Mekkora motorral mozgathatták a Birodalmi Lépegető lábait?

Azon mérnök olvasóink, akik egyben nagy Star Wars rajongók is, semmiképp ne hagyják ki az Enterprise Group alábbi cikkét!

Az Enterprise Group-nak még tavaly decemberben jelent meg egy rendkívül érdekes cikksorozata, amelyet az épp akkor aktuális Star Wars filmsorozat IX. epizódja, a “The Rise of Skywalker” apropóján indítottak. Bár a cikkek elsősorban még az eredeti trilógia ikonikus gépeivel (X-szárnyú, Birodalmi Lépegető) foglalkoztak, a relevanciájukon ez nem igazán változtatott.

Most ismét egy év végéhez küzeledünk, és, bár új Star Wars filmet úgy tűnik, ezúttal nem kapunk, egy ilyen kihívásokkal teli esztendő zárásához közeledve talán mindenkinek jól jön egy kis derű. Álljon ezért az alábbiakban Hetyei Csaba szerző cikksorozatának egyik legérdekesebb része, avagy “Mekkora motorral mozgathatták a Birodalmi Lépegető lábait?”

1-1-768x443

A modellt mozgatni szeretném és ehhez a Kinematikai szimulációs modult fogom használni, ami az Eszközök fülről indítható.

2-1-1024x119

Megnyitás után a modul automatikusan importálja a szerelési kényszereket és bekapcsolja a gravitációt. Beállítottam, hogy az analízis 10 másodpercig tartson, majd rákattintottam a Szimuláció gombra.

3-1-1536x131

A következő lassított videón látható a szimuláció végeredménye:

Ebből a videóból azt tudtam meg, hogy a kényszereket átimportálta a Solid Edge Motion a szereléskörnyezetből. Jelenleg nincsen beállítva test-test ütközés, sem motorok, sem erők, így csak a testek tömege, a kényszerek és a gravitáció hatása látható a videóban. Ezt követően a könnyebb azonosításhoz a kényszerezéseket átneveztem és megnöveltem az annotációk méretét.

4-1-1536x481

Ezt követően beállítottam, hogy a Csukló1 forduljon el 7,5°-ot.

5-1-768x574

Ennek a végeredménye a következő videón látható:

Ezt követően a Csukló1 és a Csukló2 elmozdulás értékeit a következőkre állítottam át.

6-1

Ennek a folyamatnak a végeredménye a következő videón látható:

Ezt követően újra módosítottam a lábakat úgy, hogy ne csak egy mozdulatot csináljanak, hanem nyújtsa is ki a lábat a Lépegető a végén. Ezekhez a következő görbéket definiáltam.

7-1-1024x294

A jelenlegi állapotban a Lépegető szimulációját a következő videó mutatja:

Ezt követően hozzáadtam a Test-test érintkezést, amin belül egy 40%-os ütközési tényezőt állítottam be. (Az ütközési tényező azt írja le, hogy az ütközés során az energia hány százaléka nyelődik el.)

8-1-768x514

A Lépegető végső szimulációját a következő videó mutatja:

A Solid Edge Motion, azaz a Solid Edge beépülő kinematikai szimulációs modul nagyon nagy előnye, hogy a mozgási adatok lekérdezhetők. A következő ábrán a csuklókba illesztett motorok teljesítménygörbéje látható, illetve négy kijelölt pont útvonala.

9-1

A teljesítménygörbéket elemezve a motorok teljesítménye leolvasható (a tüskék a talp ütközéseinek a következményei). Az energiafogyasztáson felül, a forgó motorok nyomatékai, lineáris motorok erői, a mozgó alkatrészek elmozdulás, sebesség és gyorsulás függvényei szintén lekérdezhetők.

Az egész folyamat a következő videóban tekinthető meg:

Hivatkozások és források:

Ütközési tényező: http://www.mm.bme.hu/~csernak/kontakt/utkozes_alapok.pdf

Lépegető modell: https://grabcad.com/library/at-at-walker–1

SzerzőHetyei Csaba, Enterprise Group

További információ:

Az Enterprise Group PLM hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]