Mikronos pontosság és automatizált teljes megmunkálás a siker zálogaként

A HAVLAT Präzisionstechnik GmbH az üzleti életben eltöltött 40 éve alatt egyszemélyes garázsműhelyből fejlődött a precíziós megmunkálás egyik legkompetensebb partnerévé. 250 tapasztalt szakemberével, a zittaui családi vállalkozás a régió egyik legnagyobb munkáltatója.

A DMC 12 FD duoBLOCK köszörülési ciklusával belső-, külső és homlokköszörülés, valamint köszörűkorong-lehúzás is végezhető.

A DMC 12 FD duoBLOCK köszörülési ciklusával belső-, külső és homlokköszörülés, valamint köszörűkorong-lehúzás is végezhető.

A mintegy 80 szerszámgépet számláló, 14.000 m²-es üzemterületen a HAVLAT problémamentes folyamatokat garantál a szerszámgépgyártás és az energiatechnika precíziós alkatrészeinek és szerelvényeinek gyártásában. A vállalat hosszú évek óta bízik a DMG MORI produktív és hatékony CNC technológiáiban, amit a három legutóbbi vásárlásuk is bizonyít: egy köszörülési ciklussal és 12-állomásos forgóasztalos paletta tároló rendszerrel ellátott DMC 125 FD duoBLOCK, egy palettázóval kiegészített DMC 210 U µPrecision és egy TAIYO KOKI vertikális köszörűgép palettázóval és betöltő állomással. A gépek maximális elérhetőségének biztosítása érdekében a HAVLAT mindhárom modellre DMG MORI Full Service megállapodást kötött. A szervizfolyamatok további optimalizációjáért a my DMG MORI ügyfélportál felel.

08

Mikronos pontosságú komponensek

Az olyan kulcsfontosságú iparágak, mint a repülőipar vagy az orvostechnika, rendkívül pontos szerszámgépekkel dolgoznak. Ez a szintű pontosság olyan alapvető alkatrészeken múlik, mint a gépágy, a szánvezetékek vagy a munkaasztalok. „Mi ilyen és ehhez hasonló, mikronos pontosságú alkatrészek gyártására szakosodtunk” – magyarázza el Lars Friedrich, a HAVLAT ügyvezető igazgatója. A folyamat konzultációval és tervezéssel kezdődik: „Különösen azokat az ügyfeleket támogatjuk a megvalósíthatósággal és a folyamat optimalizálásával kapcsolatos szakértelmünk segítségével, akiknek nincs saját gyártásuk.” A HAVLAT-nál holisztikus megközelítést alkalmaznak, így az összeszerelés és az időben történő leszállítás is fontos része a cég összteljesítményének.

Teljes megmunkálás 3 műszakban, a DMG MORI CNC technológiájával

A Vertical Mate 85-öt követően a HAVLAT egy másik köszörűt is beszerzett a TAIYO KOKI-tól: a CVG 6-ot.

A Vertical Mate 85-öt követően a HAVLAT egy másik köszörűt is beszerzett a TAIYO KOKI-tól: a CVG 6-ot.

A három műszakban üzemeltetett ultramodern géppark a HAVLAT gyártókapacitásának gerince, amelyben egyebek mellett 2 DMG MORI szerszámgép található. A géppark az univerzális gépektől – mint például a DMU a nagy DMC Portal megmunkálóközpontokon át a CTX gamma és TC maró-esztergákig bezárólag mindent lefed. „Már régóta az a célunk, hogy alkatrészeinket a lehető legkevesebb befogással állítsuk elő” – mondja Norbert Heinz gyártásvezető a vállalat gyártási stratégiájáról. Éppen ezért, az 5-tengelyes marás és a 6 oldalas teljes megmunkálás szerves része a mindennapi gyártásnak. „A kevesebb befogás rövidebb állás időkhöz, így nagyobb termelékenységhez vezet” – foglalja össze Lars Friedrich. Ugyanez igaz a robotos és palettázó automatizációs megoldásokra.

„A DMG MORI-ban egy olyan partnerre találtunk, aki minden területen támogat minket legyen szó mikronos pontosságú marásról, esztergálásról, köszörülésről, automatizálásról vagy szervizelésről.”

TAIYO KOKI CVG 6: palettaváltó rakodóállomással és 6 köszörűszerszám befogadására képes szerszámtárral

A HAVLAT a teljes megmunkálási spektrumát le tudja fedni a DMG MORI széleskörű gépparkjával. Részben még a köszörülést is – ami 2 éve része a vállalat hatáskörének – a szerszámgépgyártó modelljeivel végzik. A TAIYO KOKI Vertical Mate 8 26 óta van üzemben.

„A minőség és az ismétlési pontosság annyira lenyűgözött minket, hogy úgy tűnik, a TAIYO KOKI-val ismét megütöttük a főnyereményt a kapacitásbővítést illetően” – emlékszik vissza Lars Friedrich. A DMG MORI 2 elején telepítette a CGV 6 vertikális köszörűt, amely ø és ø 6 mm közti belső és legfeljebb ø 6 mm-es külső átmérők köszörülésére alkalmas. A gép másik nagy előnye a többi köszörűhöz képest az akár három paletta befogadására alkalmas palettaváltó és a szerszámtár. „Így több köszörűszerszámot tudunk használni egy orsóval.”

Köszörülési ciklusának köszönhetően a DMC 125 FD duoBLOCK-kal akár 0,4 μm-es felületi érdesség és 5 μm-es körkörösség is elérhető.

Köszörülési ciklusának köszönhetően a DMC 125 FD duoBLOCK-kal akár 0,4 μm-es felületi érdesség és 5 μm-es körkörösség is elérhető.

DMC 125 FD duoBLOCK marás, esztergálás és köszörülés akár 0,4 µm felületi érdességgel

A szintén 2-ben telepített DMC 2 FD duoBLOCK üzembe helyezése után a köszörülés is utat talált a maráshoz. A megmunkálóközpont köszörülési ciklussal is el van látva. „Tehát lehetőségünk van például forgóasztalok vagy tengelykapcsolók esztergálására, marására és végül köszörülésére” – magyarázza el Norbert Heinz. A köszörülési ciklussal képesek belső-, külső- és homlokköszörülésre, illetve a köszörűkorong lehúzására is. „Akár , μm-es felületi érdességet és μm-es körkörösséget is el tudunk érni.” A teljes megmunkálásnak köszönhetően versenyképes, összetett precíziós alkatrészeket tudnak gyártani. A tizenkét állomásos forgóasztalos palettázó rendszer szintén fontos szerepet játszik, teszi hozzá Lars Friedrich: „A rendszer segítségével a megmunkálási folyamattal párhuzamosan tudjuk végezni a beállítást, ezzel kihasználva a gép teljes kapacitását, minimális üresjárati idő mellett, három műszakban.”

A HAVLAT minden vásárolt tételre – a TAYIO KOKI CGV6-ra, DMU 125 FD duoBLOCK-ra és a DMU 210 µPrecision-re DMG MORI Full Service megállapodást kötött, hogy minimális állás idők mellett is megbízható gyártást garantálhasson.

A HAVLAT minden vásárolt tételre – a TAYIO KOKI CGV-6-ra, DMU 125 FD duoBLOCK-ra és a DMU 210 µPrecision-re – DMG MORI Full Service megállapodást kötött, hogy minimális állás idők mellett is megbízható gyártást garantálhasson.

DMC 125 FD duoBLOCK – MARÁS, ESZTERGÁLÁS ÉS KÖSZÖRÜLÉS

DMC 125 FD duoBLOCK

FÓKUSZBAN

  • Nagy munkadarabok, akár ø 1.250 × 1.600 mm-ig és 2.000 kg-ig
  • Hornyolás, alámetszés, előgyártmány-eltávolítás 
  • Köszörülési ciklusok belső-, külső- és homlokköszörüléshez,  valamint köszörűkorong lehúzáshoz
  • Motoros lehúzó egység korund  és CBN köszörűkorongokhoz
  • Akár 0,4 μm-es felületi érdesség
  • 5 mikronos körkörösség
  • 4-es minőség 300 mm-es átmérő fölött

DMC 210 U µPrecision – 13 µm-es volumetrikus pontosság

A HALVAT nemrég telepítette harmadik megmunkáló központját: egy DMU 2 µPrecision-t, amelyet kifejezetten precíziós megmunkálásokhoz terveztek. µm-es volumetrikus és µm-es pozicionálási pontossággal rendelkezik, mindegyik tengelyen. „A vásárlásra a növekvő megrendeléseink miatt volt szükség” – számol be a beruházásról Lars Friedrich. „Tekintve, hogy alkatrészeink nélkülözhetetlen alapját képezik a szerszámgépek pontosságának, a maximumot akarjuk kihozni a termelésből.” Az öt állomásos palettaváltó persze szintén döntő faktor volt a vásárlásban.

A DMU 210 U µPrecision 13 µm-es volumetrikus pontossággal és 4 µm-es pozicionálási pontossággal rendelkezik, mindegyik tengelyen.

A DMU 210 U µPrecision 13 µm-es volumetrikus pontossággal és 4 µm-es pozicionálási pontossággal rendelkezik, mindegyik tengelyen.

DMG MORI Full Service: Mindenre kiterjedő problémamentesítő csomag új gépekhez

A két tengelyes megmunkáló központ megvásárlásával a HAVLAT a DMG MORI Full Service szolgáltatást is igénybe vette. A fix havidíj fedezi az összes szerviz- és alkatrészköltséget, így nincsenek váratlan kiadások.

04A DMG MORI szakemberei természetesen kizárólag eredeti alkatrészeket használnak, az ár emellett magában foglalja az összes utazási és járulékos költséget is. Pintér Sándor technológiai gyártásvezető számára ez a biztonság aranyat ér a mindennapi üzleti tevékenységben: „Ha versenyképesek akarunk maradni, akkor a termelést teljes mértékben, éjjel-nappal ki kell használnunk. A DMG MORI Full Service-szel pedig megelőzhetők a váratlan és hosszú leállások.” A szolgáltatásba beletartozik az éves gyártói szerviz az összes kopó alkatrész cseréjével, illetve egy biztosítás is meghibásodás esetére.

HAVLAT PRÄZISIONTECHNIK TÉNYADATOK

  • 1980-ban alapították Großschönauban
  • Családi vállalkozás 250 alkalmazottal
  • Alkatrészek és szerelvények precíziós megmunkálása a  szerszámgépgyártás és az  energiatechnikai szektor számára 

my DMG MORI: Teljes átláthatóság a szervizben

Az öt állomásos palettaváltó javítja a DMU 210 U µPrecision termelékenységét.

Az öt állomásos palettaváltó javítja a DMU 210 U µPrecision termelékenységét.

A my DMG MORI tökéletesen szemlélteti, hogyan optimalizálhatók a szervizfolyamatok egy jó innovációval. Az online portál lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy egyszerűen, gombnyomásra küldhessenek jelentést egy problémáról. „Képernyőképek és videók is csatolhatók, a szervizszakemberek így átfogóbb képet kaphatnak egy adott esetről” – mondja el Norbert Heinz az eljárásról. Az üzenet így gyorsan eljut a megfelelő szerviztechnikushoz. „Kapunk egy online jegyet, amivel átláthatóan követhetjük az ügy feldolgozottságának állapotát.” A részletes leírással a felesleges kiszállások is megelőzhetők, hiszen a DMG MORI Szerviz előre megrendelheti a szükséges cserealkatrészeket.

A HAVLAT jövőjét a gépparkba és személyzetbe történő beruházások biztosítják. „30 gyakornokkal biztosítjuk szakképzett munkaerőigényünket” – mondja el Lars Friedrich. Oktató vállalatként egy Németország-szerte végzett teszten is magas pontszámot kaptak. Elkötelezettségük pedig a vállalat egészére nézve kifizetődő. A tavalyi évben a HAVLAT egy vállalkozói díjat is elnyert. Lars Friedrich meggyőződéssel hozzáteszi: „Kiváló alapot sikerült teremtenünk vállalati múltunk továbbörökítéséhez.”

ForrásDMG MORI

További információ:

A DMG MORI hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]