Az elégedett ügyfél nagy kincs – hogyan tartsuk meg őket?

Komplex elemzési vizsgálatok egyszerűen, a műanyagiparban, avagy hogyan növelte a Videoton a vevői elégedettségét és az üzletkötéseik számát a SOLIDWORKS Plastics használatával?

Az elmúlt hónapok eseményei hatására még fontosabbá vált a meglévő ügyfelek megtartása és ezzel párhuzamosan az elégedettségük biztosítása. Ki ne hallotta volna már ezerszer, hogy az elégedett ügyfél, a jó ügyfél. Rendben, de hogyan érhetjük el ezt?

Videoton_Plastics_esettanulmány_PRAz EuroSolid Zrt. munkatársaival azért dolgozunk, hogy ügyfeleink számára a legkorszerűbb technológiákat igényeikre szabott megoldáscsomagokban átadhassuk. Így történt ez partnerünknél is, a kaposvári Videoton Elektro-Plast Kft.-nél, akiknek a tevékenysége a stratégiai partnerkapcsolatokra és az integrált gyártási szolgáltatásokra épül. Hosszú távon versenyképes költségszintű gyártást, személyre szabott megoldásokat és üzleti modelleket kínálnak partnereik számára: a vevőspecifikus termékfejlesztéstől kezdve az anyaggazdálkodáson és a stratégiai beszerzésen át egészen a precíziós műanyagfröccsöntésig és a késztermék összeszereléséig. A cég 2 éve vásárolt szimulációs megoldást műanyagtermékek vizsgálatához azzal a céllal, hogy ügyfeleik igényeit még jobban és gyorsabban kiszolgálhassa. Akkor a SOLIDWORKS Plastics szimulációs szoftvere mellett döntöttek, amit azóta se bántak meg.

Máté Zoltán, a fröccsöntési szimulációkat végző fejlesztőmérnök, aki 2008 óta dolgozik a cégnél elmondta, hogy szimulációs vizsgálataikat első sorban vevői megkeresésre készítik mielőtt szerszámadási ajánlatot tennének. Az elemzések során megvizsgálják a falvastagságot, a kitöltést, hogy az adott darab fröccsönthető-e és visszajelzést adnak a vevőnek, hogy mit látnak problémásnak, illetve módosítási javaslatokat tesznek. Így jártak el egy vevői reklamáció esetén is, amikor a vevő azzal a szándékkal, hogy erősebbé tegye termékét, növelte annak falvastagságát, de túl nagy mértékben és így lunker (fröccsöntés során keletkező üreg) jött létre a darab belsejében, így éppen ott tört el a termék, ahol a falvastagságot megnövelték. Ahhoz, hogy megoldást találjanak a kialakult helyzetre visszafelé kezdtek el nyomozni, aminek során kiderült, hogy lunker akkor keletkezik, ha nem elég hosszú a ciklusidő és nem tud lehűlni a műanyagtermék. 

Megnézték szimulációval, hogy képesek-e ellenőrizni ezt a folyamatot és a SOLIDWORKS Plastics-szal el tudták végezni a szükséges elemzéseket. Az analízis megmutatta, hogy a hűlési idő végén hol van még folyékony állapotban lévő ömledék és ebből arra is lehetett már következtetni, hogy hol fog abból lunker keletkezni. Máté Zoltán elmondta, hogy a szimulációk futtatásakor a lunkerek miatt keletkező beszívódások elemzése egyike a három legfontosabb és leggyakrabban vizsgált paraméternek, amit a szoftver teljes mértékben teljesít.

image5

Egy másik esetben is a fröccsöntési szimuláció hozott megoldást egy felmerülő problémára. Egy műanyagterméknél az összecsapás a látható oldalon keletkezett, ami a pigmentes színező anyaggal történt kezelése miatt nem mutatott igazán esztétikusan. A szimuláció segítségével addig módosították a geometriát, hogy az összecsapás ne a látható oldalra kerüljön. Végül két-három tizedes lapolást hoztak létre a meglövés oldalon lévő boltív alsó részén, amivel az ömledék áramlását úgy tudták befolyásolni, hogy az ki tudjon terülni és így megszűnt az összecsapási nyom.

image4

A tervek és a valóság:

image6

image2

Máté Zoltán a SOLIDWORKS Plastics nagy előnyének látja, hogy a konkurens szoftverekkel szemben ez nem csak egy szimulációs szoftver, hanem rendelkezik egy olyan CAD-es háttérrel is, aminek segítségével úgy tudja változtatni a modelleket, hogy azokat nem kell újra felépítenie a szimulációhoz és további előnye a meglövési pont helyének kiválasztása parametrikus méretekkel. A szoftver képes az alapbeállításokat megtartva a hálózást regenerálással újra elvégezni. Ezzel rengeteg időt lehet megspórolni egy-egy elemzésnél. Azt is hozzátette, hogy a szoftverrel össze lehet állítani elemzési „csomagokat”, amelyekben egy-két paramétert beállítva (pl.: kitöltési idő, alapanyag hőmérséklet, meglövési pont keresztmetszet) a program párhuzamos futtatja le a szimulációkat, így csökkentve az elemzések idejét. 

image1

A cég a SOLIDWORKS Plastics előtt rendelkezett már másik szimulációs szoftverrel, de azzal csak kitöltési szimulációkat tudtak megvalósítani. Az új szoftver kiválasztásakor a fő szempont az ár-érték arány volt, továbbá, hogy ne csak kitöltést, hanem zsugorodást és vetemedést is tudjon vizsgálni. Jelenleg hetente egy vagy két szimulációt futtatnak, de mivel cégük bérgyártóként sok vevővel rendelkezik és a vevői kör egyre bővül, várhatóan az analízisek száma is nőni fog a jövőben. Minden egyes árajánlatkérésnél és megkeresésnél, legyen szó egy régi ügyfél új termékéről vagy egy új ügyfélről, lefuttatják a szükséges szimulációkat és az alapján javaslatokat tesznek a gyártásra.

Máté Zoltán elmondása alapján a SOLIDWORKS Plastics használatával pénzt és időt takarítanak meg, hiszen 1-2 nap alatt meg lehet mutatni a megrendelőnek, hogy egy adott terméknél mi lehet a hiba, ami módosítást igényel vagy mi az, ami sajátosság és nem lehet változtatni rajta. 

Hozzáteszi azt is, hogy mivel SOLIDWORKS Plastics Premium szoftverrel rendelkeznek a vetemedést és a szerszámbalanszot is alaposan tudják vizsgálni. Továbbá a program segítségével fel tud építeni egy teljes próbafröccsöntést a nyomás, az idő, az anyagtulajdonságok és a fröccsöntőgép típusának beállításával, ahogy az a folyamat jegyzőkönyvben is szerepel. A virtuális vizsgálatok eredményei általában 90%-ban megfelelnek a valóságban elvégzett teszteknek, sőt, ha még pontosabb az értékmegadás vagy a hálózás a szimulációban, akkor ez arány ennél magasabb is lehet.   

Máté Zoltán elégedetten beszélt a SOLIDWORKS alapanyag elérési bázisáról is, amelyben könnyen lehet keresni a különböző csoportokra bontott anyagtípusok között és meg lehet adni olyan keresési paramétereket, mint a folyóképesség, sűrűség, feldolgozási vagy üvegesedési hőmérséklet. Ez nagy mértékben felgyorsítja a vizsgálati folyamatot, hiszen nem a kereséssel megy el az idő.

Elmondása szerint a SOLIDWORKS Plastics egy olyan egyszerűen használható szimulációs szoftver, amely pontosan azt nyújtja, amire egy műanyagtermékek tervezésével és/vagy gyártásával foglalkozó cégnek szüksége van. Természetesen a szimulációs eredmények elemzését nem lehet kikerülni, de a program számításai megbízhatók és jó kiindulási alapot biztosítanak a vevők felé benyújtott módosítási javaslatoknak. A szoftver segítségével pedig olyan plusz szolgálatatást és tudást tudnak adni ügyfeleinknek, más gyártókkal szemben, amellyel proaktívan tudnak részt venni az üzletkötésben és növelni vevőik elégedettségét.

Az EuroSolid Zrt-nél továbbra is minden tudásunkkal, energiánkkal azon vagyunk, hogy partnereink munkafolyamatai gond nélkül haladhassanak és segítségünkkel megadhassunk számunkra azt a támogatást, amelyre munkájukhoz és fejlődésük szükségük van.

SW2020q4_promo

ForrásEuroSolid

További információ:

Az EuroSolid hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]