Az innovatív szervo présgépek előnyei

A Zani SERVO MASTER modellek 4 Siemens szervomotorral működnek, melyek teljesen szabadon állíthatók, az inga mozgás változtatható lökethosszú, valamint különböző nyomásgörbék szerinti elmozdulás programozható az aktuális feladatnak megfelelően.

zani_servo_master

A ZANI egy 1960-ban alapított olasz családi vállalkozás, amely fafeldolgozó és szerszámgyártó gépek, valamint mechanikus prések gyártására specializálódott. Munkájukat a találékonyság, az innovatív megközelítés és nem utolsó sorban a precizitás jellemzi, melynek köszönhetően mára az iparág egyik legnevesebb vállalatává váltak. Elsődleges céljuk mindig is az volt, hogy ügyfeleiknek könnyen implementálható és használható, egyedi igényekhez alkalmazkodó megoldásokat kínáljanak, a lehető legnagyobb folyamatbiztonság és megbízhatóság mellett.

Mechanikus szervo présgépeiket is e vállalati filozófiának megfelelően, a sokéves tapasztalatot és know-howt kamatoztatva, innovatív megközelítésben gyártják. Ezeken a présgépeken a lendkerék kinetikus energiáját szervo motorok helyettesítik, mely így a hagyományos présgépekkel szemben az alábbi előnyöket kínálják:

  1. Megnövelt termelékenység

A formázási műveletek alacsonyabb sebességet igényelnek a munkafázisban, a szakadás elkerülése miatt a szervo prés sebességét le kell csökkenteni a fázis kritikus szakaszában, a préselési ciklus többi részén pedig gyorsítani kell. A hagyományos lendkerekes présekkel összehasonlítva, ahol a teljes ciklus alatt a formázás sebességével folyik a ciklus az elérhető termelékenység növekedés 50%-os is lehet. Továbbá a prés lökethossza, mely szintén változtatható, minden szerszám esetén minimálisra csökkenthető. Fix lökethosszú hagyományos préseken kisméretű szerszám esetén is a teljes lökethosszt végig kellett futni, teljesen indokolatlanul.

Hagyományos (balra) és ZANI SERVO MASTER (jobbra) présgép

Hagyományos (balra) és ZANI SERVO MASTER (jobbra) présgép

  1. Kisebb szerszámköltség

A teljesen szabadon programozható kontakt sebesség minimalizálható minden egyes szerszámra. A csökkentett kontakt sebesség következtében minimális rezgés ébred a szerszámban, melynek közvetlen hatásaként csökken a szerszámkopás és így a karbantartási költség. Hovatovább, a csökkentett sebesség kisebb zajhatással jár a préselési folyamatban. További hasznos előny a sajtolási beállítások további finomítási, beállítási lehetősége, meglévő szerszámok esetén is. A présen állítható a lökethossz, sebesség, mozgási minták, így minimális szükség van a már meglévő, drága szerszámok újjáépítésére, kiegészítésére.

  1. Kevesebb karbantartás

A szervo présekben nincs fék, hajtáskapcsolat és kevesebb a mechanikus komponens, mivel a présgép mozgásának rugalmassága a programozható szervomotorokból ered. A lendkerekes gépek nyomóerejének csökkentése mechanikus úton történik, ahol kopásnak kitett alkatrészekre, tengelykapcsolókra, fékekre, valamint komplikáltabb mechanikai áttételekre van szükség, hogy a kívánt szerszámmozgási sebesség csökkentést el lehessen érni, a mozgástartomány előre meghatározott és fix végén a biztos megállásig.

  1. Teljes teljesítmény kihasználás kis sebességeknél is

A szervo présgépek energetikája nem függ a lendkerék forgási sebességétől. Ez azt jelenti, hogy a szervo présgép akár percenkénti egy préselés esetén is képes a teljes nyomóerőt kifejteni. A hagyományos gépekkel összevetve a szervo sajtókon sokkal komplexebb feladatok is elvégezhetők.

  1. Fokozott minőség

Különösen nagy szilárdságú anyagok sajtolásakor, valamint lyukasztás és húzás, hajlítás esetén is képes a prés egy második, kalibráló mozgásra vagy meg is állhat egy meghatározott ideig a löket végén a visszarugózás megszüntetése miatt.

zani_part

  1. Kisebb energiafelhasználás

A szervo prések kevesebb energiát igényelnek a lendkerekes préseknél. Az energiaigény csúcsok nagyobbak a munkamenetek során, de a nagyobb energiafelhasználás csak a szán mozgása közben jelentkezik. A lendkerekes gépeken az energia nagy részét a lendkerék forgásának fenntartására kell fordítani, még akkor is, mikor éppen nem történik sajtolás. A teljes termelést tekintve a hagyományos lendkerekes gépek energiafelhasználása 60%-kal magasabb a szervo meghajtású présekhez viszonyítva.

ForrásSHM Consulting

További információ:

Az SHM Consulting Kft. hivatalos honlapján.

Présgép

Megosztás
[
    ]