3D-nyomtatott bicikli váz nyerte az idei purmundus additív terméktervezői versenyt

Innovatív kerékpár váz, kézi ortézis és egyedi, újrahasznosítható edzőcipő – ezek voltak az idei Formnext Connect-en bejelentett, 2020-as nemzetközi purmundus verseny díjazottjai.

Az idei, teljesen digitálisan tartott Formnext Connect-en jelentették be a 3D és 4D nyomtató technológiákat alkalmazó terméktervezés egyik legnívósabb versenyének számító permundus nyerteseit. A “Harmóniában a Geometria és az Anyag” tematikában rendezett verseny első díját a Huhn Cycles vállalat vehette át, az általa tervezett 3D-nyomtatott bicikliért, a Moorhuhn-ért. A második helyezett a HKK Bionics lett az Exomotion Hand One termékkel, a harmadik helyet pedig Svet Abjo foglalta el, 3D-nyomtatott Sneaker Zero edzőcipőjéért.

A fizikai részvét hiányának ellenére a verseny iránti érdeklődés egy cseppet sem csökkent, amit Corinna Ray, a purmundus vezetője is megerősít: “Minden eddiginél több pályamunkát kaptunk, a minőség pedig soha nem volt ilyen magas.” A döntőbe került versenyzők 5 kontinenes 13 államából; Ausztriából, az Egyesült Államokból, Hollandiából, Hong-Kongból, Izraelből, Kínából, Nagy-Britanniából, Németországból, Nigériából, Olaszországból, Svájcból, Spanyolországból és Új-Zélandról, indultak.

1. Díj: Moorhuhn

A verseny abszolút győztese a Moorhuhn, egy additív gyártással optimalizált és 3D-nyomtatott kampókkal összekapcsolt ultrakönnyű titáncsövekből készült vázra épülő bicikli. Ez rendkívül merev illesztéseket eredményez és gondoskodik az egyenlő erőeloszlásról.

pm_moorhuhn

2. Díj: Exomotion Hand One

A HKK Bionics Exomotion Hand One terméke szintén új alkalmazási területekre merészkedik: a “motorizált kesztyűre” emlékeztető bionikus kézi ortézis egy funkcionális, megbízható segédeszköz, amellyel helyreállítható a lebénult kezek szorítóereje. A biokompatibilis PA12-ből 3D-nyomtatott sínbe integrált és egy intelligens szoftverhez kapcsolt szenzor a felhasználó felsőbb kézi izomzatának mozgásai alapján felismeri annak szándékát és ennek megfelelően aktiválja az eszköz ujjaiba épített mikromotorokat, ezzel kényszerítve a szorítást.

pm_exomotion

3. Díj: Sneaker Zero

A Svet Abjo által nyomtatott Sneaker Zero edzőcipő egy teljesen funkcionális, újrahasznosítható cipő, amely a felhasználó lábának 3D-szeknnelésével tökéletesen méretre gyártható.

pm_zero

Újonc Különdíj

Idén először egy új díj is kihirdetésre került, amit Yejun Fu, a Wellingtoni Victoria Egyetem Tervezési és Innovációs Iskolájának diákja vehetett át az általa tervezett adaptív rögzítő sínért. A projekt a 4D nyomtatás lehetőségeit tárja fel egyebek mellett olyan orvosi segédeszközök készítésében, mint például egy állítható csuklósín.

pm_adaptive_splint

Egyéb Díjak

A további nyertesek között szerepel az Anamos szívmodell (Innovációs Díj), a tapintható színiránytű, amely haptikus visszajelzéssel segíti a látássérültek tájékozódását (Kiemelt Projekt) és a BOLIT-IT koncepció, amely az additív gyártással készült alkatrészek automatizált megfogásával és kezelésével teszi lehetővé az automatikus fizikai és digitális utómunkálati láncok kialakítását (Szimuláció Ihlette Tervezés).

A közönségdíjra még 2020. november 22-ig lehet szavazni.

A purmundus verseny nyertesei egy 30.000 eurós nyereményalapból is részesedést kapnak.

 

Megosztás
[
    ]