2020 sok újdonságot hozott…

…és itt nem csak a koronavírus okozta új helyzetre gondolunk, hanem a szerszámgép iparban számos fejlesztés és innováció magyarországi megjelenése is erre az évre datálható.

Csak hogy néhányat kiemeljünk: a Mitsubishi új tömbös szikraforgácsoló gépcsaládja: az SG sorozat, a Brother BV7-870 automata adagoló rendszere, a Nakamura-Tome JX-250 multifunkciós és a TW-30 2 revolverfejes CNC esztergája, vagy a Hartford S8 és S10 lienáris vezetékes függőleges megmunkálóközpontja és 2 új 5 tengelyes függőleges modellje is idén debütáll Magyarországon.

Mitsubishi

A Mitsubishi 2 új tömbös precíziós CNC szikraforgácsoló: az SG-8 és SG12 már az új D-Cubes vezérlővel érhető el. A vezérlő révén minden lényeges műveleti státusz és az üzemeltetési ciklus előhívható egy érintésre, a gép összekapcsolható meglévő termelésirányító és analizáló rendszerekkel, így könnyen elérhetőek a termelési adatok, optimalizálható az üzemelés. A „Job Planner” munkaütemező pedig lehetővé teszi, hogy egyszerűen előre vegyük a sürgős munkákat, automatikusan elmentve a félbeszakított munka paramétereit, így az később folytatható azonnal a félbeszakítási ponttól!

SG12_R_Machine door O

További újítás: az új intelligens hőmérséklet kompenzációs rendszer, mely garantálja a precíz megmunkáláshoz szükséges feltételeket a legkisebb hőmérsékletváltozás esetén is (opcióként érhető el). 

Az új IDPM3 generátor szabályzó funkció, mely jelentősen csökkenti az élkopásokat az elektródáknál, főként mély bordák esetében lényeges. A megnövelt leválasztási sebességnek köszönhetően akár 50%-ra csökkenhet a megmunkálási idő az előző generációs gépekhez képest. Az Esperadvance Pro Lite szoftver pedig lehetővé teszi az 1 pc-ről történő akár 5 gép programozását is.

Brother

bv7_naname_l

 

A Brother BV7-870 automata adagoló rendszer egy egyszerű, kompakt és hatékony megoldás az alkatrész-adagolásra a Brother Speedio S500X2 és M200X3 megmunkálóközpontoknál. Egyszerű installáció és kezelés jellemzi, illetve integrált vezérlése révén folyamatos a kapcsolat a gép és az adagoló között.

 

Nakamura-Tome

A Japán Nakamura-Tome JX-250 multifunkciós CNC esztergaközpont maróorsója kétféle fordulatszámmal érhető el: az alap 12 000 f/min – általános megmunkálásra ajánlott -, míg opcionálisan 20 000-es orsófordulatszám is elérhető, ami ideális speciális megmunkálás esetén. Kúpvégződés Capto C6 rendszerű.

JX-250_左斜開

A szerszámtár alapban 80 férőhelyes, de elérhető a 120-as tárkapacitás opcionálisan. A két alsó revolverfej szerszámhelyeivel összességében 168 db szerszámmal tudunk gazdálkodni a megmunkálás során.

JX-250 „beszélőnév”: a 250 – a maróorsó Y-irányú megmunkálási tartományára utal, minthogy a főorsó Y elmozdulása +/- 125 mm, a befogott munkadarab tengelyétől számítva. Főorsómotor built-in kialakítású és 22/15 kW teljesítményű, B tengely irányú elfordulása pedig +/- 120°.

A maróorsóház magassága: 349,1 mm, ami jelenleg  a piacon a legkisebb méretnek számít. Ennek egyenes következménye a nagyobb szerszámkinyúlási lehetőség, ami a hasonló gépeknél nagyobb megmunkálási teret biztosít. Mindehhez optimális gép méret párosul: 5 550 x 3 258 mm-es alapterület, 25 000 kg gépsúly mellett.

A built-in orsós kialakítású fő- és alorsója révén magasabb  vibrációmentesség és nagyobb gyorsulás érhető el, természetesen mindkét orsó 0.001 fokonkénti pozicionálást biztosít.

Standardban 1 db hajtott szerszámos, Y tegelyes revolverfejjel van a gép szerelve, opcionálisan ugyanolyan paraméterekkel rendelkező második revolverfej is rendelhető.

A Nakamura-Tome JX-250 a gyártó – Fanuc alapokra épített – legmodernebb 19”érintőképernyős NT Smart X vezérlőjével van ellátva. Rengeteg hasznos funkcióval, 8 GB tárhellyel rendelkezik a tárolt programok számára.

A Nakamura-Tome másik újdonsága: a TW-30 2 revolverfejes, hajtott-szerszámos, C és Y tengelyes, ellenorsós esztergaközpont! Ennek a modellnek, az elődjéhez képest erőteljesebb lett a hajtott szerszám motor teljesítménye (7,5 kW az eddigi 5,5 kW helyett, illetve a fordulatot is megnövelték 3600-ról 6000 f/p-re). Ennek köszönhetően nagyobb forgácsolási teljesítmény érhető el.

NEW TW-30_Diagonally left_open

 Az új fejlesztésű szervomotorok jóvoltából megemelkedtek az előtolási gyorsjáratok is: X tengelyen 25 m/p, Z tengelyen pedig 30 m/p. 

Ebben a modellben 2, azonos méretű, teljesítményű és rangú orsó (ikerorsók) vannak beépítve.

A maximális forgácsolási átmérő a standard 335-ról opcionálisan 400 mm-re növelhető, míg a gép súlya 10 800 kg-ról 14 500 kg-ra nőtt, így robosztussága révén még pontosabb munkavégzésre képes.

A TW-30 már új vezérlővel érhető el: az NT smartX vezérlő 19 colos, érintőképernyős monitorral. 

Az új fejlesztésű vezérlő alkalmazása miatt gyorsabb lett az ütközést gátló légzsákfunkció, az ütközést követően 0,001 másodperc alatt reagál, így rendkívül lecsökken a gépsérülés mértéke.

Hartford

A Hartford S8 és S10 lineáris vezetékes függőleges megmunkálóközpontkat a piaci igények hívták életre! Ez a két modell tökéletes, remek ár-érték arányú megoldást jelent azon vevők számára, akik kisebb méretű és kis és közepes súlyú alkatrészeket gyártanak, és ezért elegendő egy kisebb méretű gép, könnyebb géptest, és valamivel alacsonyabb terhelhetőség, mint ami a „nagytestvér” LG sorozatnál.

 

A Hartford 2 új modellje az 5 tengelyes függőleges gépcsaládban: az 5A-40R és 5A-95Q.

hartford_50a40r+5a95q

A 40R-es verzió az eddigi 65E és 65EF modelleknél kisebb asztallal (320 mm az asztal átmérő) és löketekkel rendelkezik (X:410 mm; Y: 610 mm, Z: 510mm) rendelkezik. A 95Q-t viszont megnövelt asztal (800 mm az átmérő) és nagyobb löketek (950x850x650mm) jellemzik. Mindemellett újdonság a nagyobb szerszámtár: 24-es a kisebb modellnél, míg 40-es a 95Q-nál.

ForrásM+E

További információ:

Az M+E Szerszámgép Kereskedelmi Kft. hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]