X/Y/Z/A/C 5 tengely + palettaváltó: harmadoltuk a gyártási időt – egy példa az életből

saho+szimker

Hogyan csökkentsük drasztikusan a megmunkálási időt és növeljük a munkaerő kihasználtságát a géppark fejlesztésén keresztül.

alkatresz2Az 1988-ban egy garázsban alapított Sáhó Fémforgácsoló Kft. mára már 3200 nm-es telephelyen több mint 50 fővel, 26 CNC forgácsoló géppel áll ügyfelei rendelkezésére. A gépparkot főként felsőkategóriás japán gyártók kínálatából állította össze Sáhó József ügyvezető. Portfoliójuk széleskörű: nagyobb részben vasúti valamint építőipari alkatrész gyártással, de emellett saját termékek fejlesztésével is foglalkoznak amiket aztán kompletten, összeszerelve szállítanak megrendelőiknek.

Jelen cikkben azt mutatjuk be, mikként csökkent a képen látható beépülő alkatrész gyártási ideje a technológia és a géppark fejlesztésével, hogyan lehet időt spórolni az 5 tengelyes megmunkálókkal és a palettaváltóval egy nem túl bonyolult, 3 oldali megmunkálást kívánó darab esetén.

Ez az alkatrész egy alkotóeleme az alábbi képen szereplő gyors kanálcserélő szerkezetnek. E szerkezettel a földmunkagépek egyszerűen, egy percen belül képesek kanalat cserélni lehetővé téve ezzel a nagyfokú rugalmasságot, az állásidők drasztikus csökkentését így gyorsítva a munkavégzést.

Mint látható a forgácsolás mellett jelentős szerelési feladatokat is el kell végezni. Ráadásul az alkatrész 2 szélső furatába 4 teflonperselyt is be kell préselni a marógép mellé telepített hidraulikus préssel, amivel egyben a betűrt furatok ellenőrzése is megvalósul biztosítva ezzel a 100%-os minőséget.

komplett + cserelo

1. Gyártás 3 tengelyen

Kezdetben 3 tengelyes megmunkálón, 3 felfogásból kellett marni (a felső sík döntött és a 3 nagy átmenő furat a túl oldalon is le van törve). Így a megmunkálási idő a forgatásokkal 28 perc volt. Mivel a sok forgatás teljesen lekötötte a gépkezelő idejét így a sorjázás és az összeszerelés további 7 perc emberi munkaerőt kívánt, ezzel a teljes megmunkálási idő 35 percre nőtt

2. Gyártás 5 tengelyen – Matsuura MX-520

mx-520-2Amikor megjött az első 5 tengelyes Matsuura megmunkálójuk, egy 1 asztalos MX-520 5 tengelyes gép már 1 felfogásból készre tudták gyártani az alkatrészt amivel jelentősen tudták csökkenteni a ciklus időt, és a kezelő feladatait ráadásul az átfogások miatti pontatlanság miatt sem kellett tovább aggódniuk. A ciklusidő jelentősen, 16 percre csökkent és ebben már benne van a gépen belüli sorjázás is. (Sáhó Úr nem köt kompromisszumot az esztétikum terén sem; a gépben történő sorjázás nem csak 100%-os de biztosítja azt is, hogy minden darab teljesen egyforma legyen). Mivel elég a kezelőnek csak egyszer darabot cserélni és sorjáznia sem kell, így a megmunkálás közben el tudja végezni a szerelési feladatokat is, ezáltal az nem növeli külön a gyártási időt.

3. Gyártás 5 tengelyen palettaváltóval – Matsuura MAM72-63V

mam72-63-2A nagy sorozatokra kifejlesztett váltópalettás 5 tengelyes MAM72-63V megmunkáló lehetővé teszi, hogy a darab csere ne csökkentse a főorsó kihasználtságát. Ezzel további 3 percet tudtak faragni az időn valamint nem csak az orsónak, hanem a gépkezelőnek is csökkent az üresjárat. 13 perc alatt el tudja végezni a darabcserét és a szerelést is.

Az alábbi táblázatban szemléltetjük a fejlődést:

 ForgácsolásUtómunkaÖsszesenVáltozás
3-tengely28 min7 min35 min 
MX-520 (5-tengely)16 minforg. közben16 min-54%
MAM72-63V (5-tengely + palettaváltó)13 minforg. közben13 min-19%
Összes változás   -63%

A számok jól mutatják, hogy milyen mértékben növekedett a hatékonyság a technológiai fejlesztések hatására. A kezdeti állapothoz képest jelenleg majd harmad idő alatt készül el az alkatrész, de már az 5 tengelyes technológiára váltás is több mint felére csökkentette a gyártási időt. Ez az eset is jól szemlélteti, hogy az 5 tengelyes technológia nem csak a bonyolult alkatrészek esetén nyújt hatékony megoldást, hanem a látszólag egyszerűbb műveletek is sokkal gyorsabban és pontosabban végezhetőek el vele.

Természetesen a bemutatott alkatrész csak 1 a gyártási portfolióból, jellemzően az 5 tengelyes gépeken marják a bonyolultabb darabokat amik akár szimultán 5 tengelyt is megkívánnak. A példánk viszont jól mutatja, hogy nem csak az összetett alkatrészeket lehet profitábilisan gyártani egy 5 tengelyes marógéppel.

ForrásSzimker Zrt.

További információ:

A Szimker Zrt. hivatalos honlapján.

A Szimker Zrt. hivatalos Facebook oldalán.

Megosztás
[
    ]