Projekt alapú rajzszámozás Solid Edgeben

Egy 3D CAD szoftverben dolgozó tervező elkerülhetetlen feladata a projekt elemek precíz rajzszámozása. Ez, a tervezők jelenlegi tudása és ismerete alapján nehézkes és időigényes, pedig nem kellene, hogy az legyen…!

Rajszámozás

A Solid Edge tervekben az összeállítási fájlok további összeállítási és alkatrész fájlokhoz kapcsolódnak. Általánosságban elmondható, hogy a rajzszámokat a projektszám és az alkatrészek, szerelések logikai helye alapján adják meg a mérnökök. Több ezres vagy akár több tízezres szerelések esetén a folyamat manuálisan nehézkes, kockázatos és hosszadalmas, ezért célszerű mindezt automatizálni.

Gondoljunk csak bele, mennyi időbe telik egy több száz vagy több ezer alkatrészből álló szerelés rajzszámozása manuálisan!? Nézzük a számokat!

Ha átlagosan 30 másodpercet veszünk alapul egy rajszám létrehozására, egy 1500 alkatrészből álló szerelésnél 45.000 másodpercet, 750 percet azaz több mint 12,5 órát tölt egy tervező monoton rajzszámozással.

Természetesen az automatikus rajzszámozás mellett ennél jóval több érv van. Például elkerülhetővé válik a figyelmetlenségből eredő rontás lehetősége. Továbbá, jellemzően előfordul az is, hogy amikor egy tervező elkezd dolgozni egy rajzon, nem tudja, milyen rajzszámon fog futni az alkatrész – ezt utólag kell megmondania, melynek manuális kivitelezése felesleges időt és energiát vesz igénybe.

A felsorolt információk tudatában számunkra egyértelművé vált az automatikus rajzszámozás előnye és szükséglete.

Automatizált Rajzszámozás 

Az XperiCAD kft. által fejlesztett bővítmény a fentebb leírt rajzszámozási folyamatot automatizálja, oly módon, hogy a rajzszám alapja az adott projekthez tartozó projektszám. Továbbá beépülve a Solid Edge program menüi közé.

image1

A bővítmény használata felettébb egyszerű. A tervező szinte egyetlen feladata az, hogy megadjon egy  projektszámot, vagy egy induló azonosítót. Ezután minden egyes alkatrészrajz és rész összeállítás az összeállításban elfoglalt pozíciója alapján, automatikusan kap egy szám kombinációt. A program ezt alapul véve generálja a rajzszámokat, amik tehát kódolva tartalmazzák az alkatrészek helyét is az összeszerelés fa struktúrájában.

image2

A beállított adatok alapján a rajzszám automatikusan legenerálódik és bekerül a termék megfelelő helyére, sőt, külön kérésre, a fájlnévben is megjelennek ezek az információk.

A beépülő modul tehát a projektszám és az összeszerelés fa struktúrája alapján automatikusan generálja a rajzszámokat. A generálás után a rajzszámok bekerülnek a központi adatbázisba is.

Az XperiCAD Automatikus Projekt alapú Rajzszámozás bővítményt használva gyorsan és költséghatékonyan tudjuk megoldani a rajzszámozást Solid Edge programban is, ezáltal több idő és energia marad a tényleges tervezési feladatokra.

orange

Szeretne többet megtudni? Felkeltettük érdeklődését? Több információért tekintse meg Heti XperiCAD videósorozat ezzel kapcsolatos részét:

ForrásXperiCAD

További információ:

Az XperiCAD hivatalos honlapján.

Szép hetet és jó munkát kíván,
Az XperiCAD Csapata

Megosztás
[
    ]