A Stratasys felvásárolta az Origint, ezzel új platformot indít a polimeres additív gyártásnak

A Stratsys Ltd. bejelentette, hogy aláírták megállapodásukat a 3D nyomtatással foglalkozó startup, az Origin Inc. felvásárlását illetően. A teljes készpénzt és készleteket is beleértve, ez egy 100 mllió dolláros tranzakció volt. Az egyesülés lehetővé teszi a Stratasys-nek, hogy a következő generációs fotopolimer platform innovatív erejével növelje vezető szerepét a tömeggyártásban. A felvásárlás várhatóan 2021 januárjában zárul le hivatalosan.

A Stratsys arra számít, hogy az Origin saját programozható PhotoPolymerization (P³) technológiája a vállalat növekedésének egyik fő mozgatórugójává fog válni, öt éven belül pedig akár 200 millió dolláros éves árbevételt eredményezhet. A felvásárlás emellett erősíti a Stratsys vezető szerepét is a polimerek és a 3D nyomtatás gyártásban történő alkalmazása terén, olyan iparágakban, mint a fogorvosi és orvosi ipar, a szerszámipar, valamint néhány ipari, védelmi és fogyasztó cikk szegmense.

Image 1

A megállapodás feltételei szerint a tranzakció teljes ellenértéke a záráskor fizetett 60 millió dollárból (ebből 6 millió dollárt az alapítók 3 éven keresztül tartanak meg) és további 40 millió dollárból áll, amely a 3 éven felüli teljesítményalapú nyereségre vonatkozik. Az akvizíciót körülbelül 45 millió dollár állomány és körülbelül 55 millió dollár készpénz kombinációjával kell kifizetni a záráskor, az utólagos kifizetés időszaka alatt. A készpénz kiadások körülbelül 32 millió dollárt fognak kiteni záráskor. A felvásárlás várhatóan felgyorsítja majd a Stratasys növekedésének ütemét és kissé felhigítja a nem GAAP szerinti részvényenkénti nyereséget a 2021-es évben, a nem GAAP szerinti részvényenkénti nyereséghez képest, egészen 2023-ig. Az Origin csapata csatalkozik a Stratsys-hez, és a technológia, illetve gyártóplatform vezető fejlesztéséért fog felelni.

“Ügyfeleink olyan additív gyártómegoldásokat keresnek, amelyek lehetővé teszik az ipari minőségű gyanták felhasználását az alkatrészek tömeggyártásban, a megfelelő folyamat- és minőségellenőrzés mellett” – mondta el Yoav Zeif, a Stratasys vezérigazgatója. “Úgy gondoljuk, hogy az Origin szoftvervezérelt Origin One rendszere jelenleg a legjobb a piacon, hiszen a nagy teljesítményt hihetetlen pontossággal ötvözi. Az Origin kiterjedt alapanyag-ökoszisztémájával és vezető piacra lépési képességével az igényelt gyártóalkalmazások széles skáláját képesek leszünk kiaknázni. A porágyas fúziós technológia tervezett bevezetésével együtt az Origin felvásárlása egy újabb lépést jelent a polimeres additív gyártásban betöltött vezető szerepünk megerősítésére. A Stratasys így átfogó, katgóiájában legjobb technológiákat és megoldásokat tud kínálni, és egy teljesen digitális, additív értékláncot fog létrehozni, kifejezetten az Ipar 4.0 integrációra tervezve.”

A Stratasys belső piaci elemzése szerint a gyártóalkalmazások mutatják a legnagyobb növekedési potenciált a 3D nyomtató iparban, 2025-re elérhetik a 25 milliárd dollárt. A vállalat arra számít, hogy a gyártásorientált, gyanta-alapú megoldások a polimeres additív gyártás igényeinek jelentős részére képesek lesznek választ kínálni. Becslések szerint, az ilyen rendszerek 20%-os ütemben növekednek 2020 és 2025 között.

Image 2_resized

Az Origin P³ technológiája, amely a Digitális Fényfeldolgozás (DLP) alapelveinek továbbgondolása, fénnyel kezeli a folyékony fotopolimer gyantát. A vállalat első ipari minőségű 3D nyomtatója, az Origin One számos paraméter – egyebek meleltt a fény, hő és erők – rendkívül pontos vezérlésére képes, hála az Origin zárt hurkú visszacsatoló szoftverének. Ez az új technológia lehetővé teszi az ügyfeleknek, hogy piacvezető pontossággal, állandósággal, részletességgel és méretben gyárthassák alkatrészeiket, emellett a kereskedelmi minőségű, tartós gyanták széles skáláját használhassák.

Az Origin, magas minőségű gyantái fejlesztésének érdekében egy jelentős alapanyag hálózattal is rendelkezik, köztük olyan szereplőkkel, mint a Henkel, a BASF és a DSM. “Az Origin-nel még az Origin One bevezetése előtt kerültünk partneri kapcsolatba, hiszen már akkor hittünk a fotopolimeres additív gyártással kapcsolatos technológiájukban és jövőképükben” – számolt be François Minec, a BASF 3D Printing Solutions GmbH ügyvezető igazgatója. “Most, hogy már a Stratasys-hez tartoznak, biztosak vagyunk abban, hogy együtt egy szélesebb gyártói ökoszisztéma igényeit is ki fogjuk tudni szolgálni.”

Az Origin One rendszert már számos iparágban sikeresen alkalmazták, köztük az ECCO cipőgyártó vállalatnál. “Örömmel folytatjuk exkluzív partneri együttműködésünket az Origin csapatával a Közvetlen Befecskendező Gyártás (Diret Injection Production) kategóriájába tratozó cipőgyártás területén. Mostantól pedig a Stratasys globális infrasruktúrájára is építhetünk” – mondta el Jakob Møller Hansen, az ECCO kutatásért és fejlesztésért felelős alelnöke.

“Az Origint egy teljesen új additív gyártóplatform fejlesztésére hoztuk létre, amely hihetetlen pontos, következetes és nagy teljesítményű alkatrész gártást tesz lehetővé, a rendelkezésre álló anyagok széles skálájával” – árulta el Christopher Prucha, az Origin vezérigazgatója és társalapítója. “A Stratasys a legjobb vállalat, amelyhez jövőképünk megvalósítása érdekében csatlakozhatunk, páratlan lehetőséget biztosítva számunkra piaci elérésünk bővítéséhez és P³ technológiánk szélesebb körben való megismertetéséhez.”

ForrásStratasys

További információ:

A Stratasys hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]