Projekt alapú rajzszámozás SolidWorks PDM környezetben

Talán nem is kell említeni, hogy az adat tárolás és rendszerezés mennyire fontos szerepet játszik a tervező és gyártó cégek életében. Egy termék adatainak hatékony tárolása és kezelése minden cég szempontjából kiemelt fontosságú, mivel ez biztosítja számára a folyamatos fejlődést és versenyképességet.

Az adatok profi, biztonságos és átlátható tárolása érdekében célszerű a CAD rendszer mellé egy PDM rendszert is bevezetni – ezzel is megkönnyíteni a keletkezett információk kezelését.

Mi is az a PDM!?

A PDM kifejezés az angol „Product Data Management” kifejezés szavainak kezdőbetűiből összerakott mozaikszó, mely a gyártásban lévő komplett összeállítások, valamint szerelések rendszerezett, átlátható kezelését jelenti. 

Egy termék teljes életciklusa során az egyes lépésekben jelentős mennyiségű adat keletkezik, amely amellett, hogy fontos a termék létrehozása szempontjából, magában hordozza azt a tudást, amelyet a cég alkalmazottai (tervezők, gyártástervezők stb.) beleépítettek a termékbe. 

A tervezés során az alkatrészeknek és alösszeállításoknak revíziói keletkezhetnek, amelyek beépülhetnek az összeállításokba. Lehetnek kiadott (legyártot) alkatrészek, tervezés alatt álló alkatrészek vagy már elavult revíziójú alkatrészek. A különböző revíziójú alkatrészek a termék életciklusának különböző fázisában találhatóak. A 3D CAD tervekben az összeállítási fájlok további összeállítási és alkatrész fájlokhoz kapcsolódnak. 

Magától értetődő, hogy egy hasonló komplex rendszernél mekkora problémát okozhat, ha az összeállításunk nem találja, vagy nem a megfelelő revíziójú alkatrészt találja meg…

Hogy kapcsolódik mindez a rajzszámozáshoz? 

PDM rendszer használata esetén a SolidWorks szoftverben keletkezett adatokat a PDM rendszer kezeli, ezáltal úgy kell megoldani – többek között – a rajzszámozási feladatokat, hogy azok a PDM rendszerben is megjelenjenek. Több ezres vagy akár több tízezres szerelések esetén a folyamat manuálisan nehézkes, kockázatos és hosszadalmas, ezért célszerű mindezt automatizálni. Az automatizálás mellet nem csak ez az egy érv áll. Jellemzően előfordul az, hogy amikor egy tervező elkezd dolgozni a rajzon, nem tudja, milyen rajzszámon fog futni az alkatrész – ezt utólag kell megmondania.

XperiCAD SolidWorks PDM Bővítmény

Az XperiCAD Kft. által fejlesztett SolidWorks PDM bővítmény beilleszthető a PDM rendszer munkafolyamataiba, ezzel egyedi módon segítve a tervezők nyugodt és megbízható munkavégzését. 

A tervező igényét követve, a bővítmény automatikusan legenerálja a rajzszámokat, elmenti az adott termék adatlap megfelelő helyére, sőt, még a fájlnevet is átírja a rajzszámban kódolt információkhoz hasonlóan!

image3+5A rajzszámozást a „Projekt number” vagy „Projekt azonosító” alapján lehet beállítani. Ez azt jelenti, hogy a SolidWorks PDM rendszeren belül a „Projekt number” vagy egy tetszőlegesen választott azonosító alapján képződik a rajzszám egy előre beállított logika alapján.

A képen látható beállítás szerint a rajzszám a következő adatok alapján keletkezik: [Project number]-<Number>-SW

  • [Project number]: Projekt szám, automatikusan generálja vagy öröklődik a szülő szerelésből.
  • <Number> : Egyedi rajzszám, amely automatikusan növekszik a már generált projekthez tartozó számok alapján.
  • SW: tetszőleges karakter

Ahhoz, hogy a megfelelő rajzszámokat és fájlneveket kapjunk a Projekt alapú számozás során, egyszer be kell állítanunk a kifejlesztett bővítményt. A beállítási lehetőségeket látjuk a következő párbeszéd ablakokban.

image4

image3

image5

image2

image1

Amikor kész a termék, akkor korrekt fájlnév és darabjegyzék generálódik automatikusan a beállítások alapján. Ezáltal gyorsan és költséghatékonyan tudjuk PDM rendszerben is megoldani a rajzszámozást, ezzel felgyorsítva a tervezési folyamatokat.

image7

orange

Szeretne többet megtudni? Felkeltettük érdeklődését? Örömmel várjuk jelentkezését a marketing@xpericad.com email címen. Több információért tekintse meg Heti XperiCAD videósorozat ezzel kapcsolatos részét:

ForrásXperiCAD

További információ:

Az XperiCAD hivatalos honlapján.

Szép hetet és jó munkát kíván,
Az XperiCAD Csapata

Megosztás
[
    ]