Nagy nyomás alatt a német szerszámgépipar

A német szerszámgépipar első negyedéves megrendelései 25%-os visszaesést mutattak az előző év azonos időszakához képest. A németországi megrendelések 22%-kal, a külföldiek pedig 27%-kal csökkentek.

“A szerszámgépek iránti globális kereslet tavaly hirtelen visszaesett, az idei év elején azonban még nagyobb zuhanás volt tapasztalható” – kommentálta az eredményeket Dr. Wielfried Schäfer, a VDW ügyvezető igazgatója. Rámutatott arra is, hogy a koronavírus-járvány következményeinek egyelőre csak egy része mutatkozik meg a könyvelésben. A teljes hatás csak néhány hónap múlva lesz érezhető.

A német szerszámgép-ipar megrendelései

A német szerszámgép-ipar megrendelései

A széles ügyfélkörrel rendelkező fémforgácsoló ágazatban a megrendelések visszaesése több mint kétszerese volt a fémformázásban tapaszalt számoknak. A jelenlegi helyzetben a német hazai vállalkozások szolgálhatnak halvány reménysugárral, melyek meglepő 4%-os emelkedést mutattak márciusban. Ez elsősorban a préselő ágazat projekt üzleteinek volt köszönhető.

Az egyetlen régió, amely március hónapban emelkedést mutatott a megrendelésekben, az amerikai kontinens volt, onnan is elsősorban Mexikó. Ennek oka az autóipari projektekben keresendő. Az első 15 piac közül 6 emelkedett ki megrendelések tekintetében, ezek között volt az Egyesült Államok, Mexikó, Oroszország, Japán, Kanada és Hollandia. “Oroszország egykor az iparág harmadik legnagyobb piaca volt. A gazdasági szankciók azonban az üzleti vállalkozások hirtelen visszaesését eredményezték. Ezért is örömteli az ország feléledését látni a jelenlegi válság idején” – jelentette ki Schäfer.

Az első negyedévben az árbevételek is visszaestek, 18%-kal. “Ez tökéletesen megegyezik az idén februárban kiadott 2020-as előrejelzésünkkel” – folytatta Schäfer. “Ugyanakkor most már nyilvánvaló, hogy a megrendelési adatok nem tükrözik a visszaesés teljes mértékét, ami csak súlyosbodni fog. Az ipar kapacitáskihasználtsága is jelentősen visszaesett január és április között, 18 ponttal 64%-ra. Jelenleg a helyzet javulására számítunk az év második felében, feltéve, hogy a lezárási szabályok tovább csökkennek és a termelés normalizálódik. Ez fogja eldönteni, hol lesz az ipar az év végén” – fejezte be a VDW ügyvezető igazgatója.

ForrásVDW

További információ:

A VDW hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]