Rajzszámozás Solid Edge rendszerben – Automatikusan!

A manuális rajszámozás számosítva

A már ismert technológiai fejlettség és hatékonyságnövelő szoftverek ellenére, a tervezők mind a mai napig manuálisan – „a kockás füzetben” – rajzszámoznak…

A legtöbb tervező és gyártó cég megoldás hiányában eltekint e problémától, ezáltal komoly idő és pénz megtakarítási lehetőségektől esik el. 

Gondoljunk csak bele, mennyi időbe telik egy több száz vagy több ezer alkatrészből álló szerelés rajzszámozása manuálisan!? Nézzük a számokat!

Ha átlagosan 30 másodpercet veszünk alapul egy rajszám létrehozására, egy 1.000 alkatrészből álló szerelésnél 30.000 másodpercet, 500 percet azaz több mint 8 órát tölt egy tervező monoton rajzszámozással. 

Természetesen, nem csak az eltöltött idő merül fel problémaként a manuális rajzszámozásnál, hanem az emberi figyelmetlenségből eredő nagymértékű hibalehetőségek, valamint a manuális rajzszámozásból eredő törvényszerű limitációk. Például, mi történik akkor, ha a tervező elírja a rajzszámot, vagy ha egy már meglévő rajzszámot vissza kell adnunk és törölni kell a rajzszámos könyvből? Vajon a törölt rajzszám újra kiadásra kerül, vagy „lukak” keletkeznek a rajzszámos könyvben?

Van megoldás!?

Az XperiCAD kft. által fejlesztett – Solid Edge szoftverbe épülő bővítmény – az XNumbering automatikus rajzszámozás segítségével, akár több ezres szerelések rajzszámozásának automatizálását lehet megoldani. 

A bővítmény, a tervező szoftverrel készült rajzokkal kapcsolatos rajzszámozási feladatokat automatizálja, ezáltal a manuális munkavégzés és a rajzszámos könyv kiváltásra kerülhet.

X_Numbering

Hogyan?

A rajzszámokat egy Microsoft SQL szerveren lévő adatbázisba rögzíti a beépülő bővítmény. A megfelelő SQL táblákba a rajzszámokkal és egyéb szükséges adatokkal kapcsolatos teendők, közvetlenül a Solid Edge szoftverben – az XNumbering saját eszköztárral rendelkező beépülő bővítményéből – vagy egy WEB-es felületen végezhetők el. 

Az XNumbering beépülő bővítmény az SQL adatbázis alapján legenerálja  a soron következő rajzszámot, vagy rajzszámokat (akár tömegesen is),  és beteszi a Solid Edge fájl(ok) megfelelő metaadataiba. Az SQL tábla tartalmazza mindazokat az adatokat, melyeket a hagyományos rajzszámos könyv is tartalmaz, mint például: a megnevezés angol és magyar nyelven. 

Amennyiben változnának a modellhez tartozó adatok a Solid Edge programban, a fájl mentésekor az adatbázisban is automatikusan frissülni fog az adat.

orange

Szeretne többet megtudni? Felkeltettük érdeklődését? Örömmel várjuk jelentkezését a marketing@xpericad.com email címen. Több információért tekintse meg a Heti XperiCAD videósorozat ezzel kapcsolatos részét:

ForrásXperiCAD

További információ:

Az XperiCAD hivatalos honlapján.

Szép hetet és jó munkát kíván,
Az XperiCAD Csapata

Megosztás
[
    ]