Az ellátói lánc zavarainak elhárítása 3D-nyomtatással

Az ellátói láncok – nem meglepő módon – előtérbe kerültek az utóbbi időben. A koronavírus kiváltotta globális bizonytalanságban ugyanis több cég számára kiemelten érzékeny tényezővé váltak. A kihívások leküzdésében sokan keresnek megoldásokat, rövid- és hosszútávon egyaránt.

Épp ezen okból kifolyólag kap kiemelt figyelmet az additív gyártás (AM). A technológia a jelenlegi helyzetben különösen vonzó lehet, hiszen nem szükségel szerszámozást, a reakcióidő csaknem azonnali és segítségével az egyedi, összetett geometriák is könnyedén megvalósíthatók.

Az ellátói láncok és az additív gyártás közti kapcsolat meglehetősen sokrétű, a technológia egyaránt működhet stratégiaként (hosszú táv) és taktikaként (rövid táv). A jelenlegi probléma megoldásainak azonosítása és az ellátói lehetőségekre hirtelen rászoruló cégek támogatása érdekében, a cikk első ízben az additív gyártás taktikai lehetőségeit fogja taglalni. A stratégiai, azaz proaktív megoldásokról egy második cikkben lesz szó.

3d-systems-Advanced-Additive-Manufacturing-Center-View

Helyi gyártó lehetőségek keresése

Az additív gyártás biztosította közvetlen gyártás lehetősége túlmutat a gyorsaságon, és egy megosztott gyártómodell lehetőségét kínálja. Egy ilyen modellben helyi gyártói erőforrásokat alkalmaznak a helyi szükségletek kielégítésére. Ez a koncepció tette lehetővé, hogy a 3D Systems On Demand (kérésre elérhető) szolgáltatásával segítse a kórházakat a krízis idején. A vállalat szelepeket gyártott a kórházak számára, azok közvetlen közelében, ezzel szinte azonnali reakciót kínálva a felmerülő igényekre.

A 3D Systems On Demand szolgáltatásait általában rövidtávú, kis mennyiségű igényekre használják, az additív gyártásban már jártas és a területen teljesen újnak számító ügyfelek számára egyaránt. Az On Demand mindkét esetben optimális megoldást kínál a gyorsan felmerülő alkatrész igényekre.

Akik még nem jártasak a technológiában, azok számára értelemszerűen a legfőbb kihívást az jelenti, hogyan fogjanak bele, illetve, hogy mikor – ha egyáltalán – érdemes a kellő tőkét és időt befektetniük a géppark és a kompetenciák kiépítésébe. A 3D Systems On Demand szolgáltatása enyhít ezen a terhen, hiszen gyors hozzáférést kínál minőségi alkatrészekhez, amennyiben az az adott alkalmazás, részleg vagy cég szempontjából járható útnak minősül. Meglepő módon, az On Demand szolgáltatást igénybe vevő ügyfelek nagy része maga is rendelkezik 3D-nyomtató berendezésekkel, alapanyagokkal és házon belüli szakértelemmel, így a szolgáltatást lehetőségeik bővítése végett veszik igénybe.

Növekvő hatékonyság a gyors szerszámozásnak hála

A megosztott gyártás lehetővé teszi, hogy a helyi igényekre helyi gyártókapacitással válaszoljanak

A megosztott gyártás lehetővé teszi, hogy a helyi igényekre helyi gyártókapacitással válaszoljanak

Az additív gyártás emellett közvetetten is képes segíteni a gyártócégeknek: szerszámokkal és egyedi befogókészülékekkel gyorsíthatja és optimalizálhatja a gyártósorokat. A gyorsabb, hatékonyabb gyártás pedig krízishelyzetben kiemelten fontos. Ha egy ellátói lánc kezelője egyszerre csökkentheti a munkaórákat és növelheti a minőséget, vajon nem éri meg megfontolni a technológiában rejlő lehetőségeket?

Hogyan fogjunk bele az On Demand szolgáltatás használatába

Ha eddig még nem gondolkozott additív gyártótechnológiák alkalmazásában, most remek alkalom kínálkozik az utánajárásra. Persze nem kell rögtön minden figyelmünket ebbe az irányba fordítani, mint ahogy gépvásárlásra sincs feltétlen szükség. De jó irány lehet kezdetben néhány alkatrész megtervezése, nyomtatása és tesztelése, ezzel is biztosítékot képezve az ellátói lánc tekintetében. Ha ez elsőre ijesztően hat, a 3D System alkalmazásmérnökei szívesen adnak tanácsot az egyes folyamatokról és anyagokról, igényeinek megfelelően. A vállalat szakértői segítenek a hiányosságok áthidalásában, hogy biztonságban tudhassa ellátói láncát.

[folytatása következik…]

Forrás3D Systems

További információ:

A 3D Systems hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]