Az ipari automatizálás újkeletű koncepciója – avagy mégis van új a nap alatt

Elegáns ruházatú, fáradt tekintetű felső vezető áll egy forgácsoló üzem közepén, a késő délutáni órákban. A vezető technológusok, programozók már végeztek a munkával, így a percekkel ezelőtt befutott vevői igény változás, ami indokolná a leszervezett termelési folyamatok átszervezését, egyelőre csak őt nyomasztják. De a forgatókönyv ismert. A vevő kérése az első, noha az üzem erőforrásai limitáltak. Hosszas késedelmek után módosul majd a gyártásütem, de a folyamat tűzoltás csupán, nem valódi megoldás. Kellemetlen kompromisszum minden érintett számára.

Vajon lehetséges …

  • a vevői igények váratlan változásaihoz gyorsan és rugalmasan igazítani a termelést?
  • a bizonytalan, sok esetben problémás munkaerő piac ellenére, kiszámítható és stabil gyártást elérni?
  • előbbi kettő megvalósítása mellett a költségeket a realitás talaján tartani?

A korábbi ipari CNC forgácsolás automatizálási megoldások alkalmazásával a fenti három feltétel egyidőben nem teljesült. Ezek ugyanis robotprogramozási ismertet igényeltek, jelentős helyet foglaltak, csak egy típusú feladatra voltak használhatók, és az üzem többi gépével csak ritkán voltak kompatibilisek.

1

Globális nehézségek a termelésben 

A problémák, amikkel a hazai vállalatok is találkoznak, globálisak. Így jutott el az Okumához is az igény arra vonatkozóan, hogy szükség lenne minimális helyigényű, rugalmas, egyszerűen használható, ütközésbiztos automatizálási megoldásra. Olyat szerettek volna, minek a használata jórészt a már megszokott Okuma OSP kezelőfelületen megoldott, nem igényel külön robotprogramozót, az átállások rugalmasak és gyorsak. Továbbá olyat, ami mozgáspályát automatikusan és ütközésmentesen kiszámolja.

A jövő gyárának meghatározó szereplője

A CNC szerszámgép és a ipari robot összeolvadásának jól sikerült eredménye az ARMROID, mely alapjaiban változtatja majd meg a gyártásról, forgácsolásról kialakult eddigi képet. Azzal, hogy a korábban ember által végzett feladatot ellátja, lehetőséget biztosít a szakképzett munkaerő számára, hogy a nagyobb hozzáadott értéket jelentő tevékenységeket részesítse előnyben, ezzel növelve a termelékenységet, biztosítva a fejlődés további kigondolását és megvalósítását.

2

A sorozatgyártás legtöbb szereplőjének szól.

A rendszer úgy lett kitalálva, hogy a kissorozattól a tömeggyártásig minden felhasználó megtalálhassa vele a számításait, aki az általánoshoz közeli esztergálási feladatot végez, sőt az is, akinek néhány, multitasking gépet igénylő művelet is sorakozik az elvártak között. A rendszer ugyanis az LB és Multus széria bizonyos típusaira épül.

Hasonló, de mégis más

Az Okuma házon belül fejlesztett ipari automatizálási megoldása csak távolról hasonlít a többire. Közelebbről jelentős eltéréseket mutat, részleteiben pedig számos komoly előnyt sorakoztat. Jelentős különbség a sokoldalúság. A robot a szerszámgépen belül van elhelyezve úgy, hogy alap esetben a megmunkálást, gépen való beállást stb. nem zavarja. Ugyanakkor, ha szükség van rá, előkerül, fejet cserél és elvégzi a kiszabott feladatot.

3

Az ARMROID nem kizárólag egy pakoló robot, a gyártott alkatrész megfelelőségéhez egyéb módon is képes hozzájárulni, mint például a munkadarab támasztása. Hosszú, remegésre hajlamos alkatrészeknél a robot az ún. effektor cserélésével képes olyan görgős támasztót beváltani, amivel követve az esztergakést, stabilizálja a forgácsolás folyamatát. Ezen felül plusz vizes és levegős hűtés/tisztitás funkciót is el tud látni. Így akár a problémás forgácsképződés nehézségeit, melyek automatizált folyamatoknál hatványozott kockázatot jelentenek, képes megoldani, vagy a munkateret folyamatosan tisztán tartani.

Variálhatósága túlmutat a konkurencia lehetőségein, ugyanis azzal, hogy a szekrény a géptől eltávolításra kerül, nem szűnik meg a robot működése, csupán az alkatrész mozgatása lesz limitált, egyéb feladatait ellátja. Képes például a munkadarabot megfordítani az orsóban, ha szükséges. A szekrények az ARMROID-dal szerelt gépek között mozgathatók, így a gyártás szervezése rugalmas és gyors. A tárolók többféle kivitelben, tengely és tárcsa jellegű alkatrészekhez is léteznek. A rendszer ember számára nagyon egyszerű és kényelmes hozzáférést biztosít a géphez.

4

További különbség a vezérlő. A felhasználó számára nincs külön robot vezérlő. A robot munkáját a szerszámgép vezérlőjén tudja beállítani, a megszokott felületeken. Ráadásul, ugyanazzal a CAS rendszerrel dolgozik, amelyek évek óta védik az Okuma gépeket a felhasználás hibájából történt ütközésektől. Így a beállás biztonságosabb és gyorsabb is lesz.

A robot pályájának programozásában is más a koncepció. Ez ugyanis tulajdonképpen teljesen automatikus. Az alkatrész méreteinek megadását és az elvégzendő feladat meghatározását követően, a rendszer maga kalkulálja a robot mozgási pályáját. Ez, felvértezve az ütközésvédelemmel, teljesen biztonságos és gyors megoldás, ami nem igényel külső támogatást.

spec

Lehetőség, amit be kell engedni a gyár kapuján.

Az elmúlt évek nemzetközi és hazai tapasztalatai szerint a munkaerőpiac problémái nem javulnak. Az egyre összetettebbé váló ipari megoldásokra egyre kevesebb embert találnak a legjobb cégek is, és ezekre az emberekre egyre nehezebb műszaki kihívások várnak. A feladat az, hogy a lehető legtöbb teher lekerüljön a szakemberek válláról, hogy a szervezet számára leghasznosabb feladataikra koncentrálhassanak.

spec2

Ugyanakkor az ügyfelek igényei sem csökkennek. A gyártott alkatrészek pontosságát az Okuma szerszámgépek kimagasló képességei eddig is biztosították. A Japán cég most az kínálja Önnek, hogy termelése tervezhető, kiszámítható, stabil, ugyanakkor rugalmas is legyen.
Az Európában 2019-ben bemutatott megoldás egy teljesen új megközelítése az emberi beavatkozás nélküli gyártásnak, ami mögött hatalmas ipari automatizálási tapasztalat van, hisz az Okuma a gépeit is maga által automatizált gyárakban készíti. Minimális helyigény, minimális plusz tudás birtokában, rendkívül megbízható, biztonságos automatizálási megoldás. Egy remek lehetőség a gyártó egység belső folyamatainak racionalizálására, optimalizálására.

ForrásSmartus Zrt.

További információ:

A Smartus Zrt. hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]