Kezdő vállalkozások támogatása ingyenes Solid Edge-el

A (Solid Edge for) startup [angol] (vagy “launch”, “incorporation”, vagy “existence”) kifejezés egy vállalkozás első életszakaszát jelöli… Az alapvető és legtágabb értelemben nézve startup-nak (angol, jelentése: elindulni) tekinthető minden induló vállalkozás, amiben a kezdeti kiadásokat jellemzően a tulajdonos saját befektetett, vagy kapott tőkéből fedezi és az első bevételei előtt van még, bejáratott eljárások, ügyfelek és szállítók nélkül. Ennek megfelelően az angol gyakorlatban az üzleti tervben szerepel a “start-up costs[2]” sor. Itt megjelenhetnek gépek, helyszínnel kapcsolatos-, jogi-, személyi- és egyéb költségek. Ezt másképpen I0 (i-null = “initial investment”) rövidítéssel is jelölik. Az életszakasz végét az jelenti, amikor a bevételekből üzemel a cég és nem a befektetett javakból… [Forrás: wikipedia]

Mielőtt valaki azt gondolná, hogy ez a cikk a startup definíció meghatározásáról szól, tisztázom, hogy nem fogjuk megkísérelni a lehetetlent. Teljesen mást jelenthet a startup hazánkban, mint az USA-ban vagy Izraelben. A fentebbi wikipédiás leírás is hosszú bekezdéseken keresztül foglalkozik a startup fogalomkör tisztázásával. Ennek a cikknek a célja, hogy bátorítson és rámutasson, hogy a Solid Edge nagyszerű segítség lehet egy sikeres vállalkozáshoz.

A startup szó hallatán – magyar viszonylatban – mindenkinek olyan sikeres szoftverfejlesztő cégek jutnak az eszébe, mint a Prezi vagy a LogMeIn, ennek oka, hogy a tech újdonságokat sokan csak szoftveres oldalról közelítik meg, pedig nagyon fontos a hardver is. Most lépjünk egy kicsit hátrébb a klasszikus IT értelemben vett hardvertől és gondoljunk bele abba, hogy lényegében egy gép mechanikai, elektronikai része is hardver, amit ugyanúgy ki kell fejleszteni, mint a szoftvereket. Egy apró különbség tényleg van közöttük, egy szoftver kifejlesztését nem lehet befejezni, csak abbahagyni, míg ez kevésbé igaz a hardverre.

Tervezés vagy gyártás startupként?

Magyarországon jelen pillanatban is sokan törik a fejüket olyan vállalkozás indításán, amelynek tevékenységi körébe a géptervezés beletartozik, ily módon válnának startupperré. Ez visszavezethető arra, hogy a vállalkozási kedv megnőtt az országban a szocializmus lebomlása után. Ezt is sok oldalról lehet boncolgatni, mert lehet, hogy valakinek lett egy szuper ötlete, amely egyben egy létező piaci rést töltene be. Az is lehetséges, hogy valaki megunta a munkavállalói szerepet és a kialakított kapcsolatrendszerét felhasználva új vállalkozásba kezd. Azonban az is megtörténhet, hogy az „Y” generáció tagjai az egyetemet elvégezve, már önálló vállalkozásokban képzelik el a jövőjüket.

Egyvalami közös bennük és ez tényleg a köthető a startuphoz, ez pedig, hogy tőkeszegények és az indulást jellemzően saját forrásból igyekeznek megoldani bízva abban, hogy be fog indulni a vállalkozás. Ebben a kezdeti fázisban számtalan kihívás és kiadás jelentkezik. Ilyenek, hogy milyen vállalkozási formát válasszon a tulajdonos, mire költse a szűkös anyagi forrását, milyen üzleti terv mentén haladjon a kezdeti vállalkozás és akkor nem is beszéltünk arról, hogy milyen tervezőszoftvert használjon, hogy legálisan működhessen. És igen, bármilyen olcsó szoftver bizony drága is lehet egy kezdő vállalkozás számára. Drága akkor, ha dönteni kell, hogy az adót fizeti be a tulajdonos vagy az olcsó szoftverre költ, de drága akkor is, ha a megvásárolt szoftver nem támogatja a vállalkozást a növekedési szakaszban és újat kell vásárolni, hisz a tudástranszfer pénzbe és időbe kerül. Ezek mind, mind komoly kockázati tényezők egy vállalkozás életében.

SolidEdge_for_starups

Megoldás kockázat nélkül – Solid Edge for Startups

A Siemens, mint multinacionális vállalat maga is rendelkezik inkubációs részleggel és teljesen átérzi a fenti, alapvető kihívásokat, kockázatokat. Ezekre válaszként olyan megoldásokkal lép elő, mint a Solid Edge for Startups programcsomag. A Solid Edge neve nagyon jól cseng az MCAD világában, hisz egy közkedvelt, könnyen kezelhető, magyar nyelven is elérhető tervező szoftverről beszélünk. A Siemens DIS évekkel ezelőtt átszervezte és portfólióba rendezte a Solid Edge-re épülő kis- és középvállalkozásnak szóló megoldásait, amelyek közül azonban számtalan nagyvállalat is előszeretettel válogat a bennük lévő innováció miatt. A Siemens az induló vállalkozások részére bocsájtja 1+1 évre a Solid Edge for Startups programcsomagot minden kötelezettség nélkül, ami azt jelenti, hogy 2 év után sem kell megvásárolni a szoftvereket, ha nem életképes a vállalkozás. A szoftvercsomag használata közben sem merülnek fel hozzákapcsolódó költségek, de az igénybevevő ennek ellenére hozzájut az új verziókhoz, az új fejlesztésekhez, amelyek segíthetik vállalkozását. Ez egy olyan lehetőség, ami nagyon ritkán hever csak úgy az utcán, ezt a lehetőséget érdemes megragadni. Amennyiben beindult a vállalkozás, akkor a szükséges szoftverek kedvezményesen megvásárolhatóak vagy bérelhetőek attól függően, hogy kinek melyik a jobb konstrukció.

Kik csatlakozhatnak a Solid Edge for Startups programhoz?

  • Tervezéssel és gyártással foglalkozó kezdő vállalkozások
  • A vállalkozások, (egyéni vállalkozó is) amely bejegyzése 3 évnél fiatalabb
  • Alapító tőke kevesebb, mint 1millió USA dollár
  • Éves árbevétel kevesebb, mint 1millió USA dollár

Milyen szoftvereket tartalmaz a Solid Edge for Startups programcsomag?

Solid Edge Premium  – Komplex gépészeti tervezőszoftver egyedülálló szinkronmodellezési technológiával

Solid Edge Simulation Advanced – Fejlett végeselemes szimulációs modul Simcenter Nastran alapon

FLOEFD for Solid Edge – Könnyen használható, integrált hő- és áramlástani szimulációs (CFD) megoldás

Solid Edge Wiring & Harness Design – Elektromos kapcsolási rajz készítő és kábelkorbács tervező szoftvercsomag

Solid Edge Modular Plant Design – Műszerezett csőkapcsolási terv készítő, intelligens csőhálózat és létesítménytervező szoftvercsomag

Solid Edge 3D Publishing – 3D-s interaktív műszaki dokumentációkészítő alkalmazás

Solid Edge CAM Pro – Solid Edge-hez illesztett (NX) CAM alkalmazás 3 tengelyes megmunkálásig

startup_cikk

Miért érdemes csatlakozni a Solid Edge for Startups programhoz?

Az üzleti életben nagyon ritka, hogy az egyik üzleti partner átvállalja a másik partner kockázatát, de ebben az esetben pont ez történik. A cél közös, az induló vállalkozás sikeres vállalattá nője ki magát Siemens technológiát használva. Összefoglalva elmondható, hogy a vállalkozásnak nem kell invesztálnia tervező szoftverek vásárlásába az életgörbéjük legtörékenyebb szakaszában, miközben vezető technológiákra tesz szert. Az Enterprise Group – mint Siemens DIS arany minősítésű viszonteladó – fontosnak tartja, hogy segítse a Startups programban résztvevő vállalkozásokat, ennek megfelelően szakmailag is támogatja őket.

Solid Edge for Startups oldal

Egyéb ingyenes licence lehetőségek

ForrásEnterprise Group

További információ:

Az Enterprise Group PLM hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]