Oroszország mesterséges intelligenciát implementál a repülőgép hajtóművek gyártásba

Megkezdődött a Rostec fejlesztési segítségnyújtásáért felelős orosz állami vállalat, a United Engine Corporation (UEC) és a finn-orosz digitalizációs piacvezető Zyfra együttműködésében létrejött Zyfra Ipari IoT Platform (ZIIoT) tesztelése, a salyuti gyártelepen.

A mesterséges intelligencia elemeket implementáló rendszer figyelemmel kíséri a hajtóművek gyártását és lehetővé teszi a virtuális környezetben történő szimulációs tesztelést. Ez jelentősen csökkenti a valódi tesztek számát, emeli a termékek minőségét és felgyorsítja a gyártói folyamatot.

A kísérleti projektet a Yak-130 gyakorló vadászrepülő Ai-222-25 turbóhajtóművének gyártásában alkalmazzák. A platform több elemből áll; részét képezi egy automatizált adatbeviteli munkaterület, egy központi információtároló egység és egy mesterséges intelligencia (AI) modul.

information_groups_17

Az AI tanításához a korábbi tesztek kulcsfontosságú paramétereit tartalmazó adatbázist használják. A rendszer meghatározza, hogy a paraméterek mely tulajdonságai befolyásolják a hajtómű minőségét, és felépíti a tesztek matematikai modelljét. A motor új alkatrészeivel és az összeszerelés feltételeivel kapcsolatos információkat feltöltik ebbe a modellbe, ezzel létrehozva a végtermék digitális ikermodelljét. Az AI kielemzi az adatokat és megjósolja, hogy az adott körülmények és komponensek mellett milyen sikerrel járnának a valós tesztek.

“A mesterséges intelligencia és a digitális ikrek használata egyetemes gyakorlat, amelyet aktívan használnak a Rostec csoporthoz tartozó vállalatoknál. Ezek a megoldások hatékonyabbá teszik a munkaerő és a gyártólétesítmények felhasználását. Az ipari dolgok internete (IIoT) platform projekt salyuti tesztelése egy évig fog tartani, az eredmények alapján kidolgozott módszer pedig pedig a Rostec egyéb vállalatainál is bevezetésre kerül” – magyarázza el Oleg Jevtšenko, a Rostec ügyvezető igazgatója.

“A digitális platform az egyetlen olyan termelési eszköz, amely jelentős megtakarításokhoz vezethet a vállalkozás erőforássainak tekintetében. Az új technológiák bevezetésével az elválasztott rendszerek támogatásának igénye – a manuális adatbevitellel és korrekciókkal egyetemben – megszűnik, helyettük pedig egységes könyvtárak és adatvarázslók jönnek létre. A platform emellett az átfogó termelésirányítási stratégiák implementálásával segíti a gyártófolyamatok kezelését is, ami a digitalizáció egyik sarokköve” – magyarázza el Pavel Prieditis, a Zyfra csoport startégiai ügyfeleinek igazgatója.

_Y9A0299

A Rostec szerepet játszik az intelligens rendszerek fejlesztésében és bevezetésében az ipar, az önkormányzati szolgáltatások és az infrastrukturális létesítmények számára. Ezek magukban foglalják a termelés digitalizálására és az „intelligens város” ökoszisztémák létrehozására szolgáló megoldásokat, valamint a biztonsági ellenőrzésekre és környezeti tényezők nyomonkövetésére szolgáló intelligens komplexumokat.

ForrásZyfra

További információ:

A Zyfra hivatalos honlapján.

A Rostec hivatalos honlapján.

A United Engine Corporation hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]