A gépek mellé pénzügyi támogatás is érkezett a szakképzésbe

10.000 USD támogatásban részesült az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész- és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar a Gene Haas Alapítvány jóvoltából.

2020. június 24-én a kar igazgatótanácsának ülésén került átadásra a Gene Haas Alapítvány által megítélt 10.000 USD támogatás. A támogatásról szóló csekket Péntek György, a Haas Bartec GmbH magyarországi értékesítési vezetője adta át a kar vezetői részére.

dav

HAAS Automation Inc a világ egyik legnagyobb, 100% amerikai magántulajdonban lévő szerszámgépgyártó vállalata, mely 1983-as alapítását követően töretlenül követi azt az elvét, ami szerint a folyamatos fejlődés egyenlő a magasabb termelékenységgel! A vállalat fő profilja CNC függőleges és vízszintes megmunkálóközpontok, CNC-esztergák és forgóasztalok fejlesztése és gyártása. A HAAS a globális ipari jelenléten felül évek óta aktívan részt vesz a technikai sportok világában (Forma–1, Nascar), illetve világszerte partner a CNC-oktatásban mind az ipari vállalatok, mind az oktatási intézmények tekintetében. Számos HTEC-központ (HAAS Technical Education Center) működik sikeresen annak érdekében, hogy a hallgatók modern, a mai kornak megfelelő gépeken, megfizethető technológiával, szoros kapcsolatban az iparág képviselőivel kaphassanak egy jövőképet a CNC-oktatásról.

A szerszámgépek világméretű értékesítésében nagy szerepet kap a HAAS viszonteladói hálózata, amelyet HAAS Factory Outletnek neveztek el. Magyarországon ezt a feladatot az osztrák székhelyű Bartec GmbH látja el, melynek értékesítési vezetője Péntek György, az ÓE BGK volt hallgatója. Ennek köszönhetően talált egymásra 2017. decemberében és kötött együttműködési megállapodást a HAAS Bartec GmbH és az ÓE BGK.

A hosszú távra tervezett kimagasló partneri kapcsolat alapjaiként a Bartec GmbH 2018 februárjában ingyenesen helyezte ki határozott időre a Bánki Kar Gépműhelyébe a HAAS egyik nagy sikerű oktatási célú gépét, egy új MiniMill-EDU típusú marógépet. A projekt részét képezte még további 4 db HAAS vezérlés szimulátor is, amely hatékonyan lehetővé tette, valamint remekül kiegészítette a CNC-programozás lépéseinek elsajátítását és a hallgatók gyakorlatorientált oktatását. 2018 májusában rendkívül nagy sikerrel került megrendezésre az első közös, „HAAS & ÓE-BGK CNC Konferencia – Az ipar és az oktatás kapcsolatának fontossága napjainkban” címmel.

Gene Haas úr, a Haas Automation Inc alapítója és tulajdonosa által korábban létrehozott Gene Haas Alapítvány (GHF) minden évben pályázati keretek között anyagilag támogatja azokat az európai oktatási intézményeket és hallgatóikat, akik a CNC-oktatás minőségi fejlesztésében és népszerűsítésében részt vesznek és élenjárnak. További célkitűzése az alapítványnak, hogy minél több hallgató számára tegye vonzóvá és érdekessé a CNC-programozás és -megmunkálás világát. Az elmúlt időszakban folyamatos szakmai kapcsolat zajlott a magyarországi képviselet munkatársai és az egyetem között. Számos bemutató és előadás került kidolgozásra, illetve a MiniMill-EDU megmunkálógép szerves része lett a hallgatók gyakorlati képzésének. 2019 végére érdemelte ki és kapta meg a kar azt a lehetőséget, hogy Magyarországról elsőként pályázhasson az alapítványnál. A megfelelő szakmai munka és kapcsolatrendszer eredményeként az alapítvány 10 000 USD támogatásban részesítette a kart.

A támogatás felhasználásával szeretnénk minél hatékonyabbá tenni a hallgatók CNC-technológiával kapcsolatos tantárgyainak az oktatását, a tárgyi feltételrendszert, illetve növelni a hallgatók személyes fejlődési lehetőségét, továbbá még vonzóbbá tenni a CNC-s jövőképet.

SzerzőBalogh József, dékáni titkárságvezető

További információ:

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Karának hivatalos honlapján.

A Haas Bartec hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]