Szerszámgépeknek dedikált múzeumot nyitott a Yamazaki Mazak

A tavalyi év végén, 100. évfordulója alkalmából múzeumot nyitott a Yamazaki Mazak, amely a vállalat története és a technológia fejlődése közti szoros kapcsolatot mutatja be.

mazak_museum (4)

A látogatók a 18. századi berendezésektől egészen a hálózatosítás és automatizáció korszakáig bezárólag végig járhatják a szerszámgépek történelmét, és egy modern, innovatív IoT technológiákat alkalmazó szerszámgép alkatrész-gyártósort is megtekinthetnek. Az interkatív múzeum célja, hogy bepillantást nyújtson a technológia elmúlt három évszázadabn tanúsított fejlődésére, illetve, hogy inspirációul szolgáljon a mérnökök következő generációja számára.

A kiállítás fókuszába állított, “anyagépnek” is nevezett berendezésekkel olyan kulcsfontosságú iparágak számára gyártanak alkatrészeket, mint a repülő- és autóipar, az energetikai ágazat vagy az orvostechnika.

Forrás: ETMM

Forrás: ETMM

A múzeumban hagományos, működőképes szerszámgépek, és a múltban általuk gyártott termékek is kiállításra kerültek, így az érdeklődők régi autókat és repülőket, sőt, egy gőzmozdonyt is életközelből láthatnak. Ezek a tárgyak természetesen gondosan felújított állapotban kerülnek bemutatásra, mely számos gyártócég együttműködésének eredménye.

Forrás: ETMM

Forrás: ETMM

A múzeum egy rugalmas gyártórendszereknek (FMS = Flexible Manufacturng System) dedikált területtel is rendelkezik, ahol a legkorszerűbb, integrált IoT megoldásokat alkalmazó szerszámgépek tekinthetők meg. Ez bepillantást nyújt a szerszámgépek fejlődésébe is, az első egytengelyes esztergáktól egészen a legmodernebb, többtengelyes megmunkálóközpontokig.

Forrás: ETMM

Forrás: ETMM

A múzeum a jelenleg is lézergépeket gyártó Yamazaki Mazak Optonics Corporation felújított földalatti gyárában kapott helyet. A 11 méter mélyen fekvő létesítmény geotermikus energiát használ a belső hőmérséklet szabályozására, amelynek köszönhetően 60%-kal kevesebb elektromos energiát fogyaszt egy földfelszín feletti üzemhez képest.

“Mivel ezeket a gépeket főként gyárakban használják, létezésük és széleskörű használatuk a nagyközönség számára nem feltétlen ismertek. A 100. évfordulónkat ünneplő múzeumunkkal ezért reméljük, a következő generációknak is be tudjuk mutatni fontosságukat, valamint, hogy milyen szerepet játszott a Mazak a szerszámgépek mögötti technológia folyamatos fejlesztésében” – mondta el Richard Smith, a Yamazaki Mazak Europe ügyvezető igazgatója.

ForrásMazak

További információ:

A Mazak hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]