A finiselés úttörője – Ismerje meg a Costa Levigatrici termékkínálatát

A COSTA 1921 óta foglalkozik gépgyártással, első szalagcsiszoló berendezésüket pedig 1955-ben építették. Az alig három évtizeddel később alapított Costa Levigatrici S.p.A. kizárólag erre az egy termékre, a széles szalagos csiszoló-sorjátlanító, finiselő gépre specializálódott, ennek hála mára a terület világvezető vállalatává vált.

costa_01Az 1982-ben alapított Costa Levigatrici székhelye Olaszország északkeleti részén, a velencei régió Schio településén található. A székhelyen, a gyártócsarnokok, valamint kereskedelmi és adminisztrációs irodák mellett a vállalat egy bemutatóteremmel és tesztüzemmel is rendelkezik, ahol számos gép tekinthető meg és próbálható ki működés közben. A tesztüzem területén egy teljesen felszerelt mérőlabor is található, ahol az ügyfél által megmunkálat anyagok mérésére is lehetőség nyílik, így kiválaszthatják a saját igényeiknek legmegfelelőbb finiselési eljárást.

A vállalatt további 3 gyárteleppel rendelkezik Sandrigo-ban, melyek mindegyike egy speciális termelési folyamatra szakosodott:

  • A Sandrigo 2 a nagy teherbírású és/vagy széles munkaterű, az átlagnál hosszabb gyártási időt igénylő gépek készülnek.
  • A Sandrigo 3 főként a standard, 1150-1350 mm széles munkaterű gépek gyorsabb ciklusidejű gyártására szakosodott.
  • A Sandrigo 4 a legújabb létesítmény, ahova a Sandrigo 2 telep 3-as számú gyártósorának kapacitását helyezték át, ennek megfelelően itt is a nagyobb gépek összeszerelése zajlik.

A jelenlegi közvetlen termelési tevékenység során a vállalat, három gyártelepén közel 200 embert foglalkoztat. A három olasz telep gyártókapacitása évente 350-400 gép előállítását teszi lehetővé.

A Costa Levigatrici emellett Brazíliában és Indiában vegyesvállalatokkal, az USA, Németország, Oroszország és Malajzia területén forgalmazócégekkel, a világ számos egyéb területén pedig speciális ügynökökkel és szervizalkalmazotakkal rendelkezik.

A kizárólagos hazai képviseletet az SHM Consulting Kft. látja el.

A fémfeldolgozó ipar számára kínált szerszámgépeik két kategóriába sorolhatók: “száraz” és “nedves” sorjátlanítók/csiszolók. Utóbbi típus speciális gépvázzal rendelkezik. A gépeket minden esetben az ügyfél egyedi igényeihez igazítva, a munkaegységek szükséges kombinációjában készítik el. Az alkalmazható hajtás teljesítménye 11-250 kW között lehet.

costa_03

MD4 – A belépő szint

A COSTA MD4 egy intelligens megoldás, amely kisebb üzemek számára is elérhetővé teszi az automatizált sorjátlanítást, a vállalattól megszokott nagy teljesítmény mellett. A géppel stancolt és láng-, plazma-, valamint lézervágott lemezes alkatrészek csiszolása és éleinek lekerekítése egyaránt elvégezhető.

costa_md4_v2

A gépváz nagy merevsége, a fejlett mechanikai és elektronikai komponensekkel kombinálva rendkívüli sokodlaúságot kölcsönöz a sorozat gépeinek, így számos különböző alkalmazáshoz ideálisak lehetnek.

MD5 – A belépő szint következő lépcsője

Az MD5 szuper magas minőségű megmunkálást kínál, alacsony beszerzési és működési költségek mellett. Az MD5 elérhető a Costa nagy hatékonyságú XRS egységéve, ami kiválóan alkalmas éllekerekítéshez és kefés polírozáshoz.

costa_md5

Az MD5 CR 1350 egy rugalmas gyártóberendezés, ami tökéletes választás:

  • szalagos vagy kefés sorjátlanításhoz
  • lyukak és élek lekerekítéséhez
  • szalagos finiseléshez és
  • finom kefés polírozáshoz.

MD6 – A “standard” munkagép

costa_md6Az MD6 egy univerzális megmunkálóközpont vas és színesfém alkatrészek sorjátlanításához és finiseléséhez.

Az MD6 széria gépei állandó előtolás magasságot kínálnak soros működés mellett és akár 500 kg-os munkadarabok feldolgozására is alkalmasak.

A gépek 2620 mm hosszú csiszolószalagokkal rendelkeznek, amik hosszabb élettartamot és egyenletes felületi minőséget biztosítanak, csökkentve a fogyóeszközök költségeit.

MD7 – Nagy teherbírású megmunkálás

costa_md7Az MD7 egy bármilyen anyag megmunkálására alkalmas, univerzális sorjátlanító és polírozó gép, ami ideális megoldás akár 2 mm-es rádiuszok kialakítására is. Ennek megfelelően főként festésre, hegesztésre és/vagy galvanizálásra szánt alkatrészek előkészítésére alkalmas.

A sorozat a nagy teherbírású ipari csiszoló technológiát kombinálja a kifejezetten sorjátlanításra fejlesztett munkaegységekkel. A 650 és 1650 mm széles munkatartományban elérhető gépek akár 5 belső és 2 külső munkaegységgel is felszerelhetők. Ezek kombinációjával különböző felületi minőség érhető el, akár egyetlen lépésben.

A hosszú szalagok professzionális finiselést és állandó felületi keménységet eredményeznek, akár a legnehezebb anyagok esetében is. Emellett hosszabb élettartamot biztosítanak az abrazív felületeken. 

MB2, MB4, MB6 – Alső és felső megmunkálás egyetlen lépésben

Az MB sorozat gépei egy alsó és egy felső XVS multifunkcionális kefeegységgel vannak felszerelve, így egyebek mellett sorjátlanító műveletek, éllekerekítés és oxid réteg eltávolítás is könnyedén elvégezhető vele, egyetlen lépésben.

Az XVS egység egy sor vertikális keféből áll, amelyek – inverter által vezérelt – nagy sebességű forgómozgást és oldalirányú, szabályozható mértékű oszcillációt végeznek. A függőleges tengelyirányú forgómozgás és a nagy frekvenciájú oszcilláció kombinációja minden irányban tökéletes sorjátlanítás biztosít, egyetlen munkaegységgel, akár PVC védett, galvanizált, előfestett agy cink bevonatú anyagok esetében is.

costa_mb6

Az alacsony energiaigényű gépek nagy teherbírású, kompakt, moduláris – 2, 4 vagy 6 egységből álló – kialakítással rendelkeznek, kezelhetőségük pedig, a COSTA HMI Vision-nek köszönhetően egyszerű és intuitív.

WD – Nedves sorjátlanítás

costa_wdA nedves feldolgozás magában foglalja az összes olyan csiszolószalagos, kefés és és egyéb felületkezelő alkalmazást, ahol szükség van folyamat közbei hűtésre. Ennek megfelelően, a WD sorozat gépei ideálisak a szűk toleranciával rendelkező alkatrészek megmunkálására vagy a hőtágulás elkerülésére. Az abrazív közegek tisztán tartására használt hűtőfolyadékot egy tartályban gyűjtik, szűrik majd visszakeringetik a rendszerbe.

A gépek egy préshengerekből és légkésekből álló előszárító rendszerrel is fel vannak szerelve.

Munkaegységek

Abrazív szalagos egységek – “C” egység

c

A henger alakú “C” egység speciális, olajtaszító, hőálló gumi bevonattal és masszív csapágyazással rendelkezik, így nagy sebességű aalkalmazásokhoz, például durva csiszoláshoz és/vagy finiseléshez ideális.

Abrazív szalagos egységek – “CA” egység

ca

A speciális, elektronikus munkaegység egy, a megmunkálandó munkadarab geometriáját felismerő rendszert alkalmaz. A rendszer PLC vezérlése képes az egység pneumatikus szekcióit aktiválni, amelyek így megfelelő nyomást gyakorolnak a szalagra, így az csak a munkadarab széleit sorjázza. Egyenetlen anyagokhoz különösen ideális.

Forgó kefeegységek – “RBC” egység

rbc_v2

A függőleges tengely mentén forgó kefeegység 8 horizontális tengelyre szerelt, ellentétes irányban forgó, 350 mm átmérőjű keféből áll. Egyaránt alkalmas acél, alumínium, védőréteggel ellátott és rozsdamentes acél felületek megmunkálására.

Forgó kefeegységek – “XRS” egység

xrs

A munkaegység körpályás keféi a saját tengelyük körül és hármassával is forognak. A forgómozgás magas frekvenciájú oszcilláló mozgással van kombinálva, így a teljes munkafelület lefedhető. Ez tökéletesen homogén éllekerekítést eredményez, geometriától függetlenül. A munkaegységet a gép fő vázába telepítik, típustól függően pedig több “R” egységgel is felszerelhető.

Forgó kefeegységek – “XVS” egység

xvs

Az XVS egység egy sor vertikális keféből áll, amelyek – inverter által vezérelt – nagy sebességű forgómozgást és oldalirányú, szabályozható mértékű oszcillációt végeznek. A függőleges tengelyirányú forgómozgás és a nagy frekvenciájú oszcilláció kombinációja minden irányban tökéletes sorjátlanítás biztosít, egyetlen munkaegységgel, akár PVC védett, galvanizált, előfestett agy cink bevonatú anyagok esetében is.

Körpályás csiszoló egység – “XMS”

xms_01

Az új XMS körpályás rendszer lehetővé teszi az izotróp textúrás finiselés ipari szintű alkalmazását, ezzel biztosítva a korábban csak manuális folyamatokkal elérhető “körkörös” hatást. Az szabadalmaztatott XMS körpályás rendszer új szintre emeli a rozsdamentes acél felületek esztétikai tulajdonságait.

xms_02

ForrásSHM Consulting

További információ:

Az SHM Consulting Kft. hivatalos honlapján.

Sorjátlanító gépek

Megosztás
[
    ]