Specifikus megoldás célzottan automatizált gyártásra

A munkadarab megfelelő rögzítése kiemelten fontos része a precíz és gyors munkadarabgyártásnak. A munkadarabok befogására számos lehetőség kínálkozik. A legrégebbi, leghagyományosabb megoldások közé tartoznak a megmunkáló központok és szerelő asztalok mellett, a kétpofás satuban történő megfogások. A dinamikusan fejlődő gyártási technológiák a gépipar minden területét érintik, így a legrégebbi befogási módok esetében is megfigyelhető az automatizáció terjedése. A Hilma-Roemheldnél nagy hangsúlyt kapnak az automatizálható és az automatizált gépsatus megfogási megoldások.

Főkép_rgb_v2

A német cég minőségi gyártásban elért eredményeit és több évtizedes tapasztalatát az automatizálás terén széles termékpalettájával bizonyítja. Ezek a megoldások egyszerre biztosítják a nagy gyártási pontosságot és a rugalmasságot a megfogó pofák cserélése révén.

Alapvetően a Hilma-Roemheld palettáján a hidraulikus satuk alkotják az automatizálási lehetőségek alapját.

Az elérhető hidraulikus kiviteleket első körben nem is muszáj teljesen automatizálnunk, akár egy csavarpumpával is működtethetjük. Azonban a satuk hosszú élettartamának és hidraulikus kivitelének köszönhetően később könnyedén beintegrálhatóak automatizált rendszerünkbe, ahol a hidraulikus szelepkört PLC segítségével vezéreljük, valamint kiegészítő pozícióellenőrzést építünk ki, akár pneumatikus, akár más szenzoros megoldással.

Egyedi megoldást kínál az ASH rendszer, amely célzottan az automatizált gyártásra lett tervezve.

https://www.youtube.com/watch?v=LVe4neAHHrc&feature=emb_logo

Az ASH rendszer különösen abban tud többet nyújtani egy hidraulikusan működtettet gépsatuhoz képest, hogy teljesen automatizálttá tehető a munkadarab vagy a megfogópofa cseréjén, a befogási tartomány állításán és a komplett készülék cseréjén keresztül. Ezáltal az ASH rendszer nemcsak a nagysorozatú gyártások automatizálásakor kifizetődő, hanem a változó igényű vevői rendeléseknek megfelelő, kisebb gyártási mennyiségek kiszolgálására is tökéletes. Az átállási idők csökkentése révén költséghatékony gyártást tudunk elérni kis mennyiségek esetén is.

Ez a teljesen automatizált átállási és cserefolyamat a komplett gyártást az első megfogástól az utolsóig automatizálhatóvá teszi. Ezáltal az ezt követő végső megmunkálási feladatok is könnyedén rendszerbe integrálhatóak. Hagyományosan az automatizáció a gyártási költségek csökkenéséhez vezet végül, így növeli a gyártás termelékenységét és ezzel egy időben növelheti annak rugalmasságát és minőségét is. Ez a munkadarab teljes, készre munkálásának összes előnyét nyújtja:

  • stabil, megismételhető gyártási folyamatok,
  • a termelés könnyebb és pontosabb tervezhetősége,
  • a munkadarab gyártási minősége növekszik,
  • csökkenő selejt mennyiség,
  • növelt termelékenység az automatizációnak köszönhetően,
  • a gép futásideje nem a meglevő paletták számától függ,
  • gépi főidők növekedése az állás idők csökkenése mellett,
  • a gép eladásra kész darabokat állíthat elő,
  • a munkadarabok fajlagos költsége csökken.

Kép2

Az ASH rendszer kiválóan integrálható robotos rendszerekbe, ahol a robot el tudja végezni a satun a pofa és a munkadarab cseréjét. Ezen kívül – a nullpontrendszernek köszönhetően – a komplett készülékcserében is tud segíteni esetleges átállás esetén.

Kép3

Az automatikus fogási mérettartomány beállítása révén, az ASH rendszerben nem szükséges a teljes készülék- vagy pofacsere munkadarabváltás esetén, elégséges lehet egy új megfogási tartomány beállítása. A Hilma-Roemheld rendszere egy innovatív megoldás segítségével biztosítja a mérettartomány automata beállítását. A beállítás hidraulika segítségével vezérelt, így teljesen automatizálható és kiküszöbölhető a kézi beállítás szükségessége.

4+5

A szorítópofák automatikusan cserélhetőek a Hilma-Roemheld rendszerében. Legyen szó hidraulikus vagy mechanikus cserélő-rendszerekről, bármelyiket lehet alkalmazni ezen célra. Az automatikus pofacsere folyamata csökkenti a gép állásidejét a manuális műveletek minimalizálása segítségével, így bővítve a készülék kapacitását.

Kulcsrakész megoldás!

A Hilma-Roemheld az ASH rendszert kulcsrakészen kínálja a felhasználók számára, hiszen a korábban említett speciális kivitelű satun túl, ezeket is biztosítani tudja:

  • a Stark nullpontrendszereinek segítségével a készülékeink rögzítését a palettához/ gépasztalhoz nagy ismétlési pontossággal és gyorsan,
  • a munkadarab szorítását és oldását egy külsős Roemheld tápegység segítségével, aminek a vezérlése összeköttetésben áll a robot vezérlésével (amennyiben nem áll a gépen rendelkezésre központi hidraulika),
  • a Stark nullpontrendszere további rugalmasságot biztosít az által, hogy a különböző hidraulikus, pneumatikus, esetleges elektromos csatlakozások is automatikusan jönnek létre a nullpontrendszerbe épített átvezetők révén. A készüléktisztítás és lefúvatás is automatizálttá válik ez által és a készülékre integrált szenzorok tápellátása, adatkapcsolata is biztosított,
  • a STARK nullpontrendszer a robotkarra is implementálható, hogy fogadja és cserélje a megfogó készüléket.

Kép6_rgb

A Hilma-Roemheld mechanikus működtetésű saturendszerei is automatizálhatóak, így akár a már meglevő, hagyományos rendszereinkben is automatikus lehet a megfogási tartomány beállítása, a pofacsere és a készülékcsere. Külön előny, hogy maga a megfogó rendszer nem igényel energiaátalakító közeget, így csak a működtető eszköznek kell tápellátás. Emellett továbbra is fennmarad a normál, manuális használat lehetősége.

Ehhez a Hilma-Roemheld egy egyszerű, csavarorsós szerszámot épít be rendszerünkbe. A csavarorsó lineáris mozgását pneumatika segítségével tudjuk elérni, minden pozíciót figyelhető helyzetérzékelővel látnak el. A rendszer automatikusan, a helyzetérzékelés segítségével érzékeli és szabályozza helyzetét.

7+8

A vezérlő összekapcsolható a szerszámgép vagy a cella további rendszereivel. A programok előre konfiguráltak:

  • indítás: egy megfelelő méretre állítjuk be a megfogórendszert
  • szorítás: az orsó forgatása a megadott nyomaték elérésig
  • oldás: a rendszert a megadott érték segítségével oldjuk
  • alap pozíció: a paletták szabadon mozoghatnak

A Hilma-Roemheld ezeken az említett fejlesztéseken túl is folytatja az innovációt. Eddig egy vásárló részére gyártottak egyedileg egy 2 darabos elektromos satu rendszert. Az ASH rendszerhez hasonlóan ezek is pofa gyorscsere rendszerrel ellátottak. A kidolgozott megoldásnak hála az adott felhasználó egy széles termékpalettát tudott lefedni mindössze 2 db, azonos típusú, kompakt kivitelű satuval.

Kép9A megmunkálógép, amelyre a rendszer került, egy Chiron FZ08-as volt, amelyen egy alumínium termékcsalád megmunkálását tervezték. A megfogásirendszerrel 1 és 10 kN közötti szorítási erőt tudunk biztosítani, 80 mm megfogási löket mellett.

Összeségében a Hilma-Roemheld saturendszerei a széles palettának és a különböző szakterületek együttműködésének köszönhetően, komplett megoldást kínálnak a felhasználóknak. Egy helyről, egy cégcsoporttól teszik elérhetővé teljes automata megoldásaikat, ezáltal gördülékenyebbé téve a felhasználók gyártási folyamatait.

ForrásHilma-Roemheld GmbH

További információ:

A GIMEX-Hidraulika Kft. hivatalos honlapján.

Németh István projektmérnök
GIMEX-Hidraulika Kft.
a Roemheld csoport hivatalos partnere
sales@gimex.hu

Megosztás
[
    ]