Hibrid 3D fémnyomtatás alapok – 5. Szinterezési stratégiák programozása

Megjelent a Szimker Zrt. oktató videósorozatának ötödik epizódja, amiben a fémnyomtatásban használatos alapvető szinterezési stratégiák kerülnek bemutatásra. Emellett egy hbirdi 3D fémnyomtató CAM szoftverébe is bepillantást kaphatunk.

A sorozat korábbi részei:

Szimker Zrt. nemrég elindította saját gyártású oktató videósorozatát, amelyben a hibrid 3D fémnyomtatók használatáról, beállításáról és alkalmazási lehetőségeiről tanítják az érdeklődőket. A sorozat igazi hiánycikk a hazai piacon, sokan ugyanis még nincsenek tisztában a 3D fémnyomtatásban rejlő lehetőségekről, illetve nem tudják, mivel jár egy ilyen gép, technológia üzemeltetése.

Az ötödik részben Kálmán Péter, a vállalat terméktámogató mérnöke bemutatja, hogyan épül fel az előző részben szemügyre vett betét CAM programja és, hogy hogyan is készül a gázelvezetés.

orange

A videó tartalma:

  • A Matsuura LUMEX CAM szoftverébe betöltjük a nyomtatni kívánt alkatrész 3D modelljeit – az alaplapot, a tölcsér külső részét és külön a gázelvezető részt.
  • A bal oldali menüből ezután választunk a különböző szinterezési stratégiákból, hozzárendelve őket az egyes modellekhez.
  • A szinterezési pályákat meg is tekinthetjük, akár külön építési rétegekre bontva. Ebből az is kiderül, hogy a lézer nem teljes hosszában pásztázza végig az egyes keresztmetszeteket, hanem egy négyzetrácsra bontva, és ezek között ugrálva halad végig – ezzel könnyebben befolyásolható a darab hőeloszlása.
  • Tovább haladva a keresztmetszeten megnézhetjük a porózus rész építési rétegeit is, azt követően pedig a héjszerkezet pályáit is.
  • Tekintve, hogy a gép munkatere nitrogénnel van elárasztva, az anyag olvadásánál füst is keletkezik, amin a lézersugár nem mehet át, hiszen az rontaná annak minőségét. A sugár ezért mindig a füst áramlásával ellentétes irányba halad.

További információ:

A Szimker Zrt. hivatalos YouTube csatornáján.

A Szimker Zrt. hivatalos Facebook oldalán.

Megosztás
[
    ]