Világelső technológia a DMG MORI-tól a minőségi életért

A svájci Luzern közelében fekvő Inwil SQ Products 1977 óta nagy sikerrel forgalmazza kiváló minőségű endoprotetikus és sebészeti műszereit. Ma a vállalat 70 magasan képzett szakembert alkalmaz, hogy mindenben megfeleljen az orvostechnikai ipar elvárásainak. Erre azért van szükség, mert a titánból és rozsdamentes acélból készült kiváló minőségű implantátumok és műszerek iránti kereslet folyamatosan növekszik – csak Németországban évente 400.000 olyan műtétet hajtanak végre, ahol ezekre az eszközökre szükség van. Az SQ ebből kifolyólag termelésének fejlesztésébe kezdett, és 2019-ben új, modern üzemet épített, amelyben megtalálhatók a DMG MORI leginnovatívabb szerszámgépei is. A géppark tovább bővült egy DMP 70-nel, amihez egy WH 3 Cell is tartozik, három NLX 2000 és hat NTX 2000 szerszámgéppel.

Átfogó szakértelem az orvostechnika területén

01

„Mivel az orvostechnikai gyártófolyamatokat átfogó validációk sorának kell alávetni, nagyon sok időbe telik egy új üzem felépítése” – magyarázza Markus Glaeske, az SQ Products vezérigazgatója. Pontosan ezért zajlott az új üzem építése a már meglévő termeléssel párhuzamosan. „Ezzel biztosíthatjuk, hogy ügyfeleinket folyamatosan elláthatjuk, és a validációs folyamat lezárultával zökkenőmentesen megkezdhetjük az új üzemben is a termelést még nagyobb kapacitással.” Mint gyakorlott orvostechnikai beszállító, az SQ Products átfogó termék- és szolgáltatásválasztékot kínál: „Igény esetén tanácsadással segítjük ügyfeleinket akár már a fejlesztés korai szakaszában is, az optimális gyártási stratégiák kidolgozása érdekében.” A hangsúly itt a megvalósíthatóságon és természetesen a gazdasági hatékonyságon van.

Markus Glaeske, az SQ Products vezérigazgatója

Markus Glaeske, az SQ Products vezérigazgatója

A cég forgalmának legnagyobb részét váll, csípő és végtagok implantátumaként hasz-nált endoprotézisek teszik ki – például egy csípőprotézis körülbelül 15 évig használható. Új implantátumokkal történő felülvizsgálatok is rutinszerűek már manapság. A vállimplan-tátumok szintén kulcsszerepet játszanak az SQ Products mindennapjaiban. „Manapság már nem az emberi vállízületről mintázzák ezeket, hanem egyfajta fordított vállízületként kerülnek behelyezésre” – folytatja Markus Glaeske a bonyolult implantátumokról szóló magyarázatát. Anatómiailag normális esetben a humeralis fej a vállüregben fekszik. A fordított implantátumok esetében az üreges részt a felkarcsontba, míg a gömb alakú ellendarabot a vállban rögzítik. Ezzel a módszerrel a betegek számára nagyobb mozgásszabadság biztosítható, mint korábban, a hagyományos vállimplantátumok esetében.

Élvonalbeli technológia az endoprotetikában a DMG MORI-tól

Jól megalapozottak az orvostechnika erületén található magas minőségi követelmények és szigorú előírások, mondja Markus Glaeske: „Minden hiba személyi sérülést okozhat.” Ehhez elengedhetetlen a tökéletes és hibátlan termékek szállítása. „Ehhez olyan csúcstechnológiára van szükség, amely pontosan, ugyanakkor hatékonyan működik.” Az SQ Products olyan partnerre lelt a DMG MORI képében, amely tökéletesen megfelel ezeknek az igényeknek. 

orange

 

“Az automatizált 5 tengelyes szimultán  megmunkálás lehetővé teszi számunkra a folyamatos üzemű gyártást, és ezáltal  hosszú távon versenyképesek maradha-tunk. Így elérhetjük az alkatrészektől elvárt minőségi követelményeket.”

– Markus Glaeske, az SQ Products vezérigazgatója

 

orange

Egy napos átfutás, több hét helyett 

03A hatékonyság növelésének jó példája az NTX 2000 esztergaközpont. Az SQ Products ezeknek a szerszámgépeknek a segítségével olyan drasztikusan optimalizálta gyártási folyamatait, hogy a vállüreg implantátumok gyakran több hétre rúgó gyártási ideje csupán egy napra csökkent. Az alkatrész rendkívül összetett, alaktűrése néhol ezred milliméterben mérhető. Ez egy olyan kihívás, amit az NTX 2000-rel könnyedén megvalósíthatunk, ahogy ezt Markus Glaeske is megerősíti: „A 6-oldalas komplett megmunkálással öt folyamatlépést tudtunk egyesíteni egy munkatéren belül. Ehhez korábban két-három gépre volt szükségünk, és kapacitástól függően egyes termékekre többet kellett várniuk az ügyfeleknek.” Ez természetesen a minőségnek is kedvez, hisz a manuális átállás mindig pontatlanságokat eredményez.

Ellenorsójának köszönhetően az NLX 2000 kétoldalas megmunkálást is képes végezni, manuális átállás nélkül. Az excentrikus megmunkálás szintén része annak a folyamatnak, amelyet a DMG MORI úgy tervezett meg, hogy az eszközök élettartama lényegesen magasabb lehessen, mint korábban. „Abban az időben több folyamatra volt szükség, amelyek során négy-öt alkatrészenként váltólapkát kellett cseréljünk” – emlékszik vissza Markus Glaeske a régi időkre.

DMP 70 és WH 3 Cell: Automatikus 5-tengelyes szimultán megmunkálás

Az SQ Products gépparkjának legújabb szerzeménye egy DMP 70 egy WH 3 Cell automatizált munkadarab-kezelő megoldással kiegészítve. Markus Glaeske szerint ez az első DMG MORI berendezése Németországból. A gép kompakt kialakításával és felszereltségével azonnal meggyőzte: „Ebben az esetben az automatikus 5-tengelyes szimultán megmunkálás döntő volt, mert igényes vállcsapokat szerettünk volna gyártani a DMP 70-en.”

 

A munkadarab-kezelő rendszernek köszönhetően ideális esetben a nap 24 órájában, a hét minden napján – ráadásul teljesen automatikusan – képesek a termékek előállítására. A magas szintű automatizálás a teljes gyártási folyamat során felfedezhető – legyen szó akár az NTX modellek rúdadagolóiról, vagy akár a robotmegoldásokról, mint amilyen a WH 3 Cell. Ez azt jelenti, hogy a Svájcban jellemző magas bérköltségek ellenére az SQ Products képes hosszú távon is versenyképes maradni. „Ráadásul ezzel a módszerrel az alkatrészek elvárt minőségét is biztosítjuk.”

Az SQ Products hat NTX 2000 központjával annyira drasztikusan optimalizálta termelési folyamatait, hogy a vállimplantátum üregek gyártásának átfutási ideje a gyakran több hétről egyetlen napra csökkent.

Az SQ Products hat NTX 2000 központjával annyira drasztikusan optimalizálta termelési folyamatait, hogy a vállimplantátum üregek gyártásának átfutási ideje a gyakran több hétről egyetlen napra csökkent.

A DMP 70 automatizáltsági fokán kívül nagy gyártási sebessége is lenyűgöző. Az akár 2 G-s gyorsulás, a 60 m/perc gyorsjárati sebesség és az 1,5 másodperces chip-to-chip idő garantálja a maximális termelékenységet. A 24.000 fordulat / perc maximális fordulatszámmal és 52 Nm nyomatékkal rendelkező inline orsó, a nagy pontosságú gépalkatrészek és a kompakt megmunkáló központ merev felépítése biztosítja a forgácsolási teljesítményt és a maximális pontosságot. A kiterjedt hűtési rendszerek és a közvetlen mérőrendszerek szintén az alapfelszereltség részét képezik.

Az SQ termékek a legmagasabb pontossági követel-ményeknek is megfelelnek az orvosi implantátumok gyártásának területén.

Az SQ termékek a legmagasabb pontossági követel-ményeknek is megfelelnek az orvosi implantátumok gyártásának területén.

A kapacitásbővítés és az innováció az SQ Products gépparkba történő beruházásainak mozgatórugója. „Ebben a tekintetben a DMG MORI-t kompetens partnerként ítéltük meg, ami mindig a legjobb megoldásokat keresi és a lehető legjobb konzultációs lehetőséget biztosítja számunkra,” – állítja Markus Glaeske. „A közeljövőben régebbi gépeinket tervezzük lecserélni, és ebben is a partnerünk támogatására támaszkodunk majd.”

ForrásDMG MORI

További információ:

A DMG MORI hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]