Oktató videósorozatot indít a Szimker Zrt. 3D fémnyomtatás témakörben

A videókban a porágyas hibrid 3D fémnyomtatók használatáról, beállításáról és alkalmazási lehetőségeiről tanulhatnak az érdeklődők.

Kálmán Péter, a Szimker Zrt. terméktámogató mérnöke és a videósorozat ötletgazdája gépészmérnökként végzett a Műszaki Egyetem gépgyártástechnológia tanszékén. A Szimker Zrt-nél eleinte a CNC esztergálás volt a szakterülete. A 3D fémnyomtatással a cégnél ismerkedett meg, ahol az első ilyen gépet éppen 5 évvel ezelőtt értékesítették. Immáron négy éve terméktámogató-mérnöki minőségben dolgozik ezen a területen. Tapasztalatai azt mutatták, a hazai piacon nagy igény mutatkozna a technológia, azon belül is a porágyas hibrid nyomtatók ismertetésére, az abban rejlő lehetőségek bemutatására. A projektről Pétert, illetve a vállalat igazgatóját, Csányi Balázst kérdeztük.

CNCMedia: Kifejtenéd, hogy terméktámogató-mérnökként mi a napi munkád?

Kálmán Péter: A feladatom alapvetően az ügyfelek műszaki támogatása. Ebbe beletartozik a gépek üzembehelyezése, a szerviz támogatása, a leendő gépkezelők betanítása és az alkalmazástechnikai támogatás. Mivel a 3D nyomtatás még mindig egy kevésbé ismert technológia, már a kezdeteknél részt veszek az ügyfelekkel való tárgyalásokban is. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az ügyfeleink tisztában legyenek azzal, hogy mire tudják használni a technológiát és ne ugorjanak bele egy olyan beruházásba, ami nem felel meg az alkatrészeiknek, vagy nem fog megtérülni a számukra.

CNCMedia: A központnak nincs ilyen videója, és úgy tudom, hogy több gépet is eladtatok. Használjátok is ezt a technológiát, tehát megvan a tudás. Honnan jött az ötlet? Miért nem készültek eddig hasonló videók? Gondolom, olyan megoldásokat láttatok itthon, ami miatt szükségét éreztétek a mozgóképes bemutatást.

K.P.Igen, a videósorozatot két okból éreztük fontosnak. Egyrészt, ahogy beszélünk az ügyfelekkel, azt látjuk, hogy még nagyon sokan nem tudják, mire lehetne használni a 3D fémnyomtatást és mire nem. Nagyon sokszor az az alap hozzáállás, hogy ha valamit sehogy sem tudnak megcsinálni, akkor majd kinyomtatják 3D fémnyomtatóval. Ez nem mindig működik.
Azt is észrevettük, hogy az ügyfelek nem tudják, mivel jár egy ilyen gépnek az üzemeltetése: hogyan kell egyáltalán beállni egy darabra, vagy kell-e ehhez egy külön új embert felvenni és milyen képzettséggel? Ezt mindenképpen be akartuk mutatni.
A videósorozat melletti másik érv pedig az volt, hogy megmutassuk, hogy igenis itt Magyarországon egy ilyen technológiához is létezik teljeskörű hazai szerviztámogatás és van alkalmazástámogatás is – erre azért kicsit büszkék vagyunk.

Csányi Balázs: És ez nem ördögtől való, tehát hasonlóan a hagyományos forgácsológépekhez, itt is megvannak azok a technológiai keretek, amiket lehet könnyedén alkalmazni. Emellett nagyon sok az ismétlődő kérdés, és valahol ezt akartuk megelőzni. Rendszeresen ugyanazok a kérdések ismétlődnek újra és újra az ügyfelektől, így egyszerűbb videókkal megmutatni a válaszokat.
Az anyacég nagyon erős és rendkívül sok energiát fektet abba, hogy nagyon megbízható gépeket gyártson. Ugyanakkor meglehetősen keveset foglalkozik azzal, hogy ezt mondjuk megmutassa és érthetően elmagyarázza az ügyfeleknek. Marketing szempontból igencsak elmaradottak, és nem is látjuk, hogy a közeljövőben ebben lényegesen változnának.

K.P.: Mindemellett egyébként is elkészítettük volna ezt a videósorozatot, hiszen nem titkolt célunk, hogy megmutassuk, mi sokat invesztáltunk ebbe a technológiába és a szükséges tudás megszerzésébe és ezért komoly műszaki támogatást tudunk adni akár a gyáriak segítsége nélkül is – persze szükség esetén igénybe vesszük a gyári supportot is. Úgy gondoljuk, hogy ez ebben a pillanatban még egyedülálló ezen a területen hazánkban.

CNCMedia: Vázlatpontosan el tudnád sorolni, hogy hány darab videóról van szó és egy-egy rész az miről szól?

K.P.: Összesen 7 db videót készítettünk. Van egy első bevezető rész, ami egy általános gépbemutató. Itt végigvesszük a gép részegységeit, hogyan épül fel a hibrid gép és hogy milyen perifériák tartoznak hozzá.
Aztán a második és a harmadik rész arról szól, hogyan kell ráállni egy darabra, tehát konkrétan megmutatjuk egy példadarabon, hogyan kell az alaplapot előkészíteni, miket kell beállítani a gépen és hogyan kell felszerszámozni.
A negyedik rész az előzőekben előkészített és kinyomtatott esettanulmány bemutatása. Ez egy érdekes példa a gázelvezetés szemléltetésére, ami egyébként egy rendkívül hasznos alkalmazás fröccsöntő szerszámoknál.
Az ötödik és a hatodik rész a CAM szoftver használatáról, az utolsó rész pedig a hibrid porágyas technológia előnyeiről és korlátairól szól.

CNCMedia: Terveztek folytatást? Kíváncsiak vagytok a hatásra, reakciókra? Vártok visszajelzést?

Cs.B.: Természetesen. Ez lenne a lényeg, hogy az emberek véleménye és kérdései eljussanak hozzánk. Hiszen minél szélesebb körhöz jutnak el a videóink, annál több jó ötletet és gondolatot ismerünk meg, ami minket is inspirálna. És hát persze, ha van igény és vannak jó kérdések, akkor nagyon szívesen válaszolunk. Van saját bemutatógépünk, amin akár tesztelni is tudunk, így adott esetben akár meg is tudjuk valósítani az arra érdemes ötleteket. Ha egyszer odakerülünk, és a vírushelyzet engedi, szívesen tartanánk nyílt napot, ahol személyesen is fogadnánk az érdeklődőket – egy hasonló iránt egyébként már többen érdeklődtek.

K.P.: Amit még mindenképpen hangsúlyoznék, hogy ez nem egy reklám videósorozat, ahol azt ecseteljük, hogy mennyire jó ez a LUMEX hibrid nyomtató és mindenki vegyen egyet belőle. Elsődleges célunk a technológia megismertetése, hiszen most tényleg konkrétan megmutatjuk a gép működését és kezelését lépésről-lépésre, így nagyon hasznos lehet mindenkinek, akit érdekel ez a fajta technológia.

További információ:

A Szimker Zrt. hivatalos YouTube csatornáján.

A Szimker Zrt. hivatalos Facebook oldalán.

Megosztás
[
    ]