Dinamikus gondolkodás: 6 okos megoldás, amivel felkészülhetünk a megrendelések megugrására

Minden vállalkozásnak előnyére válhat egy olyan stratégia, amellyel egy esetleges lassulás idején is kihozhatják a maximumot termelésükből. Ezt a nyugalmi állapotot kihasználva, az ügyesebb üzemek néhány egyszerű módosítással felkészülhetnek a megrendelések következő nagyobb hullámára.

mold and die parts machining by high precision CNC machining

Az alábbi hat megoldás segít a rendszeres munkák optimalizálásában, így pedig következésképp a megnövekedett gyártói igények zökkenőmentes teljesítésében.

1. Forgácsolási és előgyártmány tűrések

A folyamatközi előgyártmány modell létrehozásának alapértelmezett állapota símításra van beállítva.  A nagyoláshoz és az elősimításhoz ezt módosítani kell. Ezzel az egyszerű beállítással több órányi feldolgozási idő szabadítható fel a sok szerszámpályás, nagyméretű modellek esetében.

2. Szerszámpálya szűrés

A szerszámpálya kimenetének szűrése jelentősen csökkenthei az alkatrész program méretét. Az alap értékek csupán kiindulópontként szolgálnak, a kimenetet a gép képességeinek megfelelően szükséges megadni. Régebbi, gyenégbb képességű gépek esetén a helyközi adatokat cserélje körkörös interpolációs adatokra, a modernebb gépek esetében pedig adjon hozzá további pontokat a G-kód kimenethez.

3. Gépbeállítások

Az összes gépéhez ugyanazt a beállítást használja, vagy változtat rajtuk az adott gép képességeinek megfelelően? A gép paramétereit a lehető legnagyobb hatékonyság elérésének megfelelően érdemes megadni a vezérlőn. Ez igényel némi kísérletezést, de hosszú távon megtérül.

4. Automatikus előgyártmány modell elnevezés, sorrendben

Ez egy egyszerű, mégis gyakran figyelmen kívül hagyott fejlesztés. A folyamatközi előgyártmány modellek ezzel a művelettel automatikusan és a megfelelő sorrendben kerülnek átnevezésre. Ezzel kiiktatható a felesleges munka és értékes idő takarítható meg.

5. Határozza meg gyengeségeit

Azonosítsa rendszere és stratégiái gyengeségeit. Mi fog a legnagyobb valószínűséggel elsőként meghibásodni? Tegye meg a szükséges lépéseket ezek kiküszöbölésére. Lehet, hogy vannak olyan szerszámai és befogókészülékei, amelyek nem optimálisan voltak használva. Lehet, hogy túl nagy terhelés érte őket, ezért bármikor eltörhetnek. Szánjon időt ezen gyengepontok átalakítására, fejlesztésére, újratervezésére.

6. Gépotimalizáció

Ha sok különböző géppel rendelkezik, akkor érdemes a régi, robusztus gépeket nagyoláshoz, az újabb, precízebb gépeket pedig finiseléshez használni. A gépeket érdemes a lehető leghatékonyabban használni, amihez olykor arra van szükség, hogy bizonyos gépeket bizonyos feladatokhoz rendeljünk hozzá.

Dinamikus gondolkodás

A lelassult termelési időszakok állásidőit kihasználó dinamikus stratégiák segíthetnek felkészülni a rendelések újbóli élénkülésére, így hozzájárulnak a vállalkozás hosszútávú sikereihez. Ha Ön Mastercam felhasználó, üzemvezető vagy egyszerűen csak ötleteket keres, amivel biztosíthatja vállalkozása stabil, termelékeny működését, tekintse meg a Mastercam Dynamic Thinking videósorozatát. A videók között képzési lehetőségeket, webinárokat és sok mást is találhat, amelyek segíthetnek alkalmazkodni a gyártóipar változó igényeihez.

ForrásMastercam

További információ:

A Mastercam hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]