Így segít a 3D fémnyomtatás a koronavírus-járvány elleni küzdelemben

Öt nap az ötlettől az első fröccsöntött pajzsig

A modern technológia, a professzionális tudás és a valódi segíteni akarás hármasának köszönhető, hogy a Mould Tech Kft. a lehető leggyorsabban reagált a kialakult járványhelyzetre, és állította át teljes gyártóüzemét egészségvédelmi pajzsok gyártására. Ezt a célt támogatta az a gyártástechnológia csúcsát képviselő fémnyomtató is, mely nagyban leegyszerűsítette és felgyorsította a műveleteket. A gyártási folyamatot a gép magyarországi forgalmazójának, a Szimker Zrt.-nek a szakemberei is segítették.

IMG_6614

A zalaegerszegi Mould Tech Mérnöki Iroda Kft. nem nézte tétlenül az országban és a világban kialakult koronavírus-járvány okozta védőpajzs hiányt. Jól képzett szakembereiknek és fejlett szerszámgyártó, valamint fröccsöntő gépparkjuknak köszönhetően gyorsan tudtak reagálni az egyik napról a másikra megváltozott piaci igényekre. Ezt elsősorban a nemrégiben beszerzett és jelenleg a gyártástechnológia csúcsát képviselő Matsuura Lumex 3D hibrid fémnyomtatójuk tette lehetővé.

mouldtech_csapat

A porágyas, additív gyártástechnológiát alkalmazó gép nemcsak egyszerűen felépíti fémporból az alkatrészeket vagy szerszámokat. Beépített, nagy sebességű marófejének köszönhetően meg is munkálja a felületeket, így közel készre gyártva az aktuális darabot. Ezzel a módszerrel drasztikusan csökkenti a szerszámgyártáskor alkalmazott soklépcsős folyamatok számát, ezáltal egy bonyolult fröccsöntő szerszám legyártása nem hetekben, hanem napokban/órákban mérhető. A nagymértékű szerszámgyártási idő csökkenése elsősorban annak köszönhető, hogy a szinterezett rétegek közötti megmunkálás eredményeként elhagyható a szikraforgácsolás, továbbá a betétek használata.

IMG_20200401_090114

Ezt a jelenleg egyedülálló technológiát és a hozzátartozó CAD-CAM szoftvert a japán Matsuura szállította a Mould Technek. Az öttengelyes megmunkáló központjairól ismert cégnek immáron 18 éves múltja van a hibrid (porágyas építés + marás) technológiában, a jelenleg elérhető LUMEX Avance gép pedig már az ötödik generációt képviseli. 

maszk_hűtés

A pajzs gyártásához szükséges fröccsöntő szerszámot a gyors záridők érdekében formakövető belső hűtéssel tervezték a géphez tartozó CAM szoftver segítségével. Így nemcsak a szerszám, hanem a pajzsok gyártása is lényegesen gyorsabban, hatékonyabban zajlik, ezért lehetséges az, hogy az orvosok által is használt egészségvédelmi eszközt a Mould Tech a jelenlegi piaci ár harmadáért tudja biztosítani ügyfelei számára.

A sajnálatos járványhelyzet még jobban rávilágít arra, hogy mennyire fontos az élenjáró technológiák hazai bevezetése és alkalmazása, mert csak így tudjuk sikeresen lekövetni a gyorsan változó piaci igényeket, ami létfontosságú a versenyképességünk növeléséhez.

IMG_6619

ForrásSzimker

További információ:

A Szimker Zrt. hivatalos honlapján.

A Mould Tech Kft. hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]