Merész húzás az amerikaiaktól: automatizálás saját kézből

Haas szerszámgép + Haas Robot Package 1 = gyors telepítés és egyszerű automatizálás

A Haas Robot Package 1 rendszer esetében az alkatrészek automatikus be- és kirakodásához minden elem (robot, állvány, kerítés stb.) rendelkezésre áll, így néhány óra alatt, nem pedig néhány nap alatt létrehozható a szerszámgépek átfogó automatizálása.

Haas Robot Package

A Haas Robot Package 1 a kaliforniai gépgyártó legújabb automatizálási megoldásának számít, és teljes mértékben beleillik a Haas automatizálási portfólió kiszélesítésére tett erőfeszítéseibe. A Haas az esztergák zöméhez, valamint a megmunkálóközpontokhoz elérhető automatikus munkadarab-adagoló rendszereivel, illetve az öttengelyes gépekhez kifejlesztett Pallett Pool System palettacserélő rendszerével már a TechMonitor hasábjain keresztül is megismerkedhettek az Olvasók. Ezek mellé lépett harmadiknak a 7 kg teherbírású, a kisebb esztergák (ST-10-től ST-25-ig), valamint a VF megmunkálóközpont sorozat kisebb modelljei számára kifejlesztett Haas Robot Package 1. Az egyelőre csak az amerikai kontinensen elérhető, 50 kg teherbírású Robot Package 3 pedig várhatóan 2020 végén vagy 2021 elején érkezik meg Európába.

„A szerszámgépek kiszolgálására természetesen eddig is léteztek automatizált megoldásaink, de azokat rendszerintegrátor partnerek bevonásával hoztuk létre – jelentette ki Péntek György, a Haas hazai képviseletének értékesítési vezetője. – A Haas Robot Package 1 viszont saját fejlesztés, így 100%-ban Haas-specifikus, és plug-in-play módon üzemeltethető. A robot vizuális párbeszéd jellegű programozással a Haas-vezérlésen keresztül üzemeltethető, így a folyamat zökkenőmentes és a hibalehetőség is minimális. Maga a robotkar FANUC-gyártmány, de az üzembe helyezést, az oktatást, a műszaki támogatást és a szervizt a Haas szakemberei végzik el. A robotkart alapkivitelben egy, opcionálisan pedig két megfogóval szállítjuk.”

Az alap gépkiszolgáló robotokon túlmutató képességek

A Haas Robot Package 1 egy teljesen integrált, plug-and-play, 7 kg teherbírású robotrendszer a Haas szerszámgépekhez. A rendszer egy 6 tengelyes robotból, egy szerelőállványból, egy szoftveres interfészből (a Haas gépen keresztüli közvetlen vezérléshez), egy elektromos interfészdobozból, a biztonságtechnikai elemekből, valamint a szükséges mágnesszelepekből, hardverekből és kábelekből áll. A kiszolgáló robot használatához automatikus működésű ajtóra van szükség.

Az automatikus munkadarab-mozgató robot kibővített képességekkel rendelkezik, amelyek sok sztenderd megoldás képességeit meghaladják. Ezek:

  • az alkatrész megfordítása;
  • a munkadarab több helyről történő felvétele (szállítószalagos termékmozgatás lehetővé tétele stb.);
  • betöltés és kirakodás több pozícióból (fő- vagy mellékorsó, több satu).

All-inclusive kialakítás plug-and-play képességekkel a Haas kis függőleges megmunkálóközpontjai és az ST-10 – ST-25 esztergaközpontok számára:

  • közvetlen kapcsolat a Haas vezérlővel;
  • az összes beállítást és kezelést a Haas vezérlő és a távvezérlő kar végzi;
  • alapfelszereltségként egy, opcionálisan kettő megfogó;
  • 7 kg teherbírás;
  • CE-jelölésű biztonsági védőkerítés;
  • nincs szükség a külső gyártók által használt komplex PLC-kapcsolatokra.

Könnyen használható robotinterfész

A Haas új elektromos interfészdoboza leegyszerűsíti a CNC-gép és a robot közötti kommunikációt. A doboz az automatizáláshoz szükséges összes kapcsolatot tartalmazza, beleértve az áramellátást, a kommunikációt, a fényfüggönyöket, a távvezérlő karokat és a távoli E-stopokat. Külön további elektromos interfészdobozok is rendelhetők, amelyek lehetővé teszik a robot több gép közötti egyszerű mozgatását.

A robot a Haas Robot Interface segítségével közvetlenül a Haas vezérlőn keresztül állítható be, ami végigvezeti a gépkezelőt a robot mozgásának gyors beprogramozásához szükséges lépéseken. Az egyszerű kérdések megválaszolása során a gépkezelő beírja az alapvető információkat a megfogó pozicionálásával, majd a helyzetet egyetlen gombnyomással vagy az alapvető numerikus értékek megadásával elmenti. A vezérlés eltárolja a mozgásokat és automatikusan kiszámítja az értékeket, így a robot azonnal készen áll az alkatrészek automatikus adagolására. Az eredmény egy szinte folyamatos, emberi beavatkozás nélküli megmunkálás. A megfogók különböző alkatrész-geometriákhoz – például kör, hatszög és négyszög alakú rudakhoz – konfigurálhatók.

„A sztenderd megoldásunk megjelenése nem azt jelenti, hogy a testreszabott rendszerek elől elzárkózunk majd a jövőben – tett hozzá Péntek György. – Továbbra is az ügyféligények kielégítése a legfontosabb szempontunk, így a Robot Package rendszerektől eltérő automatizált megoldások telepítését is vállaljuk. A sztenderd megoldásunk hatalmas előnyei – az egyszerű telepítés és használat, az alacsony ár és a hibaforrások minimalizálása – azonban más rendszerek által nehezen behozhatók.”

SzerzőMolnár László, TechMonitor

További információ:

A Haas hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]