Robonet 4.0 – Az autonóm, robotos mobil fúróegység

A kutatóprojekthez a Yaskawa MOTOMAN GP50 robotot használták.

Robonet_4-0_2_mail

“Az alapötletet az adta, hogy meghatározzuk: lehetséges-e képzett szakmák számára olyan robotos alkalmazást fejleszteni, amihez nem szükségesek fejlett programozási ismeretek” mondta el Thomas Planer projektmenedzser, a Robonet 4.0 fejlesztésének céljáról.

A Skilled Crafts Digital Research Project (képzett szakmák digitális kutatási projektje) részeként, az Alsó-Frankföldi Kereskedelmi Kamara és az augsburgi Fraunhofer Öntészeti, Kompozit és Feldolgozó Technológiai Intézet a jövő robottechnológiáinak alkalmazását vizsgálta, összeszereléssel és gyártással foglalkozó kis- és középvállalkozások körében. A kutatás fókuszában a robotok intuitív, bonyolult kódolást nem igénylő programozása állt, így azokat AR (augmented reality = kiterjesztett valóság) szemüvegen keresztül, gesztusvezérléssel kellett működtetni.

Autonóm fúrás mobil robotos egységgel

A projekt keretein belül egy autonóm robot-alapú fúró megoldás került megvalósításra. “Azért ezt az alkalmazást választottuk, mert egyrészt a képzett szakmunkásoknak – főként az olyan fizikailag megterhelő feladatokban, mint például a beton mennyezetek fúrása – gépi segítségre volt szükségük” magyarázta el Planer. “Másrészt pedig, a fúrás számos különböző szakmában és feladatban alkalmazott folyamat.”

Robonet_4-0_3_mail

A körülbelül két éves fejlesztés eredménye egy mobil robotos egység lett. A mozgatható platformra szerelt ipari robottal akár három és fél méter magasban is pontos furatok készíthetők. A robot intuitív módon, emberi gesztusokkal irányítható, és lehetőség van az adatok CAD programból történő közvetlen továbbítására is.

Rugalmas MOTOMAN GP

A projekthez használt, 50 kg-os terhelhetőségű Yaskawa MOTOMAN GP50 robotot egy pályázat útján választották ki. A választás mellett a robot oylan tulajdonságai szóltak, mint a pontosság, a teherbíró képesség és a mechanikia merevség.

A Yaskawa GP széria modelljeit gyors összeillesztésekhez, csomagoláshoz és általános kezelési alkalmazásokhoz fejlesztették. Utóbbi adja a nevét is: GP = general purpose (általános célú).

Biztonság és csatlakoztathatóság

További fontos érv volt a MOTOMAN GP50 melett a Yaskawa YRC 1000-es, nagy teljesítményű vezrélője. Ez a rendkívül kompakt vezérlő optimális helykihasználást biztosít és jól beilleszthető a Robonet 4.0 mobil egységébe.

image-5e6129d65424f4305532407650bddefbc6018c51e2a693256c3d15

A beépített biztonsági vezérlés révén a vezérlő teljes, hármas kategóriájú funkcionális biztonsági egységnek (FSU) minősül és 32 meghatározható biztonsági zónával rendelkezik. Ez lehetővé teszi, hogy a robot biztonsági üzemmódban is működjön, egyéb védelmi eszközök szüksége nélkül.

Az YRC 1000 vezérlő 730 g-os, kategóriájában a legkönnyebbnek számító kézi programozója ergonomikus és átlátható. Az érintőképernyő intuitív vezérlést biztosít, a kurzorral pedig könnyen végezhetők a mozgások és görgetések. A valódi robotkar mozgása és a biztonsági zóna határai megjeleníthetők a kézi vezérlő képernyőjén.

ForrásYaskawa

További információ:

A Yaskawa hivatalos honlapján.

 

Megosztás
[
    ]