Egy platform, aminek célkitűzése, hogy minden gyárban legyen egy robot

Jelen állás szerint sajnos túl sok kis- és középvállalkozást fenyeget a veszély, hogy lemaradnak a következő nagy ipari átalakulásról – mondta el Søren Peters, a világ első digitális robotközpontja, a HowToRobot.com vezérigazgatója. A központ célja, hogy a kisebb vállalkozások útjába álló akadályok ledöntésével világszerte növelje a robotos alkalmazások számát.

Az ipari robotok gyorsuló tempóban terjednek a világ nagyvállalatainál. A KKV szektorban azonban még sokan vannak, akik nem részesülnek a technológiai biztosította előnyökben. Ezen kíván változtatni a HowToRobot.com digitális robotközpont, melnyek célja, hogy a világ összes gyárát ellása egy robottal. Mindezt az automatizálás könnyebbé és hozzáférhetőbbé tételével kívánja elérni.

robot-factory-woman_small

“Túl sok olyan vállalkozás van, ami nem fér hozzá az automatizáció és ipari robotok biztosította előnyökhöz, mert hiányzik a sikeres implementációhoz szükséges méretük és szakértelmük” – mutat rá Søren Peters, a HowToRobot.com vezérigazgatója.

“Ezen szeretnénk változtatni azáltal, hogy hozzáférést biztosítunk a nagy gyártócégek által alkalmazott eszközökhöz, szakértőkhöz és rendszerekhez. Ezzel jelentősen leegyszerűsítjük az automatizációhoz vezető utat – még azok számára is, akik nem rendelkeznek robotprogramozói ismeretekkel.”

A vállalatok lemaradnak a robotok kínálta előnyökről

Peters szerint a KKV-k számára az egyik legnagyobb kihívást az automatizáció területén a megfelelő robotikai szakértők hiánya jelenti. Úgy látja, szakértők nélkül a vállalatok nehezen tudják megtalálni a számukra legmegfelelőbb megoldásokat. A HowToRobot.com-on, a vállalkozások támogatást kapnak automatizációs projektjeik tervezésében és megvalósításában, emellett kapcsolatba kerülhetnek a világ legnagyobb beszállítóival a robotika és automatizáció területén.

Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában néhány vállalat már meg is kezdte lehetőségeinek feltérképezését, a platformnak köszönhetően pedig szakértői tanácsot is kaptak. Egy önértékelési eszköz segít a felhasználóknak azonosítani az automatizációhoz szükséges lehetséges feladatokat és bemutatja az egyes projektek átfogó előnyeit és hátrányait.

“Sok robotos alkalmazás azért okoz kudarcot a felhasználóknak, mert nem a megfelelő feladathoz lett hozzárendelve. A független tanácsadók által kialakított szabványosított módszer követésével azonban a robotok ott kerülnek alkalmazásra, ahol a legnagyobb szükség van rájuk” – magyarázza el Søren Peters.

Az előkészületek elengedhetetlenek a sikeres robotizációhoz

Előkészületek nélkül képtelenség a robotizációból profitálni. Sok KKV nem tudja felmérni, hogy egy robot reálisan mennyi megtakarítást jelenthet a cég számára. “Ismerünk olyan eseteket, ahol egy vállalatnak megtetszik egy robot, amit aztán megvesznek anélkül, hogy felmérték volna a befektetés megtérülését”. A HowToRobot.com-on a vállalatokat arra ösztönzik, mielőtt vásárolnak, számítsák ki az automatizációra szánt költségkeretet. Ezt követően több mint 9.500 robot és automatizációs beszállítónak küldhetik el kérelmüket a megfelelő megoldás megtalálására.

“A nagyobb cégek sok beszállítóval állnak kapcsolatban. Mi most a KKV-k számára is biztosítjuk ennek előnyeit, hogy könnyebben megtalálhassák a megfelelő megoldást” – mondja el Søren Peters.

Az egyik beszállító, az OnRobot szerint egy jól eltervezett megközelítés szükséges ahhoz, hogy egy vállalkozás a következő szintre léphessen. “Sokkal magsabb arányban látunk sikereket azokban az esetekben, ahol a projekt megfelelően elő van készítve, és az ügyfél tudja, hova és mennyit fektessen be” – mondja el Enrico Krog Iversen, az OnRobot vezérigazgatója.

“Nem kell robotikai szakértőnek lennünk”

Egy kis dán, fémfelületek polírozására szakosodott cég, a Hotec Polérteknik a HowToRobot platform segítségével fedezte fel a robotizációban rejlő potenciált. A cég, az ügyvezető, Per Haugaard szerint főként mestermunkásokból áll. Sokat tudnak a polírozásról és keveset a robotokról.

“Korábban azt gondoltuk, hogy a robotizáció és automatizáció szóba sem jöhetnek egy olyan kis vállalat számára, mint amilyenek mi is vagyuk” – meséli. A HowToRobot.com egyik független tanácsadójának köszönhetően azonban számos olyan nehéz feladatot azonosítottak, amelyek alkalmasnak bizonyultak az automatizálásra. Együtt meghatározták, hogy mennyit kell befektetniük egy megoldásba, a beszállítóktól pedig konkrét javaslatot is kaptak az egyik polírozási feladat automatizálására.

HotecPolerteknik

“Ez a projekt teljesen megváltoztatta az automatizálással kapcsolatos nézeteinket. Ha van egy jól strukturált, követhető megközelítés és megbízható tanácsadók, nekünk nem kell robotikai szakétőnek lennünk. Most már tudjuk, mi érhető el automatizációval és hogyan kell eljutni odáig” – mondta el Per Haugaard.

A #HowToRobot-ról

  • A 2020-ban indított HowToRobot.com a világ első digitális robotközpontja. A platform segíti a KKV-kat automatizációs projektjeik megtervezésében és megvalósításában, illetve összekpacsolja őket a megfelelő beszállítókkal.
  • A vállalatok a platformon áttekintést kapnak a robotizációban rejlő lehetőségekről, meghatározhatják, hogy mennyit fektetnének be, a beszállítók pedig ennek megfelelően javaslatokat tesznek.
  • A pltaformot független tanácsadók fejlesztették és nem értékesítenek robotokat. Ehelyett hozzáférést kínálnak 9.500 robot és automatizációs beszállítóhoz.
  • A platformot és ezáltal a robotziáció globális felgyorsítását olyan olyan ipari szövetkezetek támogatják, mint például a Dán Ipari Szövetség

ForrásHowToRobot

További információ:

A HowToRobot.com hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]