Konszolidáció a hazai fémiparban

A legújabb trend szerint egyre több kapacitásbővítésben és technológiafejlesztésben érdekelt fémipari vállalkozás kíván tőkét bevonni a megnyert pályázatokban szereplő fejlesztésekhez.

laser_cutting

A  feldolgozóipar egyik zászlóshajója a fémipar, amelynek szereplői közül egyre többen törekednek arra, hogy a további növekedés érdekében külső forrást vonjanak be pályázati pénzből történő fejlesztéseik megvalósításához. Erre azért van szükség, mert elhelyezkedéstől és cégmérettől függően a beruházás költségeinek jellemzően csak a 35-50 százaléka finanszírozható vissza nem térítendő támogatásból, a többi önerő. A következő években számos autóipari beszállító esetében ez az út vezethet a további bővüléshez.

Ennek kapcsán Tóth Ádám Ferenc, a European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet (ECC) ügyvezetője a Világgazdaságnak kiemelte: piaci igény szülte, hogy a tanácsadási üzletágon belül immár cégértékeléssel, cégeladásban való közreműködéssel és akvizíciós tanácsadással is foglalkozzanak. Az új trendet több konkrét példán keresztül szemléltette lapunknak az ECC ügyvezetője. A három fémipari ügyfélben közös, hogy az ügyvezető egyben tulajdonos is, a negyvenes éveiben jár, szereti a szakmáját, a további fejlődés érdekében azonban befektetőt keres. Tóth Ádám Ferenc összesítése szerint a szóban forgó három vállalkozás a 2004-es uniós csatlakozás óta együttesen 2,1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el, jellemzően kapacitásbővítésre és technológiafejlesztésre.

A GIGA 2003 Kft. forgácsolt alkatrészeket előállító, 1,2 milliárd forintos árbevétellel működő termelővállalat, forgalmának nagy részét az autóipar teszi ki. A nagy szériákban gyártott alkatrészek a legkülönfélébb autókba épülnek be, többek között Audi, BMW, Ferrari, Porsche, Suzuki és Volkswagen típusú gépjárművekbe. Gotthárd Imre, a GIGA 2003 ügyvezetője a Világgazdaságnak hangsúlyozta: a megnyert pályázatokban szereplő fejlesztések megvalósításához azért vonnának be külső tőkét, hogy a Tier 1 beszállítói körbe kerüljenek. A mostani fejlesztési ciklusban a cég több mint 1,4 milliárd forint támogatást nyert el, ami hozzávetőleg hárommilliárd forintnyi beruházást mozdít elő. Gotthárd Imre előrebocsátotta, hogy nemcsak a piaci részesedést növelnék a régión belül, hanem az autóipari kitettséget is csökkentenék. Ezzel összefüggésben tovább erősítenék a szivattyúalkatrészek gyártását, az exportot pedig Ausztria, Szlovákia, Hollandia és Dánia irányába növelnék.

giga2003

A Fórum-Plussz Kft. ügyvezetője, Ecsődi Richárd arról beszélt a Világgazdaságnak, hogy nehéz döntés volt az 1990-ben alapított vállalkozás eladásának elhatározása. Felidézte, hogy a céget, amely többször is részt vett a Volkswagen és a Suzuki alkatrészeinek fejlesztéseiben, az édesapja a ház alatti pincében indította el pár alkalmazottal. Mint mondta, ő 2003 óta dolgozik a vállalkozásban, 2008 óta pedig folyamatosan pályázik. Most viszont úgy érzi, külső segítséggel többet tehet a társaság fejlődéséért. Ecsődi Richárd úgy fogalmazott, hogy több megkeresést is kaptak szakmai befektetőktől, de csak olyan kézbe adják a gyeplőt, ahonnan nem fut szét a ménes. A vállalkozás a mostani pályázati ciklusban 112 millió forintnyi támogatást nyert el, és az ügyvezető szerint a szerszámkészítés jellegéből fakadóan további folyamatos fejlesztés szükséges.

forumplussz

A harmadik fémipari cég ügyvezetője név nélkül nyilatkozott a lapnak. Az érdekeltségébe tartozó vállalkozás szolgáltatási köre a szerszámkészítésre, -javításra és a pótalkatrészgyártásra terjed ki. Elmondása szerint azért döntöttek a vállalkozás eladása mellett, mert hisznek a mérethatékonyságban, azonban nem tudnának saját erőből szintet ugrani.

A cikk forrása: https://www.vg.hu/vilaggazdasag/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/konszolidacio-zajlik-a-hazai-femiparban-2098023/

Megosztás
[
    ]