“Mi inkább előre menekülünk” – interjúnk Hodász Tiborral, a HÓD Industrial Solutions egyik tulajdonosával

Az elmúlt időszak senkinek nem volt egyszerű, az iparban azonban már éledezik az optimizmus és a tettrekészség. Ezt erősítette meg Hodász Tibor is, a HÓD Industrial Solutions egyik tulajdonosa. Interjúnkat az alábbiakban olvashatják.

CNCMedia: Márciusban beszéltünk utoljára, én akkor azért hívtalak mert olasz márkákkal foglalkoztok és Olaszországban nagyon nem volt jó a helyzet. Végül azonban soha olyan jó hónapotok nem volt, mint a március. Ez mitől lehetett?

Hodász Tibor, a HÓD Industrial Solutions egyik tulajdonosa

Hodász Tibor, a HÓD Industrial Solutions egyik tulajdonosa

Hodász Tibor: Igen, a március a cég történetének legjobb hónapja volt. Viszont követte egy elég drámai április, ami szerintem 7-8 éves mélypont volt. Nagyon megállt minden tavasszal, a kormány drasztikus akciókkal és instant lezárással kezelte a kialakult helyzetet, ami minket is megfogott. Az üzletkötők nem tudtak bejutni cégekhez, nem lehetett tárgyalásokat leszervezni, a bizonytalan helyzet miatt a cégek csak a legszükségesebb, közvetlenül a gyártáshoz szükséges eszközök beszerzését kezdeményezték.

Ami érdekes aspektus volt, hogy a webshop viszont nagyon felpörgött. Valószínűleg azt gondolták az emberek, hogy kockázatos most külföldről rendelni. Nem voltak biztosak benne, hogy átjön-e a határon, ezért az itthoni beszerzés lehetősége felértékelődött.

A kollégák többnyire rövidített munkaidőben voltak, de mivel kis cég vagyunk nem kezdtük el nézni, hogy ki mennyit dolgozik. Megbeszéltük, hogy jelenleg most ennyi munka van és ezt tudjuk most adni. Ez egy nehezebb 2-3 hónap volt.

CNCMedia: Ezek után nem alakult ki igény a kollégákban, hogy továbbra is otthonról dolgoznának?

H.T.: Nagyon sokan dolgoztak otthonról, megcsináltuk az infrastruktúrát, hogy a cég erre ténylegesen alkalmas legyen. Volt olyan időszak amikor én már azért jártam be, mert nem bírtam otthonról dolgozni. Négy gyerek mellett ez elég nagy kihívás volt. Én három hétig bírtam, aztán minden reggel kivasaltam az ingemet és bejöttem az irodába. Az iroda ebben az időszakban a lehető legkevesebb kollégával működött. Bent voltam én, meg még egy ember az irodában, illetve egy ember a raktárban a közvetlen áruforgalom lebonyolítására.

CNCMedia: Nagyon sok fajta ügyfeletek van és sok termékkel foglalkoztok. Ez szerinted pozitív vagy negatív egy ilyen helyzetben?

H.T.: Én azt gondolom, hogy ez ad egyfajta stabilitást a cégnek. Nagyjából 1.000-1.100 aktív ügyfelünk van, akik legalább 1-2 terméket vásárolnak évente. Érdekes látni, hogy melyik cégek azok, akik gyorsabban lezárnak a jelenlegi helyzetben. Ezek főleg a nagy cégek egyébként, ők nem engednek be külsősöket és nem engedik el a kollégáikat tárgyalásokra. Nyilván az olasz beszállítóknál ez a nagyon szigorú lezárás elég nagy kiesést jelentett, de szerencsére elég nagy raktárkészletből dolgozunk.

HOD_interju_(selected)_03_v2

CNCMedia: Szerinted az miért lehet, hogy a mérőgépes üzletág nem állt annyira meg?  

H.T.: Ott nagyobb ívű projektek futnak. Ha a cégvezetés úgy dönt, hogy szükség van egy önálló mérőszobára, akkor az egy olyan stratégia döntés, ami kicsit kevésbé van kitéve egy ilyen viharos időszaknak. Ezért a mérősök viszonylag jobban vészelték át ezt az időszakot. Voltak természetesen itt is csúszások, illetve ezen a területen kifejezetten lehetett érezni, hogy a kormányzat által megnyitott Vekop és Ginop pályázatok hoztak plusz üzleti lehetőségeket.

CNCMedia: A gyártó szektor jobban érintett, ott hogy látod, nagyobb a baj vagy csak picit megállt mindenki a növekedésben?

H.T.: Jellemzően csak megálltak, lassultak. Kevésről tudok, aki ténylegesen megszűnt volna, illetve vannak példák arra is, hogy ezen időszakban egyes cégek még fejlődni is tudtak. Úgy fogalmaznék, hogy a kihívások komplexebbek a COVID-nál. Már 2019 végén az autóiparnak kitett cégek – Magyarországon pedig nem kevés ilyen van – komoly küzdelmekről számoltak be. Európában még szigorúbb kibocsátási normákat szavaztak meg 2030-ig és még nincs ötlet, milyen megoldásokkal lehetne ezeket megugrani. Erre jött még rá az egész járványhelyzet.

CNCMedia: A jövő évtől ti mit vártok? Pozitív a jövőképetek?

H.T.: Szerintem pozitív. Mi eléggé konzervatív pénzügyi politikát folytattunk, ami azt jelenti, hogy a cég stabilitásra az mindig egy fontos, kiemelt szempont. Rendelkezünk azokkal a tartalékokkal, hogy a kollégák fizetését és a cég működőképességét biztosítani tudjuk. Például most vettünk fel egy új területi képviselőt és keresünk is még kollégát. Úgy gondolkozunk, hogy most könnyebb jobb embert találni, mert többen vannak a munkaerőpiacon. Nagyobb eséllyel találunk olyan embert, aki jól illeszkedik a csapatba és van tapasztalata. Lehet úgy is fogalmazni, hogy mi inkább előre menekülünk, de a költségeken azért igyekezünk fogni.

CNCMedia: Ha jól tudom, egy másik nagyon érdekes fejlesztési projektbe is belevágtatok, tudnál erről pár szót mondani?
 
H.G.: Ez a projektünk egy több mint ötszáz éves technológia, a fogaskerék leváltását célozza meg. A magyar fejlesztésű találmány, a sincroll hajtómű révén. A sincroll technológia lényege abban rejlik, hogy golyókkal kapcsolják össze a hajtómű kerekeit, nem fogakkal. Ennek révén praktikusan teljesen megszabadulnak a csúszástól és a súrlódástól, s az energia veszteség szinte nulla. Mivel erről rengeteg tudnék mesélni, most ne menjünk bele a részletekbe, de az október végi Ipar Napjai kiállításon a standunkon erről is sokat megtudhatnak majd a látogatók.

További információ:

A HÓD Industrial Solutions hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]