Végrehajtotta első “sétáját” a szélerőművek turbinalapátján mászó robot

A BladeBUG és az Offshore Renewable Energy (ORE) Catapult közreműködésének köszönhetően október közepén több mint két napos próbasétát tett egy hat lábú vizsgáló-javító robot az egyesült királyságbeli Fife egyik partmenti szélerőművén.

A BladeBUG a hagyományos, technikusok által végzett köteles vizsgálatok költségeiben akár 30%-os csökkenést jelenthet, mérhető, járulékos hatással a szintezett energiaköltségekre. A következő generációs turbinák esetében pedig, az ORE Catapult előrejelzése szerint, segítségükkel akár 50%-os költségmegtakarítás is elérhető. A partmenti turbinák esetében pedig ezek a költségek jelentik az egyik legnagyobb problémát, hiszen a tengeri viszonyok és a nagyobb csúcssebességek jelentős károsodást okozhatnak az erőmű lapátjaiban.

BladeBUG-blade-walk

A robotot a BladeBUG és az ORE Catapult egy 1 millió fontos összértékű együttműködés kereteiben fejleszti, amelyet az Innovate UK finanszíroz. A projekt jövő évi lezárásával a BladeBUG képes lesz megviszgálni a penge felszínén esetlegesen kialakuló repedéseket és tökéletlenségeket, az állapotukra vonatkozó adatot visszaküldi a partra és meg is kezdi a pengék újra burkolását.

A BladeBUG az ORE Catapult Nemzeti Megújuló Energia Központjában korábban már bizonyította rátermettségét: a működő partmenti erőműn tett séta első ízben igazolja, hogy a robot valós körülmények között is bevethető, akár hosszabb időtartamokra is. A bemutató során a robot 50 métert tett meg a Levenmouth szélerőmű egy függőlegesen elhelyezett lapátján, amely 84 m hosszú, csúcsa pedig 195 méterrel nyúlik a tengerszint fölé.

IMG_5582

A vizsgálat során a robot az alábbi kulcsfontosságú képességeket demonstrálta:

  • a vákuum-párnás lábak által biztosított tökéletes tapadás a lapát felszínen, tengeri körülmények mellett
  • megbízható navigáció a változó görbületű lapátfelületen
  • a lapátok vizsgálatából származó adatok továbbítása és élő videóközvetítés a BladeBUG navigációjáért és lábai mozgatásáért felelős technikusok számára.

BladeBug_Trio1

“Ez egy rendkívül jelentős, nagy iparági figyelmet élvező technológia, hiszen csökkentheti a turbinák karbantartási költségeit és az emberi erőforrás alkalmazását, illetve növeli a lapátok élettartamát” – mondta el Chris Hill, az ORE Catapult operatív igazgatója.

ForrásBladeBUG

További információ:

A BladeBUG hivatalos honlapján.

 

Megosztás
[
    ]