Tökéletes polír 3D-nyomtatott, részleges kivehető fogsorokhoz és egyéb termékekhez

Az AM Solutions innovatív elektropolírozó rendszerével bővíti szolgáltatásait a TEAMZIEREIS GmbH.

A fogászati termékekre és szaküzleti szolgáltatásokra szakosodó TEAMZIEREIS az innovatív DryLite száraz elektropolírozó rendszerbe történő befektetéssel bővíti portfólióját. A DLyte 10D rendszer lehetővé teszi az additív és hibrid eljárásokkal gyártott komponensek automatikus polírozását, így kiváló felületeket biztosít a részleges kivehető fogsorokhoz, fogkoronákhoz és fogszabályozókhoz.

„Egy ügyfél mesélt nekünk az innovatív DLyte polírozó eljárásról. Ezt követően a 2019-es formnext-en, az AM Solutions standján tájékozódtunk a technológiáról és a benne rejlő lehetőségekről.” – meséli el Ralph Ziereis, a TEAMZIEREIS GmbH vezérigazgatója. Ziereis úr 20 évvel ezelőtt alapította a vállalatot, a Fekete-erdő régióban található Engelsbrand-ban. A vállalat üzleti fókuszában a digitális munkafolyamatokhoz kapcsolódó fogászati termékek és szolgáltatások állnak. Ebből kifolyólag a TEAMZIEREIS átfogó know-how-val rendelkezik a CAD/CAM területén és integrált digitális gyártókoncepciót követnek.

Ralph Ziereis, a TEAMZIEREIS GmbH vezérigazgatója

Ralph Ziereis, a TEAMZIEREIS GmbH vezérigazgatója

A mechanikus megmunkálás konzisztens, kiváló minőségű finiseléssel helyettesíti a költséges kézi polírozást

Digitális koncepciója keretében a vállalat részleges kivehető fogsorokat, fogkoronákat és fogszabályozó készülékekhez szükséges komponenseket, például kobalt-króm ötvözetekből, szelektív lézeres olvasztással (SLM) készült finom huzalokat gyárt. A nyomtatás után ezeket a komponenseket eddig kézzel polírozták. Erre a költséges műveletre általában fogászati laborokban került sor. Ralph Ziereis megjegyzi: “Hogy megszabadítsuk ügyfeleinket az időigényes és drága műveletektől, és, hogy új szolgáltatást tudjunk kínálni, új polírozó eljárásokat kerestünk, így találtunk rá a DryLyte technológiára. Ez a rendszer nemcsak rengeteg pénzt és időt takarít meg ügyfeleinknek, de tökéletesen ismételhető, kiváló minőségű polírfelületeket eredményez.” A DLyte 10D használatával, alkalmazástól függően a feldolgozási idő akár 80%-kal is csökkenthető a kézi eljáráshoz képest. Ráadásul több alkatrész is feldolgozható egyszerre.

Száraz, nem-abrazív elektropolírozás

A sapnyol GPAINNOVA által fejlesztett nagy teljesítményű elektropolírozó rendszer száraz elektrolit granulátumot használ folyadék helyett. A polírozás során a speciális befogókészülékekhez rőgzített munkadarabok forgó mozgással haladnak át az elektroliton. Ez ioncserét okoz a munkadarab és az elektrolit között, aminek következtében a teljes felület érdessége, beleértve a belső járatokat is, megszűnik. A hagyományos elektropolírozó módszerhez képest a nem-abrazív elektrolit granulátumok megtartják a munkadarabok eredeti geometriáját, méreteit, széleit és szögeit. Ez garantálja a tökéletes illeszkedést.

Egyéb 3D-nyomtatott komponensek mellett ez a részleges kivehető fogsor is a száraz elektropolírozó rendszerrel lett polírozva. A daraboknak kidolgozott fényességgel kell rendelkezniük, emellett nem változhatnak a geometriák, méretek és élek. A körülbelül 1 órát igénylő kézi polírozás helyett most kb. 30 percre van szükség. Ráadásul egyszerre több alkatrész feldolgozására is lehetőség nyílik.

Egyéb 3D-nyomtatott komponensek mellett ez a részleges kivehető fogsor is a száraz elektropolírozó rendszerrel lett polírozva. A daraboknak kidolgozott fényességgel kell rendelkezniük, emellett nem változhatnak a geometriák, méretek és élek. A körülbelül 1 órát igénylő kézi polírozás helyett most kb. 30 percre van szükség. Ráadásul egyszerre több alkatrész feldolgozására is lehetőség nyílik.

A tesztpróbák biztosítják az optimális finiselést

Kidolgozott fényesség, változatlan munkadarab geometria, méretek és élek, de mindenek előtt kifogástalan felületi minőség – ezeket az eredményeket követelte Ralph Ziereis. A Rösler 3D-nyomtatott komponensek utófeldolgozására szakosodott részlege és a GPAINNOVA értékesítési partnere, az AM Solutions a kezdeti tesztpróbákat a technológiai központjában végezte. Ezek a kísérletek gyorsan bebizonyították, hogy a DryLite rendszer abszolút alkalmas a TEAMZIEREIS által meghatározott finiselő feladatokra. Ralph Ziereis hozzáteszi: “Miután láttuk, milyen egyszerű volt előállítani a kívánt felületet, úgy döntöttünk, hogy megvásároljuk a kompakt és rugalmas DLyte 10D rendszert.” A különböző munkadarabok feldolgozási paramétereinek meghatározását az elektrolit szemcsék összetétele és mérete, valamint a feldolgozási idő szabta meg. “Az AM Solutions szakemberei sokat segítettek nekünk a munkadarab-specifikus feldolgozási programok részleteinek kidolgozásában.” Minden program tárolható a berendezés vezérlőjében, ahonnan gombnyomással hívhatók elő. Ralph Ziereis így foglalja össze: “Az automatikus polírozás ideális kiegészítője szolgáltatási csomagunknak és sokkal vonzóbbá teszi gyártott alkatrészeinket.”

ForrásAM Solutions

További információ:

Az AM Solutions hivatalos honlapján.

A TEAMZIEREIS hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]