Hibrid 3D fémnyomtatás alapok – 6. Marási stratégiák

Megjelent a Szimker Zrt. oktató videósorozatának ötödik epizódja, amiben a fémnyomtatásban használatos alapvető marási stratégiák kerülnek bemutatásra.

A sorozat korábbi részei:

Szimker Zrt. nemrég elindította saját gyártású oktató videósorozatát, amelyben a hibrid 3D fémnyomtatók használatáról, beállításáról és alkalmazási lehetőségeiről tanítják az érdeklődőket. A sorozat igazi hiánycikk a hazai piacon, sokan ugyanis még nincsenek tisztában a 3D fémnyomtatásban rejlő lehetőségekről, illetve nem tudják, mivel jár egy ilyen gép, technológia üzemeltetése.

A hatodik részben Kálmán Péter, a vállalat terméktámogató mérnökétől arról tájékozódhatunk, milyen marási stratágiákat használunk a 3D hibrid fémnyomtatáshoz.

orange

A videó tartalma:

  • Akárcsak szinterezésnél, a CAM szoftverben a marási stratégiák kialításában is kész template-ekkel tudunk dolgozni.
  • A stratégiához gömbvégű szármarókat használunk, és mindig van egy nagyoló, egy elősimító és egy simító művelet.
  • A komplikáció jelen esetben abból adódik, hogy, amikor az első megmunkált részre egy újabb réteget építünk, a darab fala beszívódik és némi anyag le is folyik az alsóbb részekre. Ha ezt nem vennénk figyelembe és a következő rétegek felhordása után szármaróval ismét meg akarnánk munkálni a darabot, idővel egy lépcsőzetes felület alakulna ki annak oldalán.
  • Ennek megoldására találta ki a Matsuura az ún. “Intralayer” megmunkálási folyamatot, melynek lényege, hogy a program csak elősimítja a darab oldalfalát. A végső simítás csak a következő szint felépítése után, egy aláköszörült szárú szerszámmal történik, amivel két szintet visszanyúlunk. Így a hő hatására már nem történik deformáció.
  • Ennek a folyamatnak korlátja, hogy alámetszett felületek nem munkálható így meg, ugyanis a felfele bővülő keresztmetszetbe beleütközne a szerszám szára.
  • Hogy ezt elkerüljük, ehhez a művelethez T-horony marókat használunk, amelyekkel – bizonyos korlátokkal ugyan – de megmunkálhatjuk az alámetszett a felületeket.

További információ:

A Szimker Zrt. hivatalos YouTube csatornáján.

A Szimker Zrt. hivatalos Facebook oldalán.

Megosztás
[
    ]