Nyerő megoldás a lemezhajlításban – Salvagnini panelhajlítók

A Salvagnini lean panelhajlítók a lemezhajlítás egy univerzális és szinte teljes mértékben automatizált ágát képviselik, melyet kizárólagosan az olasz vállalat fejleszt és gyárt.

A lean panelhajlítók a rugalmas lemezalkatrész gyártás csúcsát jelentik. Alkalmazásuk főként olyan helyeken javasolt, ahol a gyártandó alkatrészek folyamatosan cserélődnek és/vagy kis darabszámú sorozatok váltják egymást. A gépek kezelése könnyű és felhasználóbarát, mivel a hardveren felül a szoftvert és a vezérlést is a Salvagnini fejleszti és gyártja.

P2lean-2120 P2lean-2120 pictures P2lean-2120

Sokoldalú hajlítási megoldás

A hagyományos hajlítási technológiákat átlagosan 30%-os teljes eszközhatékonyság jellemzi, rugalmasságuk pedig az alkalmazott szerszámcserélő rendszertől függ. Ezek gyakran költséges, időigényes megoldások, ráadásul alacsonyabb dinamikát kínálnak a panelhajlítókhoz képest. A Salvagnini P2lean és P4lean panelhajlítóinál az alapanyag lemezek mozgatását, forgatását, tehát a teljes pozicionálását egy automatikus manipulátor végzi a hajlítási folyamat során, ezzel minimalizálva a két hajlítás között eltelő időt. Amikor a lemez pozícióba került, egy szintén automatikus, a lemez geometriájához alkalmazkodó megfogó szilárdan az asztalhoz rögzíti az alapanyagot, majd két univerzális hajlítószerszám (egy alsó és egy felső) elvégzi az adott oldalon szükséges hajlításokat.

P2lean VIEW OF P2LEAN P2lean

A lean panelhajlítók legnagyobb előnye, hogy az univerzális hajlítószerszámoknak köszönhetően nincs szükség átállásra, újraszerszámozásra. Ehelyett a gép adaptívan tud alkalmazkodni a hajlítandó lemez geometriájához, jelentősen megnövelve a termelékenységet. Fejlett ciklusainak köszönhetően, a gépekkel akár 17 hajlítás is elvégezhető percenként.

A be- és kirakodást a gépkezelő végzi, aki a fémlemezt a munkaasztalra helyezi, hajlítás után pedig összeszedi azt. A lean panlehajlító ciklus minimalizálja ezeknek a tevékenységeknek a teljes ciklusidőre gyakorolt hatását, hiszen lehetővé teszi a termék kivételét a lemez munkaasztalra helyezése után, így két műveletet tömörít egybe.

PCD+P4L2520+SAP LAYOUT OF P4LEAN EQUIPPED WITH PCD AND SAP PCD+P4L2520+SAP

Intelligens rendszer, állandó minőség

A berendezések olyan kifinomult visszacsatolásokkal rendelkező hajlítási algoritmusokat használnak, melyek garantálják a konzisztens, selejt nélküli termelést, illetve segítségükkel elérhető, hogy már az első legyártott darab is 100%-ban megfeleljen az eredeti 3D-s terveknek. A Salvagnini saját fejlesztésű MAC 2.0 technológiája automatikusan kompenzálja az esetleges anyagváltozásokat, ezzel is biztosítva a precíz, magas minőségű műveleteket, csökkentett beállítási idő mellett.

P2lean-2120 P2lean-2120 pictures P2lean-2120

A berendezések fejlett érzékelői megmérik a megmunkálandó alkatrész tényleges vastagságát és méretét és észlelik a hőmérsékleti ingadozások által okozott deformációkat. Ezeket az adatokat pedig valós időben beépítik a hajlítási képletbe, meghatározva ezzel az optimális hajlítási erőt. Ez rendkívüli pontosságot és ismételhetőséget biztosít.

A panelhajlítók a Salvagnini szabadalmaztatott OPS szoftverével is felszerelhetők, amely lehetővé teszi a gépek és a cég ERP rendszere közti kommunikációt.

FACE HMI FACE HMI pictures FACE HMI

Fenntartható technológia

A lean panelhajlítók további előnye, hogy a gépek tisztán elektromos és pneumatikus direkt hajtásokat használnak, így a rendszer működéséhez kevesebb mint 20 liter olajra van szükség, az átlagos fogyasztás pedig nem éri el a 4kW-ot. A hajlító hengereket kefe nélküli motorok hajtják, amelyek sokkal ellenállóbbak a működéssel járó elhasználódással szemben.

Sokoldalú termelés

P szerszámok: segédszerszámok, amelyeket a ráncfogó alatt gyorsan és automatikusan be lehet állítani, a keskeny panelek kezelése vagy csöves, rejtett vagy rádiuszos hajlítások készítése érdekében. A P4 lean panelhajlítóhoz ‘T’ profilú és speciális (CUT) segédszerszámok is elérhetők. Utóbbi egy, az alsó hajlító pengét átfedő vágópengéből és egy kiürítő eszközből áll, segítségével különböző hosszúságú, anyagú és vastagságú profilok vághatók.

CLA szerszámok: moduláris hosszúságú, pozitív és negatív verzióban is elérhető segédpengék, felfelé vagy lefelé hajlított szegélyek kialakításához. Gyorsan beálílthatók a fémlemez és a hajlító penge között, így a hajlítások a lemez teljes hosszúságánál kisebb szakaszon is elvégezhetők.

P2lean-2120 P2lean-2120 pictures P2lean-2120

Továbbfejlesztett programozhatóság és hálózatosítás

A Salvagnini STREAM szoftvercsomagja javítja a gépek válaszidejét és csökkenti a költségeket, működési- és folyamathibákat. A szoftver itt is három szintre épül: műszaki, gyártói és üzleti. Az első szint (STREAMBEND.EDIT) felel a hajlítási programok létrehozásáért, a másodikkal (PARTS) a termékek és alkatrészek teljes adatbázisainak kezelése végezhető, a harmadik (VALUES) pedig becslést ad a termelési költségekről.

A szabadalmaztatott LINKS és OPS szoftverek emellett lehetővé teszik a kétutas online kommunikációt gép, iroda és ERP rendszer között.

P4L+PCR+SAP LAYOUT OF P4L EQUIPPED WITH PCR ROBOTIZED LOADING/UNLOADING P4L+PCR+SAP

Nem lean, de csúcstechnológiás – Salvagnini P1

A Salvagnini panelhajlító portfóliójában a fent említett gépek mellett a P1-es berendezés is megtalálható, mely ugyan nem a lean filozófia jegyében készült – így nem kínál társaival egyező sokoldalúságot – de termelékenység és innováció terén nem marad el tőlük.

Salvagnini-P1

Szabadalmaztatott kinemaitkájának köszönhetően kevesebb, mint 2 másodperc alatt végez el egy hajlítást. A P1 sem igényel kézi beavatkozást a hajlítási ciklus alatt, így a gépkezelőnek csak az a feladata, hogy be- és kirakodja a lemezeket. Ez a berendezés is univerzális szerszámokkal lett felszerelve, így számos különböző alkatrész gyártására alkalmas. A hajtás itt is teljesen elektromos – a kompakt, 8 m²-es alapterületű gép összesen 3 kW-ot fogyaszt.

A P1-hez természetesen ugyanúgy elérhetők a Salvagnini saját fejlesztésű szoftverei és technológiái, így a STREAM, a LINKS, az OPS és a MAC 2.0 is.

ForrásSHM Consulting

További információ:

Az SHM Consulting Kft. hivatalos honlapján.

Panelhajlító gépek

Megosztás
[
    ]