DMG MORI maró-esztergáló technológia CT szkennerekhez

A Franke GmbH a DMG MORI megmunkálóközpontjainak segítségével képes választ adni a COVID-19 járvány nyomán kialakuló orvostechnikai felszerelések, például CT szkennerek iránti növekvő igényekre.

1936-ban Erich Franke kifejlesztette az első csapágykoszorút, amelyet egy “rendkívül alacsony helyigénnyel rendelkező, a legpontosabb mozgásokra is képes gömbcsapágyként” jellemzett. Az aaleni Franke GmbH-t 1949-ben alapították, erre a mai napig is érvényes elvre építve. A cég 280 szakemberével fejleszti és gyártja a csapágykoszorúkat, illetve forgó- és lineáris rendszereket. Ügyfeleik világszerte megtalálhatók, egyebek mellett az orvostechnika, a megújuló energia és a repülőipar területén. E szektorok magas minőségi követelményeinek teljesítése érdekében a Franke hat DMG MORI megmunkálóközpontra támaszkodik. A 2020-as év tavaszának fő fókusza pedig két újabb DMC 125 FD duoBLOCK gép gyors telepítésére kerül, a COVID-19 járvány következtében ugyanis drasztikusan megugrott az orvostechnológiai komponensek iránti kereslet.

Az 1949-ben alapított Franke GmbH csapágykoszorúkat, forgó- és lineáris rendszereket fejleszt és gyárt egyebek mellett az orvostechnológia, megújuló energia és repülőipr számára.

Az 1949-ben alapított Franke GmbH csapágykoszorúkat, forgó- és lineáris rendszereket fejleszt és gyárt egyebek mellett az orvostechnológia, megújuló energia és repülőipar számára.

A CT szkennerekhez gyártott csúcsminőségű, integrált hajtással felszerelt speciális csapágyak, az intenzív osztályok mennyezeti lámpáinak csapágyai, valamint az orvosi centrifugák és laboratóriumi eszközök speciális csapágyai csupán néhány példa a Franke által gyártott komponensekből. “Ez a járvány hatalmas kihívás elé állított minket, hiszen biztosítanunk kell az ellátói láncaink folyamatosságát, miközben az előírt védőintézkedéseket is be kell tartanunk üzemünkben” – magyarázza el Sascha Eberhard, a Franke GmbH ügyvezető igazgatója. “Ahelyett, hogy az üzem területén találkoznánk, hirtelen be kell tartanunk a szociális távolságtartás szabályait és csökkentenünk kell az érintkezések számát. A helyzetre mi két rendkívül hatékony intézkedéssel reagáltunk: a műszakok szigorú elkülönítésével és az adminisztrációban dolgozók mobil munkavégzésével.”

A Franke speciális csapágyai rendkívül összetett rendszerelemek kifinomult burkolattal, tömítésekkel és integrált közvetlen hajtással.

A Franke speciális csapágyai rendkívül összetett rendszerelemek kifinomult burkolattal, tömítésekkel és integrált közvetlen hajtással.

A jelenlegi változások fényében a Franke-t hatalmas mértékben segítette régről gyökerező vállalati filozófiájuk, amelyben mindig is előtérben voltak az automatizációs és digitalizációs befektetések. Sascha Eberhard ezzel összefüggésben utal a vállalat jelenleg nyolc aktív digitalizációs projektjére. Saját fejlesztői és tervezői kapacitásával a Franke magukra a termékekre és azok gyártására egyaránt figyelmet fordít. “Sok gép és eszköz a saját fejlesztéseink és házon belüli konstrukcióink eredménye. A helyszíni szolgáltatásainkat, például a CT szkennerek csapágyainak karbantartását pedig saját szerviz csapatunk végzi.”

1 és 1.000 közti sorozatokhoz optimalizált berendezések

A Franke 2008 óta biztosítja a gyártói rugalmasságot a DMG MORI megmunkáló központjaival. “A DMG MORI sokoldalú szerszámgépei és a tökéletesen összehangolt berendezéseink biztosítják az orvosi eszközök gyors előállításához szükséges mozgásteret” – teszi hozzá Sascha Eberhard. Terméktípustól függően a tételek száma projektenként 1 és 1.000 darab között van. A kínálat a különféle huzaloktól az alumíniumon, sárgarézen és öntött acélon át a műanyagig és szénig terjed. Ebben a szegmensben óriási gyártási igény van. Ahogy Sascha Erbhard is kifejti: “A Franke speciális csapágyai összetett rendszerelemek, kifinomult burkolattal, tömítésekkel és integrált közvetlen hajtásokkal.” Az alkatrészek megmunkálása magában foglalja a rendkívül magas szintű maró, esztergáló és fúró folyamatokat.

A jelenleg készülő két DMC 125 FD duoBLOCK szerszámgéppel együtt a Franke összesen nyolc működő DMG MORI megmunkálóközponttal rendelkezik.

A jelenleg készülő két DMC 125 FD duoBLOCK szerszámgéppel együtt a Franke összesen nyolc működő DMG MORI megmunkálóközponttal rendelkezik.

Mikronos pontosság a csapágyak gyártásában a DMG MORI maró-esztergáival

A vállalat gépparkja egy DMU 210 FD-ből, illetve palettázókkal ellátott DMC 80 FD duoBLOCK-ból, DMC 125 FD duoBLOCK-ból és DMC 160 FD duoBLOCK-ból áll. A gépek mindegyike precíziós csomaggal van felszerelve. A duoBLOCK modellek Oliver Schröder, felhatalmazott aláíró fél, valamint beszerzési és anyaggazdálkodási vezető számára különös jelentőséggel bírnak: “Az egy beállításban történő marás és esztergálás, illetve az automata palettázó kombinációja ideális megoldást kínálnak a speciális csapágyak rendkívül bonyolult, 300 és 2.000 mm-es átmérő közötti burkolatának megmunkálásához. Itt mikronos pontosságra van szükség.”

A maró-esztergáló technológia, palettázó rendszer és precíziós csomag ideális választássá teszik a DMC 125 FD duoBLOCK-ot a Franke összetett csapágy burkolatainak megmunkálásához.

A maró-esztergáló technológia, palettázó rendszer és precíziós csomag ideális választássá teszik a DMC 125 FD duoBLOCK-ot a Franke összetett csapágy burkolatainak megmunkálásához.

A két közelmúltban rendelt DMC 125 FD duoBLOCK közül az egyik a DMG MORI gearSKIVING technológiai ciklussal is fel van szerelve, ami lehetővé teszi az egyenes és spirális külső és belső fogaskerek, kúpos fogazó szerszámokkal történő, házon belüli gyártását is. Ez csökkenti a költségeket és növeli az átmenő teljesítményt.

Sascha Eberhard, a Franke GmbH ügyvezető igazgatója (jobbra) és Oliver Schröder, felhatalmazott aláíró fél, valamint beszerzési és anyaggazdasági vezető

Sascha Eberhard, a Franke GmbH ügyvezető igazgatója (jobbra) és Oliver Schröder, felhatalmazott aláíró fél, valamint beszerzési és anyaggazdasági vezető

Gyorsabb szállítás a DMG MORI munkacsoportnak köszönhetően

Amikor a két DMC 125 FD duoBLOCK gépet megrendelték, senki nem gondolta, mennyire fontos ez a beruházás. „A COVID-19 vírus gyors terjedése hatalmas világméretű növekedéséhez vezetett az orvosi berendezések iránti keresletben” – emlékszik vissza Sascha Erbhard. “Ennek következtében a két új megmunkálóközpont a gyártókapacitásunk kulcsfontosságú részévé vált.” Ez ellentétben áll a DMG MORI termelésének leállításával, amelyet a szerszámgépgyártó azért eszközölt, hogy csökkentse a vírus terjedését alkalmazottai között. “Tekintettel a dolog sürgősségére, a DMG MORI összeállított egy dedikált munkacsoportot, akik biztosítják, hogy a két új duoBLOCK gép a tervezettnél még korábban is leszállításra kerüljön” – mondja el Oliver Schröder.

XXL komponensek megmunkálása nagy CT szkennerekhez a DMU 210 FD-n.

XXL komponensek megmunkálása nagy CT szkennerekhez a DMU 210 FD-n.

Kitartó előretekintés – befektetés a jövőbe

A Franke üzleti fejlődéséhez nagyban hozzájárult, hogy az elmúlt években sikerült új ügyfeleket szerezniük az orvostechnológia – kiváltképp a komputertomográfia – területén és sikerült is kielégíteniük a szektor igényeit. Ez a fejlődés együtt járt a munkaerő bővítésével, a vállalat 23 gyakornoka pedig biztosítja, hogy a jövőben is elég szakember álljon rendelkezésre. Sascha Erbhard határozottan a jövőbe tekint: “Alkatrészeinket olyan fenntartható iparágaknak készítjük, mint az egészségügy, a mobilitás vagy az energia. Ezért bízunk benne, hogy a Franke folytatni tudja kitartó növekedését és képes lesz mind termelési kapacitásba, mind pedig innovatív technológiákba fektetni erőforrásait.” Ez az egyetlen módja a hosszú távú versenyképesség megőrzésének és a szűk szállítási határidők teljesítésének.

A Franke 23 gyakornokával biztosítja a jövő szakember ellátását

A Franke 23 gyakornokával biztosítja a jövő szakember ellátását

Az orvostechnológiai eladások részesedése 2020-ban 35%-ról 40%-ra nőtt. Sascha Erbhard nagy felelősséget vállal cége iránt: “Ügyfeleink világszerte támaszkodnak ránk. Nem szabad visszaélnünk a bizalmukkal. Jelenleg elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű csapágy biztosítása, hogy kielégíthessük a CT szkennerek iránti növekvő igényt, a koronavírus elleni küzdelem érdekében. Ügyfeleink számára. És a sok ezer beteg számára.”

ForrásDMG MORI

További információ:

A DMG MORI hivatalos honlapján.

A Franke GmbH hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]