Nagyvállalati PDM rendszerek hatékony kezelése

A PDM rendszerek és tervrajzok

xpericad_pdm

A tervezési munka során, amennyiben 5-10 tervező is dolgozik egyetlen projekten, a tervrajzokat jellemzően egy központi tárhelyen tárolják. Általában elmondható, hogy a tervezés során keletkezett nagy mennyiségű  fájlt és adathalmazt a tervező és gyártó vállalatok PDM rendszere tárolja és kezeli. 

Kivétel nélkül minden tervező – aki dolgozott már ilyen formátumban – tudja, az egyes összeállítások gyors megnyithatósága kiemelt fontosságot élvez. Sokszor felmerül a kérdés azonban, hogy a vállalat által használt PDM rendszerek megfelelő sebességgel tudják-e megnyitni a fájlokat? Ezt természetesen sok tényező befolyásolhatja, például a hálózat leterheltsége, vagy az adathalmaz mennyisége, de a leggyakoribb probléma a hálózat minőségével van. 

A fizikai limitációkból adódóan az adatok lassan jönnek át a hálózati kábelen keresztül. Összehasonlítás képpen, a hálózati kábelen keresztül történő betöltés akár 6-8-szor lassabb lehet, mint a saját háttértáróról történő elérés, mely sok fájl esetén a néhány másodperc helyett idegőrlő 5-10 perccé is változhat. Ebből adódóan egyszerűen levonható a konklúzió: akkor tudja a tervező gyorsan megnyitni a fájlokat, ha azok a saját gépén vannak. 

Ezt alapul véve, az XperiCAD Kft. egy olyan megoldást fejlesztett, mely megkönnyíti a tervezők minden napját, meggyorsítja a munkafolyamatokat és ezáltal időt és pénzt takarít meg a tervező és gyártó cégek számára. 

Hogyan?

Az XperiCAD Kft. által fejlesztett beépülő bővítmény azt használja ki, hogy a fájlokat a PDM rendszer egy lokális cache-ben tárolja a hálózati adatforgalom lassúsága miatt. Ezeket a lokálisan tárolt példányokat keresi meg a bővítmény, és nyitja meg, így akár hálózati kapcsolat nélkül is gyorsan lehet fájlokat hozzáadni az összeállításhoz,  meg lehet nyitni azokat, továbbá szabványos alkatrészeket is be lehet építeni az összeállításba. 

A munka elvégzését követően rögtön ( avagy az első internethez kapcsolódásnál) szinkronizálja a fájlokat a rendszer, ezáltal a vállalat minden alkalmazottja friss rajzokkal tud dolgozni. 

Egy további említésre érdemes funkció, hogy az adott cég telephelyeinek összekötése is megvalósíthatóvá válik a PDM rendszer hatékony telepítésével. Ez által megoldható, hogy a különböző telephelyeken dolgozó kollegák számára a fájlok mégis egyhelyen és gyorsan elérhetők legyenek.

orange

Szeretne többet megtudni? Felkeltettük érdeklődését? Több információért tekintse meg Heti XperiCAD videósorozat ezzel kapcsolatos részét.

ForrásXperiCAD

További információ:

Az XperiCAD hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]