Onshape – professzionális CAD és PLM a felhőben

Az S&T a választás szabadságát kínálja ügyfelei számára vezető online és klasszikus CAD rendszereivel

Az Onshape alapjaiban változtatja meg a termékfejlesztés világát a teljes mértékben felhő alapú integrált CAD és PLM technológiával. A szoftver nemzetközi szinten rendkívül sikeres és most megérkezett Magyarországra is: az S&T Consulting Hungary 2020. júliustól az Onshape-pel bővítette termék portfólióját. Az S&T az ügyfelei számára egyszerre biztosítja a vezető desktop CAD rendszert a Creo-t és az első számú online CAD szoftvert az Onshape-et.

Robbanásszerű felhő technológia fejlődés a COVID alatt

A járvány következtében kialakult korlátozások során szempillantás alatt állt át az oktatás felhő alapokra, a cégek egy-két hét alatt kialakították a távmunka környezeteket. A Microsoft Teams, a Zoom a gazdasági szereplők mindennapi eszközeivé váltak. Kiderült, hogy a jelen körülmények között a felhő technológia tartja életben a gazdaságot. A felhő technológiával ugyanis úgy oldható meg a szociális elkülönülés, hogy közben a produktivitás nem, vagy csak minimálisan sérül.

Az Onshape iránt is ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés világszerte.

Onshape előzmények

A XX. század végén Jon Hirschtick a csapatával együtt megalkotta az első, kimondottan Windows-ra fejlesztett CAD szoftvert, a SolidWorks-öt, aminek 2011-ig a vezetője volt. A szoftver komoly sikereket ért el, azonban már akkor látszott számos olyan kihívás, műszaki korlátozás, amikre csak a felhő alapú technológia nyújtja a megfelelő válaszokat. Jon úgy döntött, hogy kilép a SolidWorks-ből és 2012-ben elkezdte a piac első felhő alapú CAD szoftverének, az Onshape-nek a fejlesztését, ami felkeltette a PTC érdeklődését is. A PTC végül 2019 októberében felvásárolta az Onshape-et, Jon a PTC SaaS üzletágának az elnöke lett, és ezzel elkezdődött a szoftver növekedésének új, még intenzívebb szakasza.

Az Onshape szerepe a PTC stratégiájában

A PTC az Onshape felvásárlásával egy komplett felhő platform – az Atlas – tulajdonosa is lett, ami a PTC jövőbeli összes online megoldásának az alapja lesz. A PTC 2018 végén teljes egészében áttért a bérleti konstrukcióra. A következő logikus lépés a felhő technológiák súlyának a növelése, ennek az átalakulásnak lesz egyik kulcs eleme az Onshape és az Atlas. A PTC természetesen továbbra is intenzíven fejleszti klasszikus termékeit (Creo, Windchill, Mathcad) és a már eleve felhőre felkészített megoldásait, mint pl. a Vuforia AR és a Thingworx IoT. Nem minden cégnek van szüksége felhő technológiára, vagy éppen még nem érett rá, ezért a PTC mindkét vásárlói igény számára nyújt professzionális megoldásokat, és az ügyfelekre bízza az áttérés ütemezését.

Mi az Onshape?

Az Onshape a piac első felhő alapú, teljes egészében Software As A Service (SaaS) CAD rendszere, mely egyesíti a robusztus CAD megoldásokat az erőteljes adatkezelési, együttműködési eszközökkel és a valós idejű elemzéssel. Az Onshape megismerését ingyenes teszt verzió és egy kiterjedt díjmentes elearning eszköz segíti, rengeteg öntanító videóval.

Távmunka bárhonnan, bármikor. Teljes hardver függetlenség.

Az Onshape-pel nem probléma a távmunka. A szoftver és az adatbázis a világ bármelyik pontjáról, így a „home office”-ból is elérhető – a megfelelő jogosultságok esetén. Semmit sem kell módosítani a licenceken. A szoftver folyamatosan, a nap 24 órájában rendelkezésre áll. Bent maradt a munkaállomás a cégnél? Nem gond. Bármilyen Windows vagy MAC számítógépről, Apple vagy Android tabletről illetve mobil telefonról elérhető, csak egy böngésző kell hozzá.

Az Onshape hardver független, asztali gépekről, vagy mobil eszközökről is elérhető

Az Onshape hardver független, asztali gépekről, vagy mobil eszközökről is elérhető

IT költségek csökkentése, az IT csapat tehermentesítése

Ha egy cég a szoftver mellett dönt, pillanatokon belül egy komplett, kényelmes rendszeren belül találja magát. Nincs szükség letöltésre, installálásra, licenc kulcsokra vagy szervizcsomagokra. Nem szükséges új, nagy teljesítményű munkaállomásokat vásárolni, mivel a régi gépek kiválóan alkalmasak lesznek a kapcsolathoz. Feleslegessé válik új szerverek és adatbáziskezelő szoftverek beszerzése is a PLM funkciókhoz, mert mindezeket biztosítja a platform. Az IT csapat mentesül a CAD és PDM karbantartása alól.

Kompatibilitás a világgal – kommunikációs költségek csökkentése

A hagyományos CAD rendszerek felhasználói gyakran találkoznak azzal a problémával, hogy a partnerek különböző szoftver verziókkal dolgoznak. Ez megnehezíti a cégen belüli munkaszervezést és a kommunikációt a külvilággal. Az Onshape esetén a világon minden felhasználó a mindenkori legújabb verzióval dolgozik. A szoftver három hetente automatikusan frissül a háttérben, minden alkalommal gyorsan átlátható mennyiségű új funkcióval gyarapodik, így nem kell foglalkozni az évenkénti verziócserékkel, és a verzióváltásokhoz kötődő frissítő oktatásokkal.

Innovatív, új szemléletű CAD – gyors betanulás

A rendszer fejlett parametrikus test- és felületmodellezést, lemeztervezést és asszociatív rajzkészítést nyújt. A szoftver fejlesztésénél kiemelt cél volt, hogy akár az alkalmi felhasználók is produktívak legyenek vele. Az egyszerű felhasználói felület, az olyan intuitív munkamódszerek, mint például a multi-part modellezés, vagy környezethez igazított tervezés átláthatóvá teszik az összeállítások megalkotását. Olyan különlegességekkel is kedveskednek a tervezőknek, mint az egy kényszeres beszerelés, ami egyben kinematikailag is definálja a kapcsolatot az alkatrészek között. A beépített kötőelem könyvtár, a hatékony termék variáció kezelés, a korlátlan undo mind, mind hozzájárulnak a felhasználói elégedettséghez. A tervezők bármelyik régebbi verzióhoz visszatérhetnek. A munkaközi változatok vizuálisan és építőelem szinten is összehasonlíthatók egymással. Az Onshape az összes jelentős CAD rendszer fájljait fogadja, azok direkt eszközökkel szerkeszthetők.

Termék konfigurációk készítése egyszerűen

Termék konfigurációk készítése egyszerűen

A valós idejű együttműködés soha nem látott szintje

A produktivitás leginkább kiaknázatlan forrása a csoportmunkában rejlik. Az Onshape átalakítja mindazt, amit eddig erről a területről gondoltunk. Több tervező módosíthatja valós időben ugyanazt a modellt, akár a világ különböző pontjairól. A változások mindenhol azonnal láthatók. Használhatjuk a követő üzemmódot is, amikor egy tervező munkáját többen figyelhetik a saját munkahelyükről. A tervek bármikor szétágaztathatók, és külön ágon folytatható az alternatívák tervezése. Ezek aztán később igény szerint intelligensen összeolvaszthatók. A közösségi médiában megszokotthoz hasonló belső értesítési rendszerrel a kollégák, partnerek könnyen bevonhatók a munkába.

Fejlett, integrált PDM/PLM, feladatkezelés, folyamatok

Az Onshape nagyszerűségét az adja, hogy a régebben körülményesen kezelt funkciókat a lehető legegyszerűbben használhatóvá alakították át. Az adatkezelés területe kiváló példa erre.

A modelleket megosztjuk, nem másoljuk, nincs kikölcsönzés, nincs várakozás. A rendszer automatikusan verziózza a terveket. Az integrált BOM menedzsmenttel különböző darabjegyzék nézetek kezelhetők. A tervezői feladatok egyszerűen kioszthatók, azok státusza valós időben nyomon követhető egy könnyen áttekinthető feladat panelen. Terv gyártásba adási, jóváhagyási, változási és egyéb folyamatok kezelhetők a szoftverrel. Csomagtól függően standard „dobozos” ipari folyamtokkal, vagy egyedi testreszabott folyamatokkal dolgozhatunk.

Az integrált PDM és együttműködési funkciók soha nem látott szintre emelik a csoportmunkát

Az integrált PDM és együttműködési funkciók soha nem látott szintre emelik a csoportmunkát

Biztonság, a szellemi tulajdon védelme

A szerepkör alapú hozzáféréssel biztosítható, hogy mindenki csak a számára releváns információt érhesse el, a kétfaktoros autentikáció tovább növeli a biztonságot. Teljes mértékben korlátozható mindenféle export. Bármelyik alkalmazott, partner, beszállító, vagy vásárló bármikor azonnal kizárható az adatok eléréséből. Így a szellemi tulajdon maximális védelmet élvez, megakadályozhatók az adatszivárgások. A rendszer működése közben minden adat titkosítottan közlekedik. Az arhiválást automatikusan megoldja a rendszer. Biztosan nem vesznek el értékes adatok.

Analitika és riportálás – teljes vezetői kontroll

Az összes felhasználói aktivitás, a tervezési idő automatikusan rögzítésre kerül és auditálható. Valós időben monitorozható a projektek alakulása, ezáltal egyszerűvé válik az utókalkuláció, illetve a vezetők időben beavatkozhatnak, ha szükséges. Az adatokat könnyen áttekinthető diagramokon és szűrhető listákon prezentálja a rendszer.

Az automatikus analitika segítségével kézben tarthatók a projektek

Az automatikus analitika segítségével kézben tarthatók a projektek

Publikus forráskód a testreszabáshoz, integráció

Az Onshape megnyitja forráskódot a felhasználók számára. A FeatureScript szolgáltatás segítségével bárki létrehozhat saját funkciókat, modulokat ugyanazokkal a függvényekkel, amikkel maga a szoftver is íródott. Rengeteg szabadon igénybevehető alkalmazás érhető el díjmentesen: pl. szerszám-, vázszerkezet, vagy bútortervező modul. A rendszert egy App Store egészíti ki, ahol több tucat, az Onshape-hez kiegészítő funkciókat nyújtó olyan integrált alkalmazás található, mint pl. a Simsolid hálónélküli szimuláció, az Esprit haladó CAM rendszer, vagy ERP integrációs megoldások.

ForrásS&T Consulting Hungary

További információ:

Az S&T Consulting Hungary Kft. hivatalos honlapján.

ipar40@snt.hu

Megosztás
[
    ]