FESTO BionicSwift – A légi akrobata

Agilis, gyors és még hurkokat vagy szűk fordulatokat is végre tud hajtani – bemutatkozik a FESTO BionicSwift. A rádióalapú beltéri GPS kommunikációs segítségével az öt mesterséges fecske összehangoltan, önállóan mozog egy meghatározott légtérben.

Ultrakönnyű repülő tárgyak természeti modellekről mintázva

A robotmadarak tervezésekor a hangsúly – akárcsak biológiai eredetijük esetében – a könnyűszerkezetek használatán volt. A mérnöki munkára ugyanis ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a természetre: minél kevesebb tömeget kell mozgatni, annál kevesebb az anyagfelhasználás és az energiafogyasztás. Így hát, 44,5 centiméteres testhosszal és 68 centiméteres szárnyfesztávolsággal, a bionikus madarak súlya mindössze 42 gramm.

A6904-bionics-bionicswift-1532x900px

Aerodinamikus tollazat a hatékony repüléshez

Hogy a repülési manőverek a lehető legélethűbbek legyenek, a FESTO mérnökei a szárnyakat az igazi fecskék tollazatáról mintázták. Az egyes lamellák rendkívül könnyű, rugalmas, de nagyon robusztus habból készülnek, és úgy helyezkednek el egymáson, mint a zsindely. A tollak, akárcsak a természetes modelleknék, a tényleges szárnyhoz vannak rögzítve, jelen esetben karbonból készült tollszárakkal.

00642-bionics-bionicswift-1532x900px

A szárny felcsapása közben az egyes lamellák kihúzódnak, hogy a levegő átáramolhasson a szárnyakon. Ez azt jelenti, hogy a madaraknak kevesebb erőre van szükségük a szárny felfelé húzásához. A szárnyak lecsapásakor pedig a lamellák bezáródnak, hogy a madarak több energiát generálhassanak a repüléshez. Ennek a természethez nagyon közeli replikának köszönhetően a BionicSwift jobb repülési profillal bír, mint a korábbi szárnycsapó hajtások.

00574-bionics-bionicswift-1532x900px

Funkcionális integráció a legszűkebb terekben is

A madártest tartalmazza a kompakt szárnycsapó mechanizmust, a kommunikációs technológiát, a szárnycsapáshoz szükséges vezérlő komponenseket és az emelőszerkezetet: a farkot. Egy kefe nélküli motor, két szervomotor, az akkumulátor, a sebességváltó, valamint a különféle rádió, vezérlő és lokalizációs áramkörök pedig egy rendkívül kis helyre vannak telepítve.

00634-bionics-bionicswift-1532x900px

A motorok és a mechanika intelligens interkaciója lehetővé teszi egyebek mellett a szárnycsapások frekvenciájának és az emelő csapásszögének precíz beállítását a különböző manőverek végrehajtásához.

Repülési manőverek koordinációja GPS-szel

A BionicSwift madarak koordinált, biztonságos repülését egy ultraszélessávú technológiával (UWB) ellátott, rádió alapú beltéri GPS biztosítja. Ennek érdekében egy szobába több rádiómodult is felszerelnek, amelyek meghatározzák egymás pozícióját és a szabályozott légteret. A robotmadarakat ugyancsak ellátják egy rádió jeladóval. Utóbbiak jeleket küldenek a szobában elhelyezett, egyfajta “horgonyként” funkcionáló moduloknak, amelyek így képesek meghatározni az egyes madark pozícióját is. Ezt az adatot pedig egy navigációs rendszerként működő, központi számítógéphez küldik.

00331-bionics-bionicswift-1532x900px

Ezzel lehetőség nyílik az útvonaltervezésre, így a madarak egy előre programozott útvonalat repülnek be. Amennyiben a szél, hőmérséklet vagy egyéb környezeti hatások következtében a madarak esetleg eltérnek röppályájuktól, azonnal korrigálják magukat, teljesen önállóan, emberi beavatkozás nélkül. A rádiókommunikáció akkor is pontos helyzetmeghatározást biztosít, ha a vizuális érintkezés valami akadály következtében gátolva van. Az UWB technológia ilyen esetekben is garantálja a biztonságos és problémamentes működést.

Új lendület az intralogisztikához

A repülő objektumok intelligens hálózatba szervezése és a GPS-es útvonaltervezés egy olyan 3D-s navigációs rendszer alapjait jelenthetik, amelyek a jövő gyáraiban kerülhetnek alkalmazásra. A különböző nyersanyagok és áruk áramlásának pontos lokalizálása optimalizálhatja a gyártófolyamatok sorrendjét és előrejelezheti a szűk keresztmetszeteket. Az autonóm repülő robotok emellett anyagszállításra is felhasználhatók, a repülőfolyosók alkalmazásával ugyanis jelentősen javítható egy gyár helykihasználtsága.

ForrásFESTO

További információ:

A FESTO Bionic Learning Network hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]