Automatizálás CNC szerszámgépen belül

Napjainkban egyre több vállalat alkalmaz automatizált megoldásokat. A szerszámgépek robot általi kiszolgálása sok előnnyel bír, viszont egy teljes robotcella kiépítése és fenntartása igen költséges.

in-machine_automation_06

Ez az innovatív, szerszámgépen belüli megoldás az automatizálás egyik költséghatékony alternatívája.

Amire nincs szükség:

  • ipari robot
  • operátor
  • elektronikai egység
  • pneumatikus rendszer

Amire szükség van:

  • CNC szerszámgép (ATC-vel és orientálható főorsóval)
  • mechanikus megfogó rendszer
  • CNC ismeretekkel rendelkező szakember

in-machine_automation_01

A gépeken szerszám(ok)ként definiált rendszer teljesen CNC vezérelt pályát alkalmaz egy speciális mechanikus megfogóeszközzel. Kis sorozatú gyártáshoz ajánlott, valamint a korlátozott befoglaló méretekből adódóan leginkább kis méretű alkatrészekhez alkalmazható. A megfogóeszköz főbb alkatrészei 3D nyomtatással készülnek, így a munkadarab méreteihez vagy alakjához rugalmasan tervezhetőek. Kinematikai struktúrától függően használható PLC vezérelt célgépeken is.

A munkadarab határozhat meg fő komponenseket

A munkadarab határozhat meg fő komponenseket

A munkadarab rögzítését szintén egy szerszámként definiálható eszközzel hajtják végre, ami oldja majd rögzíti azt újra és újra. A munkadarab rögzítő eszköz(ök) részegységei is a munkadarabhoz igazodhatnak.

A megoldáshoz egyedi tárolóeszközöket is alkalmaznak, amiket a gyártott darabszám, alakelemek, és befoglaló méretek határoznak meg. A szerszámgép felépítése, és a tárgyasztal méretei mellett ezért a rögzíteni kívánt tárolóeszközöket is figyelembe kell venni. Ezeket a nullpontrendszer elvével állítják be a koordináta rendszerbe, különálló palettákként.

3 vagy többtengelyes megmunkáláshoz is

3 vagy többtengelyes megmunkáláshoz is

Az átállásokat célszerű egy képzett szakembernek végeznie, emellett, a gépbeállító munkafolyamattal párhuzamban érdemes alaposan kidolgozott forgácsolástechnológiát használni.

Példa:

  • Tegyük fel, egy 8 órás műszak alatt elhanyagolható a méréstechnika (akár műanyag alkatrészek, félgyártmányok gyártása, stb.).
  • Ebben az esetben is használható az automatizált megoldás, viszont ha szükséges akkor időközi ellenőrzést kell programozni.
  • 5db után megáll a gép feltételes stop hatására, mérés → szükség esetén korrekció, majd folytatódhat gyártás.

Amennyiben rendelkezésre áll munkadarab bemérő (infraport vagy rádiójeles tapintó), a szerszámgépen belül időközi mérést majd automatikus szerszámkorrekciót programozhatunk. Ezzel eleget téve a jidoka szintjeinek, így lesz teljesen automatizált a rendszer.

Mérés szerszámgépen belül mérőtapintóval

Mérés szerszámgépen belül mérőtapintóval

jidoka:

A jidoka a TPS (Toyota Production System) egyik alappillére a just-in-time (JIT) gyártás mellett. A jidoka két alapelve:

  1. a gépek képesek arra, hogy rendellenesség észlelésekor automatikusan megálljanak
  2. az emberi és gépi munkavégzést külön kell választani (az ember ne legyen a gép őre)

Az első alapelv a beépített minőséget garantálja, a második alapelv a költségmegtakarítást a kevesebb munkaerő felhasználásával, hiszen az operátor csak akkor tartózkodik a gépnél, ha abban anyagot kell cserélni, vagy ha rendellenességet észlel. (Forrás: Lean Szótár, 2020)

SzerzőVarga Norbert, Machining Automation

További információ:

A Machining Automation hivatalos honlapján.

Varga Norbert Facebook oldalán.

Megosztás
[
    ]