk a cégben és 1-2 szerencsés évvel fel tudnánk menni 50 főre is.

CNCMedia: Egy dolog megnyerni a pályázatot, de sok pályázatnál probléma lehet a pénzek lehívása. Erről mi a véleményed?

A.J.: Azon az elven vagyok, hogy aki csak a pályázatból tudna gépet venni annak nem mindig szerencsés a pályázati pénzek lehívása. Volt olyan pályázatunk, hogy több mint két év volt a megvalósítást követően a kifizetés, addig kellet megelőlegezni a pénzeket. Szerencsére az utóbbi évek pályázatainál nem húzzák el annyira a kifizetéseket, mint négy vagy öt évvel ezelőtt.

A másik új szerzemény; a GF FORM E 600 tömbös szikraforgácsoló, annak munkatere és a géppel készített alkatrész

A másik új szerzemény; a GF FORM E 600 tömbös szikraforgácsoló, annak munkatere és a géppel készített alkatrész

CNCMedia: Szerinted pályázati pénzek lehívásában a pályázatíróknak mekkora szerepe van? 

A.J.: Nem rajtuk múlik. Ők annyiban tudnak segíteni, hogy ha egy összetettebb pályázat esetén szükséges mondjuk egy részelszámolás, akkor azt minél előbb elkészítik, hogy ne hátráltassák a pénz lehívását. Ez eddig mindig időben, néhány napon belül meg is történt.

CNCMedia: Milyen jövőbeli terveitek vannak, amit az ECC-vel közösen szeretnétek megvalósítani?

A.J.: Nekem a pályázás mindig a géppark megújításáról szólt. Folyamatosan cseréljük a gépeinket újabb szériás darabokra. Jövőre is megvan már három gép, amit le szeretnék cserélni. Ezek nem rossz gépek, nem pontatlanok. De nincs már rájuk garancia, a karbantartási költségük pedig korukkal arányosan nőni fog. Megéri lecserélni őket egy új és ezzel együtt kicsit modernebb, felhasználóbarátabb és garanciális gépre.

A Savaria Ipartechnika elért eredményei az alábbi videón is jól láthatók:

 

További információ:

A Savaria Ipartechnika hivatalos honlapján.

A European Conformity Check Vállalkozsáfejlesztési Tanácsadó Intézet hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]