Additív gyártófolyamatokkal az ellátói lánc biztosításáért

Az ellátói láncok – nem meglepő módon – előtérbe kerültek az utóbbi időben. A koronavírus kiváltotta globális bizonytalanságban ugyanis több cég számára kiemelten érzékeny tényezővé váltak. A kihívások leküzdésében sokan keresnek megoldásokat, rövid- és hosszútávon egyaránt.

Egy korábbi cikkben az additív gyártás (AM) rövidtávú, taktikai lehetőségeiről volt szó, az alábbiakban pedig a hosszútávú, stratégiai megoldásokról olvashatnak. Ez utóbbi megközelítés a közvetlen digitális gyártás segítségével nagyobb házon belüli gyártói rugalmasságot biztosít a gyártócégeknek.

Az AM rövidtávú, taktikai lehetőségeiről olvassa el egy korábbi cikkünket!

A globális koronavírus járvány nyomán a világ hirtelen komoly kihívásokkal kellett szembe nézzen. Azon túl, hogy figyelmüket most elsősorban a probléma mihamarabbi elhárítására összpontosítják, nem árt okulniuk is a helyzetből. Sokak számára a legnagyobb tanulság valószínűleg az lesz, milyen kritikus fontossággal bír a felkészültség és az előrelátás.

Hogyan támogathatja az additív gyártás az Ön ellátói stratégiáját?

Az additív gyártás szerepe az elmúlt évek során sokat fejlődött, hiszen mind a technológiák, mind a nyersanyagok kiléptek a prototípus szerepkörből. Az alkatrészek minősége, a nyomtatási sebesség, az anyagtulajdonságok és az általános rendszerköltségek kivétel nélkül javultak, lehetővé téve a közvetlen gyártást. Ennek a váltásnak köszönhetően már képesek vagyunk az additív folyamatokat az ellátói láncokba integrálni, ezzel is tompítva mind az izolált, mind pedig a globális zavarok hatásait.

A vállalatoknak úgy tűnik, két lehetőségük van. Az egyik, hogy az additív gyártófolyamatokkal alternatív termelési megoldásként terveznek, így készülve az ellátói igények hirtelen változására. Az olyan szolgáltatások, mint például az on-demand gyártás, tovább könnyíthetik ezt a folyamatot, hiszen lehetővé teszik az AM munkák kiszervezését. A másik opció a teljes mértékben additív folyamatokat alkalmazó termelés kialakítása.

Akármelyik táborba is tartozik, van egy alapvető és fontos pont az additív gyártással kapcsolatban, amit – bár magától értetődő lehet – feltétlen meg kell jegyezni: az AM különbözik a hagyományos gyártófolyamatoktól. És ugyanez igaz az additív anyagokra is. Egy additív anyag tulajdonságai nagyon ritkán fognak megegyezni például egy fröccsöntött műanyagéval. Szerencsére ez nem is elvárás. Az anyagnak ugyanis csak az alkalmazás igényeit kell kielégítenie, ami az új anyagokkal könnyedén elérhető. Az additív anyagok a legtöbb esetben tulajdonképpen ugyanazokat az alkalmazásokat képesek kiszolgálni, amelyeket korábban a hagyományos eljárások. Csupán egy dedikált minősítési folyamatra van szükség.

Az olyan cégeknek, amelyek részben vagy egészben át akarnak térni az additív gyártásra, szükségük lesz az additív anyagok és folyamatok adott alkalmazáson belüli tesztelésére és verifikálására. Noha az első lépések tekintetében drasztikusabb a teljes átállás, ez az irány lehetővé teszi, hogy a vállalatok a technológiai több előnyéhez hozzáférhessenek. A fogászati iparban ez a trend figyelhető meg, és képesek is kihasználni a tömeges testreszabhatóságban rejlő előnyöket, hiszen az egyedi geometriák nem jelentenek többletköltséget. Akik pedig inkább csak egyfajta mentőövként használnák a technológiát, egy párhuzamos képesítési folyamat mellett kell elkötelezzék magukat, hogy szükség esetén tényleg képesek legyenek a váltásra.

SLS Production Facility-s

Bármelyik opció is legyen kedvezőbb, egy biztos: azok a cégek, akik számolnak az implementációval, sokkal gyorsabban és hatékonyabban lesznek képesek reagálni az esetleges zavarokra, mint azok, akik kezét megkötik a konvencionális ellátói láncok és logisztikai megoldások. Az alkatrészekhez való hozzáférés nagyobb rugalmassága és a minősített gyártási módszerek nagyobb biztonságot jelentenek.

Mikor jöhet szóba az additív gyártás?

A termelési oldal tekintetében, az AM három fő kategóriában lehet kiváló stratégiai lépés:

  • Olyanok számára, akik kis vagy közepes sorozatban gyártanak. A szerszámozás szükségtelensége miatt az AM ideális lehet ilyen tételek esetén. Az on-demand szolgáltatások szintén segíthetnek a kapacitásban.
  • Komplex ellátói lánccal vagy korlátozott alkatrész beszállítókkal rendelkező cégek számára. Az ellátás alternatív megközelítéssel történő védelme maga az ellátói láncok biztosításának definíciója.
  • Ahol a piacra lépési idő kulcsfontosságú.

Az additív gyártásra történő átállás legegyszerűbb módja

Az AM-re történő átállás koránt sem olyan bonyolult, mint azt sokan gondolnák – csupán tudni kell, hol találhatók a megfelelő erőforrások. A 3D-nyomtatás úttörőjeként és vezető innovátoraként, a 3D Systems rengeteg szakértelemmel rendelkezik a megvalósítás minden aspektusában, a tervezéstől az anyagválasztáson át az alkatrészek minősítéséig, illetve a gyártás méretezéséig. Ez a szakértelem a vállalat egészét lefedi és kulcsfontosságú szerepet játszik globális Ügyfélinnovációs Központjaikban (CIC = Customer Innovation Centers).

A 3D Systems fejlett alkalmazáscsapata, céljai felmérésével segít Önnek az átalakulásban; a megfelelő stratégia kialakításában és megvalósításában. Segítenek megvizsgálni a rendelkezésre álló technológiákat, illetve, hogy milyen anyagok felelnek meg egyedi teljesítménykövetelményeinek és milyen tervezői változtatásokkal növelhetik a hatékonyságot az alkalmazás funkciói, a gyártófolyamatok és egyebek tekintetében. A vállalat szakemberei mélyreható ismeretekkel rendelkeznek a fém és műanyag anyagok és technológiák területén és segítenek az új folyamatok bevezetésével járó tudás átadásában.

Forrás3D Systems

További információ:

A 3D Systems hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]