Csőrendszerek hatékony tervezése Solid Edge-be integrálva, beépített intelligens 2D/3D adatbázis használatával

2D-s P&ID tervdokumentációk és 3D-s csőhálózat modellek készítése Solid Edge alapokon

image2

A csőhálózatok és az anyagtovábbító-rendszerek tervezése a gyakorlott szakemberek számára is időigényes, kihívást jelentő feladat. Ugyanis nincs két egyforma üzemcsarnok és még a hasonló alkalmazások is egyedi megoldásokat igényelnek. A Solid Edge Modular Plant Design (Piping Design) segítségével az ilyen tervezési feladatok könnyebbé válhatnak, így több idő marad a technológia és a gépészet további részleteinek tökéletesítésére is.

Kompromisszum helyett összekapcsolt (részletes készülék + csőrendszer) tervezési megoldás

A csőhálózatok és a folyamattechnológiában alkalmazott részegységek tipikusan nagy értékű alkatrészek, melyek egy része szabványos csatlakozófelületekkel rendelkezik. Azonban a termékek másik fele egyedi megrendelésre készül. Mindkét esetben számolnunk kell azzal, hogy beszerzésük vagy tervezésük és gyártásuk is magas költséggel jár, ezért a megfelelő tervezés, illetve kiválasztás nemcsak a minőség, hanem a költségmegtakarítás szempontjából is kulcsfontosságú. A folyamatbiztonság garantálásának árát tovább növeli, hogy az ilyen termékek és hálózatok tervezése sok tapasztalatot és magas szintű szaktudást igényel. A tervezés időszükségletét, illetve költségeit csökkentheti a Solid Edge Piping Design szoftvercsomag használata, mely részben automatizálja a csőrendszerek tervezési folyamatát.

image1

Amennyiben az ügyféligényekre gyorsan reagálva szeretnénk árajánlatot adni, szintén olyan tervezői megoldásra van szükségünk, amely nemcsak pontos, hanem hatékony is. A Solid Edge Piping Design modul ebben is a mérnökök segítségére lehet: az árajánlatadáson túl rövidebb idő alatt elkészíthető a gyártási dokumentáció is, a rendelési tétellista és természetesen a szerelési tervek az egyvonalas izometrikus dokumentációkkal egyetemben. A Solid Edge Piping Design modullal készülő tervek és árajánlatok pedig nemcsak gyorsabban készülnek el, hanem pontosabbak is, mintha több egymás mellett működő szoftverrel készültek volna.

Miből áll a Solide Edge Piping Design modul?

A Solid Edge Modular Plant Design több célú tervezői megoldást jelent. Egyrészt alkalmas a pontos csőkapcsolási terv (P&ID) elkészítésére, valamint a csővezetékrendszer 3D-s részletes megtervezésére és egyvonalas izometrikus szerelési dokumentációk készítésére is. A 3D-s csőterveket összekapcsolhatjuk a 2D-s P&ID-val, követve annak változásait, automatikusan frissítve a szükséges elemeket az elrendezés-, vagy az egyéb részegységek módosításaihoz igazodva. Azok a cégek, akik csak P&ID készítésre keresnek megoldást a Solid Edge P&ID modulját önmagában is tudják használni.

image3

Az automatizált és hatékony Solid Edge Piping Design modul hátterében egy szabványos adatbázis áll, melyet a vállalat a saját igényeinek megfelelően cégre szabhat és bővíthet. Ebben megtalálhatók a leggyakrabban alkalmazott szabványos alkatrészek, szerelvények és csőosztályok, így a legtöbb feladathoz rendelkezésre állnak a szükséges elemek. A tervezési folyamatban tehát nem ezekre a részletekre, hanem sokkal inkább a tervezendő rendszerre és annak funkcióira kell figyelnie a mérnököknek a Solid Edge Piping Design használata mellett.

Széles körű megoldás – mindenhez, ami csőhálózat

A Modular Plant Design szerepe a Solid Edge portfóliójában az, hogy az iparágban megszokott és elterjedt folyamatorientált tervezési megoldást nyújt a csőhálózatok tervezéséhez, úgy hogy egy rendszeren belül tudják a mérnökök elvégezni a készülékek és a kapcsolódó csőrendszerek tervezését is. Az üzem elrendezéséhez alkalmazkodó csőrendszerek a kiválasztott geometriai és szabványos tulajdonságok alapján gyakorlatilag automatikusan létrehozhatók. A 3D modellből pedig nemcsak a csőgeometriák, hanem a szükséges szerelvények listája is kinyerhető, ezáltal jelentősen csökken az adminisztráció időszükséglete.

Ahogy a tervek, úgy az ajánlatok készítése is jelentősen egyszerűsödik, hiszen sokkal rövidebb idő alatt pontosabb előtervek készíthetők a csőhálózatokról és azok elemeiről. Azáltal, hogy már az ajánlatadás fázisában pontosabb költségekkel tudunk számolni, a projekt teljes megvalósítására erősebb költségkontrollt gyakorolhatunk. Ezzel a termelési hatékonyság mellett pénzügyileg is jobban kontrollálhatjuk a tervezési és fejlesztési projekteket.

A tervezés mellett a tervek igény szerinti módosítása is hatékonyabbá válik, hiszen a 3D-s csővezeték-rendszerek tervezésének automatikus módosítását a program végzi el, nincs szükség minden egyes variáció manuális elkészítésére. 

A tervezés adatbázis alapú automatizálásának köszönhetően a gyártási hibalehetőségek is csökkennek. Mivel a Solid Edge Piping Design képes automatikusan létrehozni a csőrendszereket a kijelölt elemek között, kisebb a hibázás lehetősége már a tervezés során is. A Solid Edge P&ID modul a megfelelő szerelvények és csatlakozó egységek kiválasztásával biztosítja, hogy minden csőkapcsolat szabványos és ellenőrzött legyen – betartva a felhasználó vagy a megrendelő egyedi igényeit is.

Több, mint csőhálózat-tervezés

A Solid Edge Piping Design modul további kiegészítő funkciókat tartalmaz az automatikus alkatrészlista-generáláson és az automata szerelvény kiválasztáson túl. Ilyen a „teendők” lista létrehozása a 3D CAD tervező számára, hogy a csőrendszer tervezése a teljes tervezési folyamat részévé válhasson. Emellett automatikus dokumentum fordítás, illetve előre definiált dokumentum sablonok teszik egyszerűbbé az adminisztrációs feladatokat. A 3D Piping Design része továbbá az automatikus ellenőrző funkció. A modul támogatja a csőtartók tervezését és a csőlejtések meghatározására is ajánlatot tesz. Ehhez hasonlóan a Solid Edge P&ID modul ellenőrzi a szerelvények kompatibilitását, kiszűrve az egymással nem összeilleszthető alkatrészeket és az emiatt nem megfelelő kapcsolatokat.

Így tehát a teljes csőrendszer tervezést egy könnyen átlátható magyar nyelvű felületen végezhetik a szakemberek, kihasználva az ellenőrző és a beépített automatikus funkciók nyújtotta biztonságot a teljes tervezési folyamat során. Egyszerűbbé téve az árajánlat adást ugyanúgy, mint a már meglévő rendszerek újratervezését. A Solid Edge Piping Design költséghatékony és gyors megoldást jelent, mely egyszerűen integrálható a Solid Edge tervezői környezetbe. Mivel a Solid Edge Piping Design mögött az általános gépészeti Solid Edge 3D CAD szoftver fut, a tervezőnek lehetősége van a Solid Edge alapvető tervezési funkcionalitásának használatával olyan egyéb alkatrészek és összeállítások gyors tervezésére is, mint például egy tartószerkezet vagy különböző lemezből készült szerkezetek.

ForrásEnterprise Group

További információ:

Az Enterprise Group PLM hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]