Fenntartható anyagokból, additív gyártófolyamatokkal készít rakéta alkatrészeket a Relativity és a 6K

A világ első, autonóm rakétagyára és vezető műholdfelbocsátó szolgáltatásokat kínáló vállalata, a Relativity Space és az additív gyártásban, lítium-ion akkumulátorokban és más ipari szegmensekben használt fejlett anyagok előállításához szükséges mikrohullámú plazma technológia vezető fejlesztője, a 6K, bejelentették stratégiai együttműködésüket.

relativity_01

A partnerség célja egy olyan zárt ellátói lánc létrehozása, amelyben a Relativity tanúsított hulladékanyagait a 6K por alapanyaggá alakítja, hogy azt újra fel lehessen használni a vállalat additív gyártófolyamataiban. A projekt célja emellett az is, hogy a két cég új, kifejezetten a rakétagyártáshoz és űrutazáshoz fejlesztett anyagokkal tudjon kísérletezni.

A Relativity autonóm robotos gyáraiban additív folyamatokkal 60 nap alatt előállítható egy rakéta. A 6K-val való partnerség pedig egy újabb fontos elemet ad egyedi megközelítésünkhöz: a hulladékanyagok újrahasznosítását” – mondta el Tim Ellis, a Relativity vezérigazgatója. “Örömmel várjuk az együttműködést, amivel fenntarthatóbbá tehetjük ellátói láncunkat, ezzel együtt pedig biztosíthatjuk a zárt lánc teljes nyomonkövethetőségét.”

Dr. Aaron Bent, a 6K vezérigazgatója hozzáteszi: “A Relativity az additív folyamatokkal történő rakétagyártással teljesen új mércét állít a 3D-nyomtatásban. Ezt a partnerségi kapcsolatot mi ennek a szemléletnek a természetes kiterjesztéseként látjuk. Az, hogy az UniMelt folyamatunkkal képesek vagyunk a hulladékanyagaikat prémium minőségű por alapanyaggá alakítani, fenntartható erőforrást biztosít számukra. Büszkék vagyunk arra, hogy partnereinknek tekinthetjük őket és feltárhatjuk a fenntarthatóságban, újrahasznosíthatóságban és a környezettudatos gyártófolyamatokban rejlő lehetőségeket, amelyeket a teljes additív iparág képes lesz beépíteni általános gyakorlataiba.”

Az együttműködés részeként, a két cég által aláírt megállapodás egy háromfázisú megközelítést definiál: a projekt magában foglalja a Relativity hulladékanyagának begyűjtési folyamatát, a 6K szabadalmaztatott UniMelt eljárásának alkalmazását, valamint a Relativity számára megfelelő 3D-nyomtatott készterméket. A 6K egyedi folyamata teljes átláthatóságot és irányítást kínál a Relativity ellátói láncában, emellett biztosítja a tanúsított additív gyártói kémiát a rakéták kilövéséhez és az űrutazáshoz alkalmas alkatrészek gyártásához.

A fenntarthatóságot mindkét vállalat a gyártás kulcsfontosságú elemének tartja. A korábban gépi hulladékként kezelt anyagok kiváló minőségű porrá alakítása azt bizonyítja, hogy a folyamat jelentősen hozzájárul a körforgásos gazdasághoz, a két vállalatot pedig a fenntartható additív gyártás úttörőiként fémjelzi.

A 2019-es formnext-en a 6K bemutatta a világ első, fenntartható anyagokból előállított, prémium additív fémpor alapanyagát. A vállalat UniMelt mikrohullámú plazma technológiája kategóriájában az első olyan eljárás, amely képes kémiailag tanúsított fémforgácsot és egyéb újrahasznosított maradékanyagokat prémium additív fémpor alapanyaggá alakítani. A 6K a világ első HEA (High Entropy Alloy = Nagy-Entrópiás Ötvözet) alkatrészét is bemutatta, korlátlan lehetőségeknek nyitva utat ezzel a különböző, testreszabható tulajdonságokkal bíró alkotóelemek “tökéletes elegyéből” álló (például nagy szilárdsággal és kiváló nyújthatósággal, nagyobb szilárdság-tömeg aránnyal rendelkező vagy szélesebb hőtartományban is stabil) anyagoknak.

Forrás6K

További információ:

A 6K hivatalos honlapján.

A Relativity Space hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]