Digitális folyamattámogatás a TULIP segítségével

A 2001-ben alapult arnsbergi Ebel Werkzeugbau GmbH kivágó-lyukasztó szerszámok gyártására specializálódott elsősorban az autóipar számára. A 30 fős megmunkáló csapat a DMG MORI 10 szerszámgépét használja, melyek között szerepel több eltérő méretű 3 tengelyes DMC V vertikális megmunkáló központ, valamint egy 5 tengelyes 3. generációs DMU PH 150, palettatároló rendszerrel. Az EBEL a közelmúltban a modern gyártást kezdte el támogatni – a legöregebb DMG MORI gép is még csak öt éves – a TULIP alkalmazások telepítésével, amelyek minden művelethez egyedileg alkalmazhatók, és lehetővé teszik a folyamatok teljes digitális támogatását.

„A munkánk az ügyféllel történő konzultációval kezdődik” – jellemzi Frank Ebel a vállalat megközelítését. Az arnsbergi vállalat csak 2019-ben 56 szerszámot épített és szállított. Az EBEL erőssége a vállalat kis méretében rejlik, magyarázza az ügyvezető igazgató: „Az alacsony hierarchiánknak köszönhetően a vevőink magas elvárásainak rugalmasan tudunk megfelelni.” A tervezés és a gyártás szakértelmét már a legelején beépítik az új projektekbe. „Ahol és amikor szükséges fejlesztőink támogatják ügyfeleinket a megvalósításban, így optimalizálva a gyártási folyamatokat.” Így akár 3 méter hosszú és 6 tonna súlyú kivágó szerszámokat is elő tudnak állítani az EBEL felügyelete alatt.

A TULIP segítségével az EBEL-nek lehetősége van, hogy drag & drop módszerrel olyan egyedi alkalmazásokat építsen fel, amelyek digitálisan támogatják a megrendelés összes folyamatát.

A TULIP segítségével az EBEL-nek lehetősége van, hogy drag & drop módszerrel olyan egyedi alkalmazásokat építsen fel, amelyek digitálisan támogatják a megrendelés összes folyamatát.

Egységes vezérlés minden géphez

Frank Ebel szerint az ok, ami miatt az EBEL már a kezdetektől fogva a DMG MORI gépeit alkalmazza, a széles választékban keresendő, valamint abban, hogy egységes HEIDENHAIN vezérléssel rendelkeznek. „Ennek eredményeként a személyzetet rugal-masan alkalmazhatjuk.” Frank Ebel célja, hogy a géppark következetes korszerűsítésével párhuzamosan fenntartható módon tervezze meg a vállalat szomszédos folyamatait – a legújabb modelleket CELOS vezérlő- és operációs rendszerrel látják el. Itt kap szerepet a DMG MORI TULIP.

Az EBEL gépparkja a legújabb modellekkel van felszerelve, amelyek a CELOS vezérlő és operációs rendszert is tartalmazzák, és amelyen keresztül a jövőben közvetlenül is lehívhatók lesznek a TULIP alkalmazások.

Az EBEL gépparkja a legújabb modellekkel van felszerelve, amelyek a CELOS vezérlő és operációs rendszert is tartalmazzák, és amelyen keresztül a jövőben közvetlenül is lehívhatók lesznek a TULIP alkalmazások.

TULIP a digitális folyamattámogatáshoz

Frank Ebel (jobbra) Vezérigazgató, Ebel Werkzeugbau és Alex Huhn (balra), tervezésért felelős személy

Frank Ebel (jobbra) Vezérigazgató, Ebel Werkzeugbau és Alex Huhn (balra), tervezésért felelős személy

Míg a DMG MORI alaptevékenysége a komplett gyártási megoldások tervezése és telepítése, addig a TULIP szerszámgépgyártó által szintén vallott filozófiát követ. Alex Huhn, aki a tervezésért felel az EBEL-nél ezt így magyarázza: „Megbeszéltük a digitális folyamatok támogatásával szemben támasztott igényeket a DMG MORI-val, majd megkaptuk a TULIP alkalmazás alap szerkezetét.” A trükk az alkalmazás gyors fejlesztésében rejlik – mindenféle programozási ismeret nélkül. A szoftver lehetővé teszi számunkra, hogy drag & drop módszerrel külön alkalmazásokat készítsünk, és így digitálisan támogassuk egy megrendelés összes lépését.

tulip_logo

ÉPÍTSEN SAJÁT ALKALMAZÁST!

A LEGEGYSZERŰBB MÓDSZER ÜZEMI FOLYAMATAINK DIGITALIZÁLÁSÁHOZ

Fókuszban:

  • Kód-mentes: Alkossa meg a saját applikációját bármilyen programozói tapasztalat nélkül
  • Applikációminták: Gyorsabb innovációk a testtreszabható applikációminták használatával
  • Nyitott interfészek: A meglévő informatikai rendszerek (ERP, MES, CAQ), valamint a digitális érzékelők és gépek egyszerű csatlakoztatása

A „Készítsd el saját alkalmazásod” mottóval összhangban álló rugalmas megközelítésnek köszönhetően nagyszámú digitális alkalmazás hozható létre a következő feladatokra:

  1. Folyamat dokumentálás
  2. Minőségi adatgyűjtés
  3. Folyamatadatok elemzése
  4. Szerelési útmutatók
  5. Digitális gépkezelő képzés
  6. Gépfelügyelet

End-to-end folyamatdokumentáció papírmentesen

Az EBEL a TULIP-ot használja a tervezési, megmunkálási és összeszerelési részlegen.

Az EBEL a TULIP-ot használja a tervezési, megmunkálási és összeszerelési részlegen.

A TULIP használata a tervezésnél kezdődik. „Minden rajznak adunk egy vonalkódot, amelyet beszkennelünk. Ezzel lehetővé válik az összetevők első rögzítése a TULIP applikációban”, magyarázza – Alex Huhn. Ezután a lépés után az alkalmazás minden további lépést automatikusan dokumentál. „Már három állomást telepítettünk, amelyeken a TULIP alkalmazást használjuk: egyet a tervezés, egyet a megmunkálás és egyet az összeszerelési részlegen.” A dolgozók az egyes folyamatlépéseket – például a marást – az alkalmazásban kezdik el és fejezik be, és ezután engedik tovább az alkatrészt a következő állomásra. „Az alkalmazás közvetlenül a gépre is telepíthető – a CELOS vezérlőre”– adja hozzá Alex Huhn. A cél az, hogy az összes még analóg folyamat, lépésről lépésre lekövethető legyen az alkalmazásban. „Ez a dokumentációtól az összeszerelési folyamatok részletes tevékenységleírásáig terjed – és mindezt felesleges papírnyomtatás nélkül.”

EBEL WERKZEUGBAU GMBH TÉNYADATOK

  • 2001-ben alapították Arnsbergben
  • 30 fős csapat
  • Progresszív- és stancszerszámok tervezése és gyártása az autóipar számára

Átlátható folyamatok egyetlen gombnyomással, nehézkes Excel-táblázatok helyett

Frank Ebel a TULIP hozzáadott értékét a szerszám megmunkálási állapotának állandó követhetőségében látja. „Ahol a projektek több hétből állnak, jó tudni, hogy a megrendeléseink éppen hol tartanak.” A TULIP-nak köszönhetően ez valós időben, egyetlen gombnyomással történik. „Korábban az áttekinthetőség érdekében folyamatosan Excel listákat kellett vezetnünk.” A döntéseket gyakran megérzések alapján hozták. „A TULIP segítségével immár integráltan és mérhetően támogathatjuk folyamatainkat, és objektív adatok alapján hozhatunk döntéseket.”

ForrásDMG MORI

További információ:

A DMG MORI hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]